- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

A dopping és a műkorcsolya Torinóban is szállíthatja a botrányt

2006. 02. 11., 22:07 | Frissítve: 2006. február 11., szombat 22:14

Salt Lake Cityben négy aranyat vettek el dopping miatt, sokan úgy tartják, a sorozat a szigorú ellenőrzés a torinói téli olimpián is folytatódhat folytatódhat. A pontozásos sportágakban is botrányok várhatók, óvásokra is lehet számítani a kiegyensúlyozott mezőny miatt. Az elmúlt olimpiák balhés sztorijai tovább szaporodhatnak. Pedig eddig is volt már kanadai bojkott, egyszerre zártak ki negyven sízőt, történt óvás utáni aranyelvétel, illetve a füvezés ellenére is megtarthattak első helyet. Botránykrónika.

Legutóbb, a Salt Lake City-i olimpián szinte nem telt el úgy egyetlen nap sem, hogy ne adódott volna kisebb-nagyobb botrány. Mindez igazolta, hogy az érmekért itt is hatalmas harc folyik, egyidejűleg rávilágított arra, hogy néhány téli sportág legalább annyira fertőzött, mint a nyáriak, és szükség van a nagyon szigorú doppingellenőrzésre. Emellett ismét igazolódott, a műkorcsolyában a bírók olykor részrehajlóak.

Az orosz sífutók egyszerre buktak meg

#alt#
Johann Mühlegg: két ország is megutálta (fotó: epa)

A németből spanyollá lett sífutó, Johann Mühlegg már az első napon megnyerte első aranyérmét, percek alatt nemzeti hős lett választott hazájában, aztán újabb aranyat nyert. Majd az utolsó versenyszám után robbant a bomba: szervezetében tiltott anyagot találtak, és egyértelmű volt, harmadik aranyérmét mindenképpen elveszik. Mühlegg hősből száműzött lett, a botrány előtt János Károly király közös síelésre invitálta, hogy aztán a pozitív minta után riadtan visszakozzon.

Mühlegg megbukott, a bíróságon mindhárom aranyérmét elveszítette, és két ország is gyorsan megutálta, mert nem legális úton akart a legjobb lenni. Az orosz sífutó Larissza Lazutyina mellett Olga Danyilova is erre a sorsa jutott, így az arany- és az ezüstérmüket vissza kellett szolgáltatniuk. Csakúgy, mint a skót síző, Alain Baxter, aki műlesiklásban bronzérmet nyert.

A NOB-elnök két fertőzött sportágról beszélt

Salt Lake Cityben hét pozitív doppingminta született, korábban az összes olimpián volt öt eset. A nem sokkal korábban megválasztott Jacques Rogge tehát első lépéseként igazán eredményesen bizonyította, hogy mindenképpen a játékok megtisztítására törekszik. A sílövészetet és a sífutást a legfertőzöttebbek között említette meg.

Téli olimpiai doppingkrónika:
1968, Grenoble - 86 teszt, 0 doppingeset
1972, Szapporo - 211, 1
Alois Schloder (nyugatnémet jégkorongozó - efedrin, stimuláns)
1976, Innsbruck - 390, 2
Galina Kulakova (orosz sífutó - efedrin, stimuláns)
Frantisek Pospisil (csehszlovák jégkorongozó - kodein, fájdalomcsillapító)
1980, Lake Placid - 440, 0
1984, Szarajevó - 424, 1
Barsukh Purevjal (mongol sífutó - metandienon, anabolikum)
1988, Calgary - 492, 1
Jaroslav Morawiecki (lengyel jégkorongozó - tesztoszteron, anabolikum)
1992, Albertville - 522, 0
1994, Lillehammer - 529, 0
1998, Nagano - 621, 0
2002, Salt Lake City - 700, 7
Johann Mühlegg (spanyol sífutó, darbopoetin)
Larissza Lazutyina (orosz sífutó - darbopoetin)
Olga Danyilova (orosz sífutó - darbopoetin)
Marc Mayer (osztrák sífutó - vértranszfúzió)
Achin Walcher (osztrák sífutó - vértranszfúzió)
Alain Baxter (brit alpesi síelő - metamfetamin)
Vaszilij Pankov (fehérorosz jégkorongozó - nandrolon, anabolikum)

A doppingesetek sem feledhették viszont a páros műkorcsolyázók botrányára, amikor az orosz páros került ki győztesen, mert a versenybírók már előre megbeszélték a sorrendet. A közönség tüntetett, a média ellentámadásba lendült, végül a NOB két aranyérmet osztott ki.

Regőcziék, és a francia testvérpár sem nyerhetett

Jóllehet korábban is voltak vitás vagy egyértelműen korrupt versenyek, hitelt érdemlően csak ebben az esetben lehetett bizonyítani a bírók részrehajlását. Pedig 1980-ban a Sallay András, Regőczi Krisztina jégtáncospár járt pórul, és esett nagyhatalmi játszma áldozatául, amikor csak az ezüstöt csíphették el annak ellenére, hogy ők voltak a legjobbak.

1988-ban, Calgary-ban a francia testvérpár Paul és Isabelle Duschenay is bármit tehetett, nem nyerhettek, a dzsungeltáncuk hiába aratott tomboló sikert, a bírók a szovjeteket hozták ki az első helyre.

Az olimpiát csak közvetve érintette, hogy a műkorcsolyázó Nancy Kerrigan egy brutális támadás után indulhatott el 1994-ben, Lillehammerben. Hazája válogatóján ugyanis vetélytársa, Tonya Harding volt férje, az exfeleség tudtával vascsővel rárontott.

Kerrigan a támadás után is második lett

A súlyos térdsérüléséből felépült Kerrigan, de vélhetően ez az incidens hatékonyan közrejátszott abban, hogy nem sikerült az első helyet elérnie, amit végül a tizenhat éves ukrán, Okszana Bajul kaparintott meg. Harding az olimpián a nézők kirívó ellenszenvét érezve összeomlott, nem tudta befejezni a kűrjét, végül megismételhette, és a nyolcadik helyezett lett.

#alt#
Katarina Witt és Kerrigan
2000-ben (fotó: epa)

Műkorcsolyában a pontozás szubjektivitása miatt ezúttal is előfordulhatnak zavaros esetek, bár a jelenlegi pontozási szisztémát épp a vitás esetek könnyebb kezelése érdekében hívták életre.

A füvezés ellenére is olimpiai bajnok maradt

Ezenkívül még egy nagy visszhangot kiváltó eset volt 2002-ben, amikor a közönség ugyancsak hatalmas tüntetésbe fogott. Az amerikai Apolo Ohno ugyanis szóvá tette, hogy a későbbi győztes dél-koreai Kim Dong Szun úgy nyerte meg futamát, hogy őt szabálytalanul előzte meg. A hazai pályán szereplő Ohnónak a versenybírók igazat adtak, az ázsiai versenyzőnek így csak a tiltakozás maradhatott, dühében még nemzete zászlaját is a földhöz vágta.

1998-ban a hódeszkás Ross Rebegliatti sikeresen harcolt aranyérméért. Ugyan vizeletében marihuána származékot találtak, végül megtarthatta elsőségét.

Schranz nem lehetett olimpiai bajnok

1936-ban más jellegű botrány volt, akkor az osztrák, valamint német hivatásos síoktatók nem indulhattak el.

1972-ben, Sapporóban jóval nagyobb botrány kerekedett, amikor az akkori NOB-elnök, Avery Brundage negyven sízőt zárt ki, mert nem a játékok szellemében álltak rajthoz, és tiltott hirdetéseket helyeztek el síléceiken. Marc Girardelli és a már olimpiai bajnok Ingemar Stenmark 1984-ben nem vehetett részt a játékokon hasonló okokból. Azokat a jégkorongozókat - szám szerint huszonhatot - sem hagyták jégre lépni Szarajevóban, akik az NHL-ben játszottak.

Nem mellékesen a kanadai hokisokk az 1976-os olimpiát bojkottálták, mert szerintük más profik is rajthoz álltak, ők pedig ily módon tiltakoztak a nem egyenlő feltételek miatt.

A legnagyobb vesztes az osztrák világbajnok Karl Schranz volt, aki 1968-ban aranyérmet nyert, de kaputévesztés miatt akkor is kizárták. (Bécsben bajnokként fogadták, a rajongók a vállukon hordozták körbe a városon.) Japánban nagy esélyesként jutott ugyanerre a sorsa, így pályafutására nem tudta felhelyezni a koronát, és nem lett soha olimpiai bajnok.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés