Törvénytelenül korlátozták Igaly Dianát

2006.10.17. 18:36
Még nem került nyugvópontra az olimpiai bajnok sportlövő, Igaly Diána lőtérügye, de a megoldás közeleg. A közigazgatási hivatal megállapította: zajrendeletével törvényt sértett a budaörsi önkormányzat. Igaly esélyei így megnövekedtek, hogy két óránál többet is a lőtéren tölthessen, és zavartalanul edzhessen, ne kelljen rendőri előállítástól tartania.

Augusztus közepén az Indexben vallott elsőként az olimpiai bajnok sportlövő Igaly Diána arról, hogy kivert kutyaként érzi magát, mert a budaörsi önkormányzat korlátozta edzési idejét, és mindössze napi két órát tölthetett el azon a pályán, amelyet a szülei társadalmi munkában építettek.

Esély sem volt a kvóta kiharcolására Zágrábban

A skeetben versenyző Igalyt megviselte a hátrányos bánásmód, a csökkentett edzésidőben nem tudott a sorozatok között megfelelő pihenőt tartani, emiatt könyökízületi-gyulladást kapott éppen a világbajnokság előtt.

A zágrábi eseményen csupán a huszonharmadik helyet szerezte meg, esélye sem volt arra, hogy olimpiai kvótát szerezzen. Sydney és Athén előtt is ő volt az első, aki kiharcolta a kiküldetési jogot.

Az Alkotmánybíróság léphet közbe

A lőtérgondok még mindig nem oldódtak meg véglegesen, de hamarosan pont kerülhet a kínos ügy végére.

Krzyzewsky Miklós szövetségi elnök, ahogyan azt előre jelezte is, panasszal élt a Pest Megyei Közigazgatási Hivatalnál. A hivatal a napokban megállapította: a budaörsi önkormányzat zajrendeletével törvényt sértett, amikor Igaly lehetőségeit korlátozta. A bajnok csak délelőtt tíz órától két órán át vehette igénybe a lőteret.

Ésszerű kompromisszum

Krzyzewsky biztos benne, amennyiben a városvezetés nem módosítja rendeletét, az Alkotmánybíróság fog közbelépni - ismertette a Magyar Olimpiai Bizottság előtt. (A MOB is közben járt Igaly érdekében.)

"Nem akarunk háborút, ésszerű kompromisszumra törekszünk, de azt nem hagyhatjuk, hogy ne derüljön ki az igazság" - magyarázta keményebb fellépését a civilben ügyvédként tevékenykedő elnök.

A polgármester ígérete

Örült annak, hogy Wittinghof Tamás polgármester ígéretet tett arra, hogy egy skeetpálya építésére mihamarabb összeszedi a pénzt. Aggódik ellenben, hogy az építkezés még nem kezdődött el, Igalynak viszont már februárban vagy legkésőbb márciusban harcba kellene szállnia az olimpiai kvótáért.

"Diának egzisztenciális és emocionális kérdés is, hogy legyen egy saját lőtere a lakóhelye közelében" - összegzett az Indexnek az elnök, aki szerint sem a tárnoki, sem budakeszi pálya nem jó megoldás a fennálló bajokra.