- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Pljuscsenko verhetetlen, a német korisok arannyal békültek ki

2006. 02. 16., 23:30 | Frissítve: 2006. február 17., péntek 10:08

A huszadik téli olimpia csütörtöki versenynapján az osztrákok elképesztő hajrával előzték meg a németeket az északi összetett csapatversenyben, több mint egy percet dolgozott le a két hajráember. Biatlonban meglepetés született, és kizárták a hétfői ezüstérmes orosz Piljevát. Szkeletonban - hasonfekve, fejjel előre a jégen - a svájciak örülhettek, az észt sífutó Smigun az első duplázó. Az orosz korcsolyázó, Jevgenyij Pljuscsenko hibátlan volt, riválisai nem, az amerikai Weir látványosan berezelt, nem merte előre eltervezett ugrásait végrehajtani. A német gyorskorcsolyázók csapatban nyertek, Friesinger és Pechstein békülhet.

A torinói téli olimpia hatodik napján az északi összetettben érdekelt csapatok versenyzői ébredtek a legkorábban, mert a szerdai halasztás után már reggel kilenckor a sáncokhoz szólították őket. A címvédő finnek meglepetésre csak a negyedik helyet érték el a síugrásban, a sífutást a németek kezdhették az élről.

Smigun duplázott elsőként

Az első két futó növelte a negyven másodperces előnyt, aztán állt be a drámai fordulat az üldöző osztrákok méterről méterre dolgozták le több mint egy perces hátrányukat, végül a negyedik az emberük, Christoph Bieler az élre állt, így amiben senki sem hitt bekövetkezett: a németek veszítettek. A sokszoros világbajnok Ronny Ackermann pedig most sem lett olimpiai bajnok.

A sífutásban az észt Kristina Smigun lett a játékok első duplázója, mert az üldözőverseny után tíz kilométeren sem tudtak a nyomába eredni. A biatlon sprintverseny az első dopping miatti kizárást és hatalmas meglepetést hozott.

Az első szlovák téli olimpiai érem is megszületett

Az orosz Piljeva három napig örülhetett ezüstérmének, csütörtökön elvették tőle, el kellett hagynia az olimpiai falut, több számban nem állhat rajthoz. A győzelmet az eddig még Világkupa-sikerrel sem büszkélkedő francia Florence Baverel-Robert szerezte meg, aki nem hibázott a lövészetben. A nagy favorit németek a dobogót sem érték el.

A hódeszkások az egyik leglátványosabb számban, a krosszban versenyeztek egymással, és Seth Wescott révén megszületett az amerikaiak hatodik aranya, míg Szlovákia függetlenné válása után megnyerte első téli olimpiás érmét. Radoslav Zidek az utolsó métereken kis híján befogta riválisát.

Pedersen volt a legveszélyesebb szám leggyorsabbja

Elkezdődtek az egyik leghorrorisztikusabb szám, a szkeleton küzdelmei. Ebben a műfajban hasonfekve, fejjel előre mennek a versenyzők a jégteknőben, és nem ritkán elérik a százhúszas sebességet is. A nőknél a nagy esélyes svájci Maya Pedersen esélyt sem hagyott kihívóinak, mindkét futamban a legjobb eredményt ő érte el, így az alpesi ország első torinói bajnoka lett.

Gyorskorcsolyában első ízben osztottak csapataranyat, és ezt a számot a házigazdák legnagyobb örömére vették fel. Az olaszok ugyanis a férfiak között nem találtak legyőzőre, a fináléban a kanadaiakat verték. Az olaszoknak kis szerencséjük is volt, hiszen az elődöntőben a hollandok közül a háromból az egyik versenyző megbotlott, és társát is magával rántotta. Az edző a fejét fogta, kiborult, mosolya akkor sem felhőtlen, amikor a bronzot elérték.

A viszálykodók békülhetnek

A nőknél a németek magabiztosak voltak, korábbi viszályaikat a két legjobbjuk, Anni Friesinger és Claudia Pechstein rendezte, de kéz a kézben nem örültek első helyüknek a tiszteletkör alatt.

Pechstein többször nyilatkozta: "nem az ő esete" a magazinokban lenge öltözetben is gyakorta megjelenő Friesinger. Pechstein zsinórban negyedik olimpiáján is aranyéremnek örülhetett, és ez a bravúr eddig még senkinek sem sikerült.

Tóth Zoltán két esés után a huszonnegyedik

Az este legnagyobb várakozással kísért versenyszáma a férfi műkorcsolyázók döntője volt. A rövidprogram után Tóth Zoltán jogot szerzett arra, hogy bemutathassa kűrjét, de mivel kétszer is elesett, maradt a huszonnegyedik helyen.

Az orosz favorit, Jevgenyij Pljuscsenko elsőként lépett jégre a legjobb hatosból és egy olyan gyakorlatot mutatott be, miután nem is volt kérdéses, hogy ő lesz a legjobb, és életében először olimpiai bajnok. Előzetesen azt mondták az oroszról, hogy csak akkor veszíthet, ha feltöri a jeget, annyiszor esik el a négyperces program alatt.

A kihívó visszaesett az ötödik helyre

Pljuscsenko végül nagy fölénnyel, pályafutása legmagasabb pontszámával nyert, elsőszámú kihívója, az amerikai junior világbajnok Johnny Weir berezelt, nem hajtotta végre azokat a nehéz ugrásokat, amelyeket a zsűri elé benyújtott.

Weir a második helyről a hatodikra esett vissza - csapattársa, Lysacek a tizedikről került eléje -, az ezüstöt a viszonylag keveset hibázó svájci Stephan Lambiel érdemelte ki, a bronzot a kanadai Jeffrey Buttle.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés