- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Újabb razzia és kivételes doppingeljárás az osztrák sífutóknál

2006. 02. 21., 12:57 | Frissítve: 2006. február 21., kedd 13:25

Ismételten razziát tartottak hétfő este az osztrák sífutóknál. A NOB különleges eljárási szabályokat léptetett életbe az ausztriai sportolók esetében: immár azt is nyilvánosságra hozzák, ha nem doppingolt valaki.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) emberei hétfő este újabb razziát tartottak a szombat óta doppinggyanúba keveredett osztrák sífutók szállásán a torinói téli olimpián. Az ügy az eltiltott edző, Walter Mayer megjelenésével kezdődött.

Mintha bomba robbant volna

Otto Jung, Martin Stockinger edzője arról számolt be az APA osztrák hírügynökségnek, hogy hét és nyolc óra között jelentek meg a doppingellenőrök, s legalább két-három órán át vizsgálódtak. "Amit velünk csinálnak, az egyszerűen botrányos" - nyilatkozta Markus Gandler az Osztrák Síszövetség nevében.

Jung az osztrák Die Presse című lapnak így írta le a történteket: "Egy pizzériában ettem, aztán hazaértem, és olyan kép fogadott, mintha egy bomba csapódott volna be. Szétdobált holmik, kiürített táskák, széttört tárgyak voltak a szobában". Jung szerint az akció két vagy három órát tartott.

Hárman menekültek

#alt#
A menekülő Wolfgang Perner végzett a sílövészettel
(fotó: epa)

Szombat este összehangolt rendőri-orvosi akció keretében tíz osztrák északi sízőt, illetve sílövőt ellenőriztek, miután kiderült, hogy a csapatnál járt Walter Mayer edző, akit korábban a 2010-es vancouveri játékokig eltiltottak az olimpiai részvételtől, miután négy esztendeje, Salt Lake Cityben doppingbotrányba keveredett. A hétvégi akció során az olasz rendőrség szerint száz injekciós tűt, harminc zacskó gyógyszert és vértranszfúziós eszközöket foglaltak le.

Az esetet követően, vasárnap hajnalban két sílövő, Wolfgang Rottmann és Wolfgang Perner elhagyta az osztrákok szállását és hazautazott. Az Osztrák Olimpiai Bizottság kizárta őket a csapatból, mert engedély nélkül távoztak, ráadásul azóta gyanúba keveredtek: a razzia során egyikük állítólag kidobott egy nejlonzacskót az ablakon, amikor a rendőrök megérkeztek.

Mayer szintén menekült: ő előbb autójában aludt, majd amikor a rendőrök igazoltatni akarták, elhajtott. Fel akarták tartóztatni, ekkor azonban a rendőrautóba hajtott. Az ittas vezetéssel gyanúsított Mayert azóta szabadon engedték, már Ausztriában van.

A negatív eredményeket is közzé teszik

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) saját doppingszabályzata ellenére mindenképpen nyilvánosságra hozza a szombaton ellenőrzött osztrák versenyzők teszteredményeit. "Túl nagy a nyomás ebben az ügyben, ezért kivételt teszünk" - mondta Giselle Davies, a NOB szóvivője. A szabályok szerint a vizsgálatok eredményeit csak pozitív esetben ismertetik.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés