Olimpiát könnyebb nyerni, mint most egy napot túlélni

2007.02.12. 11:07
A tavaly Szegeden hat világbajnoki címet szerző Janics Natasa idén is sikeres évet vár magától, bár arra még nem gondolt, egyéni számban megméreti-e magát. Pillanatnyilag minden erejét az alapozás köti le, társaival is versenyzik, és az edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin azonnal szóvá teszi, ha a fanatizmusuk nem az igazi. Tizennyolc évesen 118 kilót nyomott fekve, ebben hét év alatt kissé visszaesett, de most már sokkal komplexebb erősítő munkát végez. A kétszeres olimpiai bajnokot eljegyezték, de az esküvőre csak a pekingi olimpia kerülhet sor.

A kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa már beletörődött, hogy az állam a sikereit csekély mértékben vagy egyáltalán nem honorálja. "Tavaly se kaptam semmit az ezer páros aranyáért, a többi aranyra is állítólag a maradékból jutott. Mit mondhatnék ezek után? Bármennyire keveset is adnak, örömmel vesszük, ha meg semmit nem kapunk, akkor legfeljebb magunkban dühöngünk egy keveset."

Egymás közti olimpia

Menedzsere, Csonka Gábor úgy nyilatkozott, hogy neki és társainak - Kovács Katalin, Benedek Dalma, Paksy Tímea - mindennap meg kell nyerniük a maguk kis különolimpiáját. Csapattagok, de riválisaik is egymásnak, a sikeredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin a garancia arra, hogy ne lehessen lazítani.

"Nagyon keményen edzünk, az olimpiai győzelem sokkal könnyebb, mint egy-egy napot túlélni az alapozásban. Biztos vagyok abban, még ha nagyon furcsán is hangzik. Csak a túlélés lehet a célunk" - erősített rá Csonka szavaira a Szerbiából áttelepült világklasszis.

Kati néni azonnal szól, ha lazítanak

Ugyan egy óra a konditeremre előírt idő, annál mindig rendre többet töltenek el súlyzózással. Janics tizennyolc évesen, amikor még szerb színekben lett negyedik az olimpián, fekvenyomásban száztizennyolc kiló volt a rekordja. A mostani rekordját nem ismeri, mert nem ez a legfontosabb, más izmokat is fejlesztenie kell, és pillanatnyilag komplex edzésmunkát végez.


A tavalyi Eb-aranyat így ünnepelte Janics (jobbra) társával, Kovécs Katalinnal (fotó: AFP)

"A konditerem mellett naponta háromezer métert úszunk, ekkor egymással is versenyezhetünk, ha úgy tetszik, olimpiai versenyt rendezünk, de ha vannak olyan napok, amikor egymás felülmúlása nem is cél, akkor ott van Kati néni, aki azonnal elmondja a nemtetszését, ha két másodpercnél gyengébb időt úszunk, mint amit általában szoktunk. A futógépen is meg szoktunk halni, ha nem futunk legalább tizennégy kilométeres, azonnal felháborodik Kati néni és ezt szóvá is teszi. Kétszer húsz percet ilyen tempóban nem olyan könnyű."

Eljegyezték, lakodalom Peking után

Janicsék hamarosan Kaliforniába veszik az irányt, ott már vízre is merészkedhetnek, és a rivalizálás folytatódhat. Arról még nem határozott, hogy idén megpróbálkozik-e az egyéni indulással, az olimpia évében viszont biztosan. Ha a "gyilkos" alapozáson túlesik, lesz ideje gondolkodni a kérdésen. "Az edzések után annyira kikészülök, hogy a fáradtságon kívül mást nem is érzek, fásultságot azonban ritkán, szinte soha."

Sikeres évet vár magától, mert a győzelmeket nem lehet megunni, visszanézni is szereti azokat. Ha a huszonötéves Janics Budapesten tartózkodik, továbbra is albérletben lakik, így alig várja, hogy a hétvégéken Szegedre mehessen, és találkozzon vőlegényével. Ezt igazolandó a rá jellemző vagánysággal mutatta meg jegygyűrűjét, de a lakodalmat csak a pekingi játékok után tartják meg.