Aranyérmes lett a férfi váltó az öttusa vb-n

2006.11.22. 09:29
Öt év után nyerte ismét a magyar csapat az öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyét. Ezúttal a Horváth, Fülep, Kállai összetételű együttes a fehéroroszokat és a kínaiakat megelőve végzett az élen.

Aranyérmet szerzett a Horváth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos összeállítású együttes a guatemalavárosi öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyében. A második helyen a fehéroroszok végeztek, a dobogó harmadik fokára pedig a kínaiak állhattak fel a 16 csapatos mezőnyben.

A magyarok ezt megelőzően világbajnokságon ilyen összeállításban 2001-ben Millfieldben és tavaly Varsóban győztek ebben a számban. 2003-ban Pesaróban a Balogh Gábor, Horváth, Kállai trió nyert.

Szoros versenyt vívtak egymással az élcsoport csapatai. A lövészetet követően még a fehéroroszok vezettek, igaz csak egy körrel értek el többet, mint a magyarok, ami mindössze 12 pontos különbséget jelentett. A második számot, a vívást Kállaiék nyerték, de ezúttal sem alakultak ki nagy különbségek, a második helyen az oroszok, a harmadikon a fehéroroszok zártak. A magyarok az élre kerültek, s ezt a pozíciójukat a 3x100 méteres úszás során is megőrizték, noha - egyébként a papírformának megfelelően - csak a hatodik legjobb idő lett az övék. Ebben a tusában a britek bizonyultak a leggyorsabbnak, mögöttük az oroszok és a kínaiak csaptak a célba.

A lovaglás előtt Magyarország, Fehéroroszország, Oroszország volt a sorrend. A magyarok előnye a közvetlen üldözőkkel szemben 32, illetve 80 pont volt, ami futóidőre átszámítva 8, illetve 20 másodperc. Az élen álló trióból először az oroszok lovagoltak a pályára. Elsőként az olimpiai bajnok Mojszejev próbálkozott, de mindjárt a második akadálynál komoly gondja akadt, lova hirtelen megtorpant, ő pedig majdnem leesett. Rombolásért, majd később akadályverésért pontlevonás járt.

A másik két csapattag hibátlanul ment végig. Ezután következtek a fehéroroszok, akik szépen lovagolva maximális pontszámot értek el, vagyis a magyarok annak tudatában mentek be a pályára, ha rontanak, csökken az előnyük, esetleg hátrébb is csúsznak. Ezzel együtt előbb Horváth, majd Fülep ment végig gond nélkül, végül pedig Kállai is rontás nélkül oldotta meg a feladatát, ami korántsem volt egyszerű, lova ugyanis rendszeresen szinte az akadályok alól ugrott. A remek produkcióval megmaradt a fehéroroszokkal szembeni nyolc futómásodperces különbség, míg az oroszok hátránya több mint egy percre nőtt. A harmadik helyre - szintén hibátlan lovas teljesítménnyel - feljöttek az úszás után még hatodik kínaiak.

A 3x1500 méter előtt a magyar táborban senki sem tudta, elég lesz-e az előny a fehéroroszokkal szemben. Az elsőként futó Horváth Viktor azonban gyakorlatilag mindent elintézett, Dmitrij Meljahra tíz másodpercet vert rá, így Kállai 18-cal hamarabb indult, mint Jahor Lapo. Remekül tartotta magát, üldözője csak két másodpercet dolgozott le hátrányából. Aztán Fülep is jól osztotta be az erejét, az első 750 méteres kört nem futotta teljes erőből, nehogy táv közben teljesen elkészüljön erejével, ezzel együtt is majdnem tartotta a különbséget, a második kör vége felé pedig a bő tíz másodperccel mögötte loholó Mihail Prokopenko már szinte fel is adta a versenyt.

A kínaiak meglepetésre megőrizték harmadik helyüket. Mögöttük az amerikaiak, az oroszok, majd a csehek futottak a célba. A hagyományos versenyben remeklő litvánok nyolcadikak lettek. A magyarok a futószámban a nyolcadik legjobb időt érték el, a leggyorsabbak a csehek voltak, őket az amerikaiak és a litvánok követték.

Eredmények, nyilatkozatok:
férfi váltóverseny, világbajnok: Magyarország (Hováth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos) 5460 pont (lövészet: 276 kör/1216 pont, vívás: 79 győzelem/56 vereség/808 pont, úszás: 2:53.74 perc/1256 pont, lovaglás: 1200 pont, futás: 14:05.82 perc/980 pont)

2. Fehéroroszország (Mihail Prokopenko, Dmitrij Meljah, Jahor Lapo) 5400 (273/1180, 76/59/772, 2:50.55/1296, 1200, 14:12.80/952)

3. Kína (Csien Csen-hua - Quian Zhenhua, Rung Kao-zsung - Rong Cao Zhong, Li Liu-csen - Li Liu Jen) 5356 (264/1072, 73/62/736, 2:49.40/1308, 1200, 13:50.58/1040)

Horváth Viktor:
"Amint ebben az összeállításban mindig, úgy most is jó hangulatú versenyt hoztunk össze. Ezzel együtt kicsit nehezebb volt nyerni, mint máskor. A vívásban nem jöttek igazán könnyen a győzelmek, de így is mi lettünk a legjobbak. A lovaglást szépen oldottuk meg, mégis nagyon kellett futni a győzelemért. A rajt előtt úgy gondoltam, hogy öt másodperc körül verhetek rá a mögöttem induló Meljahra, de szerencsére a duplája jött össze. Összességében okosan futottunk."

Kállai Ákos:
"Ma is csapat volt a csapat. Korábban többször úgy nyertünk, hogy az első négy számban jelentős előnyt szereztünk, aztán a végén már nem kellett mindent kiadni magunkból. Most nagyot kellett futni, de nem bánom, mert legalább bebizonyítottuk, hogy így is tudunk győzni. Viktor a futás elején lerendezett mindent. Nagyon nehéz az ellenfélnek úgy küzdenie, hogy egyre kevesebb lehetősége van a felzárkózásra. Taktikusan futottunk, ráadásul aranyért hajtani azért lelkileg mindig könnyebb, mint bent szenvedni a mezőnyben."

Fülep Sándor:
"Minden számban jól szerepeltünk, nem hibáztunk sehol. Nem volt könnyű a fehéroroszok után lovagolni, tudtuk, ha rontunk, elúszhat az aranyérem. A futás előtt nem voltam biztos benne, hogy nyerünk, mert a fehéroroszok jók ebben a számban, ráadásul hozzánk képest pihentek is voltak. Egy csapattag nem jutott be a hagyományos verseny döntőjébe, a másik kettő pedig ott már nem igazán hajtott a futásban, mert nem volt miért. Szerencsére Viktor a nyolc másodperces előnyt tizennyolcra növelte, így Ákosnak meg nekem már könnyebb dolgunk volt."

Pálvölgyi Miklós, szövetségi kapitány:
"Ez egy hatalmas csapat. Ma is bizonyították, hogy mennyire együtt vannak, egymásért futottak a végén. Mindig jól lőnek, így most is, nagyszerűen vívtak, lovaglásnál pedig egyszerűen megették ezt a kiskutya pályát."