Beismerte tettét a rendőrgyilkos szurkoló

2007.02.09. 21:31
Egy 17 éves fiú volt feltehetően a gyilkosa annak az olasz rendőrnek, akit a múlt hét pénteki Catania-Palermo mérkőzés után kitört zavargásokban dobtak meg egy mosdókagylóval. Eközben az olasz bajnokság játékosai sztrájkra készülnek, mert nem értenek egyet azzal, hogy csak a nem biztonságos klubok nézőterét zárják el legalább egy hónapig a szurkolók elől.

Beismerő vallomást tett az a 17 éves szurkoló, akit a múlt pénteki Catania-Palermo bajnoki labdarúgó-mérkőzés után kitört rendbontások során elhunyt rendőr meggyilkolásával gyanúsítottak. Az erről szóló hírt azonban péntek este cáfolta a szurkoló ügyvédje. Giuseppe Lipera az állami televíziónak azt mondta, védence csak annyit ismert be, hogy jelen volt a zavargásokban, azt azonban nem, hogy ő találta el az áldozatot."

A korábbi híradások szerint a rendőrség videofelvételek alapján azonosította a fiatalkorú elkövetőt, aki a cataniai stadion északi kanyarjának mellékhelyiségéből kiszakított mosdókagylóval megdobta a később elhunyt 38 éves Filippo Racitit, aki két gyermeket hagyott hátra.

A kedden őrizetbe vett fiú nem ismeretlen a hatóságok számára, mivel egy ultracsoport tagja. Az olasz rendőrség már 41 személyt, köztük 16 fiatalkorút vett őrizetbe az ügy kapcsán.

Csak hat stadiont nem zárnak be, késő este nem lehet meccs

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) döntése értelmében mindössze hat élvonalbeli stadion felel meg a biztonsági előírásoknak, így a hétvégi fordulóban csak ezekbe a létesítményekbe lehet beengedni a szurkolókat.

A vizsgálat szerint a római Olimpiai Stadion mellett, Genovában, Sienában, Cagliariban, Torinóban és Palermóban lehet drukkereket fogadni.A veszélyes stadionok listáján szerepel többek között a másodosztályú Napoli arénája, valamint a milánói San Siro is.

Mindemellett arról is döntés született, hogy késő este - az olaszoknál ez 20:30-as kezdési időpontot jelent - egyelőre nem lehet mérkőzéseket rendezni, ennek megfelelően a hétvégi fordulóban valamennyi mérkőzés vasárnap 15 órakor kezdődik.

Sztrájkkal fenyegetőznek

Az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő játékosok sztrájkkal fenyegetnek arra az esetre, ha nem születik egységes, minden stadionra érvényes döntés a nézők beengedéséről vagy kitiltásáról, jelentette be csütörtökön Cristiano Lucarelli, a Livorno csatára, a futballisták szervezetének (AIC) szóvivője.

"Elfogadjuk a kormány vagy az olasz szövetség döntését, ha az mindenkire egyformán vonatkozik. A bajnokság döntő szakaszához érkezik, csak akkor születhet reális és igazságos végeredmény, ha minden klub számára azonos feltételeket biztosítanak az illetékesek." - mondta.

Lucarelli hozzátette, a többiekkel szemben minden szempontból kedvezőbb helyzetbe kerülnek azok az egyesületek, melyeknek hazai meccseire beengedik a szurkolókat.

A Livorno és a Napoli elöljárói továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett: sztrájkolni kívánnak, ha a hétvégi bajnokikat zárt kapuk mellett kell megrendezni. Ezenkívül követelik, hogy minden klubot egyenlően bíráljanak el.

Giuliano Amato belügyminiszter csütörtökön azt ígérte, hogy egy hónap múlva a bérlettel rendelkező szurkolók ismét a helyszínen követhetik nyomon az olasz labdarúgó-bajnokság küzdelmeit.

"Valamennyi stadionban elkezdődtek az átalakítási munkálatok, melyek jó ütemben haladnak - mondta Amato - Úgy gondolom, egy hónap múlva nem lesz akadálya annak, hogy az állandó belépővel rendelkező szurkolókat beengedjék a stadionokba, természetesen előtte minden létesítményt alaposan meg fogunk vizsgálni."

A klubelnökök csütörtök délután rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze Rómában. "Abszurd, hogy egyszerűen kizárják a nézőket a stadionokból, a klubokat pedig milliós bevételektől fosztják meg" - mondta Giampaolo Pozzo, az Udinese elsőszámú vezetője.