Sziklába csapódott egy magyar bázisugró Svájcban

2006.11.19. 19:28
Már a levegőben életét veszthette egy magyar bázisugró, amikor Svájcban leugrott egy szikláról, de zuhanás közben egy szirtnek csapódott.

Életét vesztette egy 33 éves békéscsabai fiatalember, aki a svájci Alpokban egy szikla tetejéről bázisugrást hajtott végre. A baleset Lauterbrunnen környékén történt. A körzetben az elmúlt öt évben nyolc ugró vesztette életét.

A férfi egy szikla tetejéről bázisugrást próbált meg végrehajtani. Az első ugrást még gond nélkül teljesítette, a második kísérletnél az ernyő kinyitásakor nekiütközött egy sziklának, majd lezuhant. A tapasztalt ugrót azonnal ellátták a helyszínen, de az életét már nem tudták megmenteni, a helyszínen meghalt.

Már a levegőben meghalhatott

A rendőrségi vizsgálat lezárultával "tragikus sportbalesetnek" minősítették a svájci hatóságok a békéscsabai bázisugró Alpokban történt halálát, közölte Csabánci Horváth Iván, a berni nagykövetség konzulja.

A szerencsétlenül járt fiatalember utolsónak ugrott a hármas csoportból, így társai nem láthatták, mi történik felettük.

Elmondásuk, illetve a svájci féltől kapott tájékoztatás alapján az valószínűsíthető, hogy a 33 éves fiatalember az előzetes terveknek megfelelően hátraszaltóval rugaszkodott el a sziklától. Még nem távolodott el eléggé a faltól, amikor egy kiálló sziklapárkánynak ütközhetett.

A zúzódásokba halt bele

Ennek oka lehet az ernyő késedelmes nyitódása, de az is, hogy nem volt elég a lendülete, vagy nyitódás közben széllökés érte. A bázisugró végül is kinyílt ernyővel zuhant a földre társai közelében, de már élettelenül. A halálát okozó zúzódásokat az ugrás közben szenvedte el.

A konzuli szolgálat értesítette a hozzátartozókat. Magyar részről kapcsolatban állnak a rendőrséggel és a helyi temetkezési vállalattal, hogy a család döntését követően azonnal intézkedni tudjanak a szerencsétlenül járt sportoló holttestének hazaszállításáról.