- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Pozitív EPO-teszttel bukhatott le a nyolc sífutó

2006. 02. 10., 10:52 | Frissítve: 2006. február 10., péntek 17:23

Az olimpia hivatalosan csak péntek késő este, a megnyitó után kezdődik el, de nyolc sífutót máris felfüggesztettek, mert a csütörtöki doppingellenőrzésben túl sok vörösvértestet mutattak ki szervezetükben. A játékok doppingellenőrző testületének egyik tagja állítja, a tiltott EPO-t mutatták ki náluk. A NOB cáfol, Jacques Rogge 14 óra után nyilatkozik.

Még el sem kezdődött a XX. téli olimpia Torinóban, máris felfüggesztettek nyolc sífutót öt napra, mert a csütörtöki doppingellenőrzésen vérükben túl magas vörösvértest-arányt mutattak ki.

Sachenbacher és Matvejeva éremért indul

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) bejelentette: a kanadai Sean Crooks, a francia Jean Marc Gaillard, az orosz éremesélyes Natalija Matvejeva, a német, 2002-ben a 4x5 kilométeres váltóversenyben ezüstérmes Evi Sachenbacher, az amerikai Kikkan Randall és Leif Zimmermann, a fehérorosz Szergej Dalidovics, illetve Alekszandr Lacukin hematokritszintje "abnormálisan magas".

Nem eltiltás, mégsem versenyezhetnek

"Ez nem eltiltás, csak ilyen értékekkel egészségügyi okokból nem versenyezhetnek" - mondta Sarah Lewis FIS-főtitkár.

Az olimpia szervező bizottságában (TOROC) az olasz egészségügyi minisztériumot képviselő Giovanni Zotta, aki a játékok alatt a doppingellenőrzéseket irányítja, viszont azt nyilatkozta, a sportolók pozitív EPO-tesztet produkáltak. "A mintáikban EPO-t találtunk, de még hátra van az ellenpróba" - idézte Zottát a Gazzetta dello Sport.

A NOB cáfolja Zottát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Giselle Davis azonnal cáfolta Zotta kijelentését - "a hír nem igaz" -, de 14 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján a NOB-elnök Jacques Rogge is megszólal az ügyben.

A vérben jelenlévő túl sok vörösvértest önmagában nem számít doppingolásnak, de arra utalhat, hogy tiltott szernek minősülő Eritropoetint (EPO) használt a versenyző. A szabályok szerint ilyen esetben kötelező pihenőt tartani.

Keddig tart a felfüggesztés

Elképzelhető viszont, hogy emiatt versenyről is hiányozni fognak, vasárnap ugyanis már több számot rendeznek sífutásban.

Az EPO az egyik legelterjedtebb doppingszer, különösen a hosszú távot teljesítő sportolók, leginkább a kerékpárosok használják.

A torinói olimpia megnyitója péntek este nyolc órakor kezdődik, a végén fellobbanó láng jelzi a játékok rajtját.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés