Kramnyik a világbajnok, győzött az igazság

2006.10.13. 18:03
Az Elisztában zajló egymillió dollár összdíjazású sakkvilágbajnoki döntő az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov között a rájátszásban dőlt el. A 6-6-os döntetlen után a négy rapidjátszmában az orosz mindkét világossal vezetett partiját megnyerte, így még egy vereség is belefért neki az összetettbeli a sikerhez. Tizenhárom év után megszűnt a megosztottság, újra egy világbajnoka van a sakkozásnak.

A tizenkettedik csütörtöki partiban ugyan átmeneti előnybe került az orosz Vlagyimir Kramnyik, ezt a befejezésig nem tudta tartósítani, és a bolgár Veszelin Topalov örökös sakkal mentette döntetlenre a partit.

A négyből három parti is eldőlt

Következhetett hát a ráadás, a négy rapidjátszma, amelyik közül az első - Topalov kezdése után - döntetlent hozott. A hátralévő három közül viszont mindegyik eldőlt.

Kramnyik a másodikat negyvenöt lépésben nyerte úgy, hogy végig irányított, a végjátékra pedig tisztelőnybe került, a fehér átlón lévő futójával szemben pedig a bolgár esélytelennek ítélte meg öt gyalogját. (Kramnyiknak három maradt.)

Kramnyik a-gyalogja kulcspozícióba került

A következő partiban Topalov dominált, a támadását tökéletesen felépítette, Kramnyiknak fel kellett áldoznia a vezérét az átmeneti menekülés érdekében, de végül nem tudta ellensúlyozni bástyapárjával riválisa kombinációját.

Az elveszített parti azonban nem szegte kedvét Kramnyik kedvét. A két fél a negyedik játszmában is a szláv vezércselt választotta, Kramnyik pedig a harmincadik lépés környékén került érezhető és jól kivehető fölénybe, amikor maradt egy szabad gyalogja az a-vonalon.

Negyvenöt lépésig védekezett Topalov

Topalov ezúttal is a negyvenötödik lépésig kísérelte meg a védekezést, aztán feladta az egyoldalú küzdelmet - végzetes minőséghátrányba került volna -, így nemcsak a partit, egyúttal a világbajnoki döntőt is elbukta.

Kramnyik mindent egybevéve megérdemelten nyert, hiszen már a ráadásra is csak azért kerülhetett sor, mert az ötödik partit játék nélkül nyerte meg a bolgár. Mint ismert: lépten-nyomon csalással vádolták meg az oroszt, hogy túlzottan gyakran vécére, és arra gyanakodtak: onnan kap instrukciókat, tiltott segítséget, ezért az ötödik partinál nem jelent meg.

Topalov nem védheti meg tavaly szerzett címét

A rövidítésben, ahol mindössze huszonöt percet kaptak a versenyzők, erre már kevésbé volt lehetősége, de így is megnyerte a világossal vezetett partijait. Egyben megállapítható: a ráadás stresszes állapotát is sokkal jobban viselte az orosz, mint riválisa.

Kramnyik sikeréért ötszázezer dollárt kapott, a vesztes ugyanennyit tehet zsebre, de a 2007-ben rendezendő nyolcas vb-döntőben már nem játszhat, így a 2005-ben, Argentínában elhódított címét nem védheti meg.