- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Megint eltúnt egy osztrák 'doppingedző'

2006. 02. 22., 11:10 | Frissítve: 2006. február 22., szerda 11:25

'Vannak emberek, akik elszartak dolgokat - így állunk ehhez hozzá. Úgy érzem, elárultak' - így nyilatkozott az osztrák síszövetség elnöke, Peter Schröcksnadel a bécsi lapnak, a Die Pressének.

Elmaradt az ünneplés az osztrák sporttörténelem "legaranyosabb" napján, hiába nyertek hétfőn három olimpiai bajnoki címet az alpesi ország versenyzői Torinóban, a szövetség (ÖSV) nem tudott együtt örülni velük. Peter Schröcksnadel ÖSV-elnök elmondta az ügyről, hogy ideje sem lett volna hétfőn ünnepelni, minthogy újabb és újabb házkutatásokról vettek fel jegyzőkönyvet, illetve olasz ügyvédjükkel egyeztettek.

A Die Presse feltette azt a kérdést is, hogy nem kellett volna-e az elnöknek magának is tudnia ezekről a zavaros ügyekről, amelyek a sílövők felkészülését, illetve doppinggyanús eseteit körülveszik. Schröcksnadel válaszában csak annyit mondott, hogy nagyon sokat tett Ausztriáért, és nem engedi, hogy bemocskolják a nevét.

Elszarták az ügyeket

A Die Presse faggatta az elnököt arról is, hogy mi a véleménye Walter Mayerről - arról a sportvezetőről, aki el akart menekülni Olaszországból, s közben karambolt is okozott. (Mayert korábban doppingügyek miatt eltiltották a csapattól, de most mégis újra megjelent az osztrákok Torino környéki szállásán, ezután vették üldözésbe a rendőrök a sportvezetőt.) Továbbá kérdezték az ÖSV-elnököt azokról a sílövőkről is, akik szintén eltűntek, illetve menekülés közben kidobáltak az autójukból bizonyos anyagokat. (Időközben egyébként egy másik edző, Emil Hoch is a hiányzók listáján szerepel. Sőt, állítólag egy további szakember, Roland Diethard is távozott Torinóból hétfőn.)

Erre válaszolta az ÖSV-elnök azt, hogy "néhány ember elszarta a dolgokat, ehhez így állunk hozzá, de levontuk a következtetéseket, felfüggesztettük őket. Most már Emil Hochot is."

Árnyék vetül a fantasztikus osztrák sikerekre

Az újság szerint most azonban már a többi aranyérmesre is árnyék vetülhet, hiszen sokan azt gondolhatják, hogy az osztrák csapatból mindenki doppingolt. Schröcksnadel szerint ez nem igaz, hiszen Dorfmeister, Raich, Maier, Meissnitzer és a síugrók tiszta sportolók, tucatnyi alkalommal tesztelték őket, és ezek az emberek nem érdemlik meg, hogy a(z osztrák) sítörténelem legszebb napján ócsárolják őket.

Schröcksnadel végül így fogalmazott: "Én vagyok az elnök, nekem kell vigyáznom arra, hogy minden működjön. De nem vagyok inkvizítor, aki nyomoz. Nem láthatok bele az emberekbe. Éppen ezért érzem elárulva magam. Ahol doppingoltak, ott szigorúan fogunk eljárni."

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés