Oda Kemény Dénes jellegzetes rekedt hangja

2006.11.21. 15:03
Polipot távolítottak el Kemény Dénes vízilabda szövetségi kapitány hangszálairól, aki most néhány napig teljes némaságra van ítélve. Ez a kinövés okozta az edző jellegzetes rekedtes hangját.

Újabb állomásához érkezett a márciusi melbourne-i vízilabda-világbajnokságra és a pekingi olimpiára való felkészülés: kedden megoperálták Kemény Dénes szövetségi kapitány hangszálait, amelyekről jóindulatú kinövést távolítottak el. A kapitány most néhány napig teljes némaságra kényszerül, s reményei szerint december közepére, a felkészülési időszak kezdetére hangja újra a régi lesz.

Maga a pólókapitány?

"Nem kell majd többé calciumot innom, s remélem, hogy minden olyan lesz, mint 2003 előtt. Azóta küszködöm a hangommal - nyilatkozta Kemény Dénes még a műtét előtt. - Az ember nem szereti, ha elaltatják, hogy a torkában szikével vagdosnak, miután azonban a hangom munkaeszköz, nincs más választásom, túl kell esnem ezen. Most már évről évre az történik, hogy a felkészülés kezdetekor, néhány edzés után a szezon végéig, tehát hónapokon át a nagyon rossz és az elviselhetetlen között hullámzik a hangom minősége. Mégis tiszta vicc, hogy tegnap felhívtam egy kandallóst, és nem hogy a nevemet nem értette, az első három kérdésemet se. Viszont visszakérdezett: nem maga a vízilabda-válogatott edzője?"

Polony István , a Péterfy Sándor utcai kórház gégész főorvosa a sikeres műtét után elmondta, hogy a hangszalagról olyan kis kinövést, polipot szedtek le, amely Kemény Dénes jellegzetes rekedt hangját, hangképzési nehézségeit okozta. - Abszolút jóindulatú kinövést távolítottunk el, sima, szép műtét volt. A kinövés a rendszeresen túlerőltetett, nem megfelelő hangképzés miatt alakult ki és akadályozta a hangszalagok normális záródását.

Premier pénteken

A főorvos a jövőt illetően igyekszik rávenni a pacienst néhány óvintézkedésre. Javasolta megafon használatát az utasítások közléséhez (ezzel a gondolattal a beteg egyelőre nehezen barátkozik), valószínűleg gyakorolni kell a megfelelő hangképzést, s étrendváltoztatásra is szükség lesz.

A szövetségi kapitány - orvosi engedéllyel - pénteken tartja meg új hangjának premierjét a dunabogdányi tanuszoda avatásán. Majd a válogatott vb-felkészülésének kezdetén, december 18-án reményei szerint már teljes hangerővel társaloghat csapatával.