Talmácsi Gábor ötödik lett Isztambulban

2007.04.22. 19:50
Sem a futamgyőzelem, sem a végén esélyes dobogós helyezés nem jött össze a török futamon Talmácsi Gábornak, aki így is kilenc ponttal vezeti a világbajnoki pontversenyt a 125 köbcentisek között.

Csak ötödikként végzet a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis kategóriájának harmadik, törökországi futamán Talmácsi Gábor, mégis vezeti az összetett versenyt.

Élen a vb-ben

Két futam után vezette a világbajnoki pontversenyt Talmácsi Gábor, az Aspar Aprilia motorosa a 125 köbcentis kategóriában. Mindkét verseny rendkívül izgalmasan alakul: Katarban az utolsó métereken kapott ki, majd Jerezben ugyanilyen szoros befutóval ő szerezte meg az első helyet. Előbb Hector Faubel volt a legyőző, majd ő utasította maga mögé Lukas Peseket.

A 2005-ös világbajnoki bronzot követő tavalyi gyengébb szezon után Apriliára váltott és már a 2007-es tesztszezonban látszott, Talmácsi az egyik vb-esélyes.

Ezt az első két versenyen igazolta is, az első isztambuli időmérőm pedig folytatta jó szereplését. Szombatra azonban gondok akadtak a gyári gép dugattyújával, de a cseremotor is akadozott. A negyedik helyről rajtolhat vasárnap Talmácsi, de a helyzete nem reménytelen, az első pozíció Peseké, a második Faubelé, a harmadik Corsié.

A fiatal magyar, Győrfi Alen a 33. helyről indulhat, a mezőny egyetlen hölgy indulója, Kovács Nikolett nem kvalifikálta magát.

Visszafogottan várt az esélyt

A vasárnap délelőtti verseny rajtjánál nem jött el a legjobban a magyar motoros és a negyedik helyen haladt. A második fordulónál az élen haladó hármas boly tagja volt Talmácsi, sőt a motorhibája miatt visszaeső Pasini kiválásával kis időre vezette is a mezőnyt. Ez azonban nem sokáig tartott és az ötödik körben a hétvégén remeklő Simone Corsi ugrott az első helyre.

A hetedik körig még az elő három között motorozott a magyar, innen kezdve azonban visszaszorult.

Úgy tűnt, Talmácsi nem motorja lassúsága, hanem az élboly sűrűsége miatt halad a mezőny első felének a végén, hatodikként. Ki akart maradni az előzgetésekből, a folyamatos helycserékből. Az élen is többször változott a helyzet, majd úgy tűnt, a szintén apriliás Joan Olive előnyt tud szerezni. A hajrában Talmácsi aktivizálni kezdte magát, a dobogó alsó fokáért volt versenyben, egyértelmű volt az első hely a Olive és Corsi között dől el.

A befutó nem sikerült igazán a magyar motorosnak, az ötödik lett, végül Corsi nyert, pályafutása első sikere volt ez. Azonban a vb-pontversenyben vele küzdő Lukas Pesek a hatodik, Hector Faubel a tizedik lett. Így Talmácsi jelenleg kilenc ponttal vezeti a világbajnokságot Faubel előtt.

A következő futam a május 6-i, sanghaji lesz.

GYorsaságimotoros-világbajnokság, Török Nagydíj

125 kcm (19 kör, 101,46 km): 1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 40:03.557 p 2. Joan Olive (spanyol, Aprilia) 40:03.655 3. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 40:05.500 4. Raffaele de la Rosa (spanyol, Aprilia) 40:05.748 5. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia) 40:06.203 6. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 40:06.496
A pontverseny élcsoportja (még 14 futam van hátra): 1. Talmácsi 56 pont, 2. Faubel (spanyol, Aprilia) 47, 3. Pesek 46

Körről körre

1. kör: Talmácsi kicsit beragadt, a legjobban Simone Corsi kapta el, aki megelőzött mindenkit. Majd Mattia Pasini vette át a vezetést. Talmácsi a negyedik. A kör második felében a magyar jól előzött és már a második. Az első fordulót a harmadik helyen zárta, Faubel előzte vissza.

2. kör: Hármas boly az élen: Pasini, Faubel és Talmácsi együtt haladt. A magyar közben visszacsúszott a negyedik helyre. Talmácsi a megszokott koreográfia szerint tartja a lépést az első helyezettel, de ebben a szakaszban még nem küzd az elsőségért.

3. kör: Az első hét nagyon együtt van. Talmácsi még mindig a negyedik, Corsival csatáz.

4. kör: Látványos fordulat: Mattia Pasini az újabb fejlesztésű Apriliával megint kiállni kényszerül, majd Talmácsi megelőzi az élre került Faubelt is, aki azonban visszaveszi az első helyet tőle.

5. kör: Talmácsi a harmadik helyen, a vezetést a hétvégén remeklő Corsi vette át.

6. kör: Együtt halad az első három, Talmácsi tartja a lépést.

7. kör: Faubel és Talmácsi egymással volt elfoglalva, így Olive és Koyama lépett fel a dobogós helyekre.

8. kör: Az élen a meglepetésemberek és Corsi kezd meglépni az üldözőktől.

9. kör: Talmácsi az ötödik, Győrfi Alen a 31. tíz körrel a vége előtt. A kör végén Talmácsi a hatodik helyen, a boly megint összerázódott és Oli vezeti a futamot.

10. kör: Az élen haladókat centik választják el, Talmácsi higgadtsága, rutinja sokat számíthat az egymás előzgetőkkel szemben.

11. kör: Talmácsi a hatodik helyről figyeli még mindig az élen folyó küzdelmet.

12. kör: Corsi, Faubel, Koyama sorrendben kezdték meg a kört.

13. kör: Folyamatosak a helycserék, Olive vezeti a futamot.

14. kör: Talmácsi tapad az előtte haladókra, de nem sikerül neki a zárkózás.

15. kör: Lukas Pesek kezdett igyekezni, folyamatosan lépett előre, Talmácsi csak a hetedik. Olive és Corsi elhúzott a az üldözőktől, Talmácsi megkezdte a hajrát.

16. kör: Talmácsi kihasználja Faubel hibáját és már a negyedik helyen halad. Olive az élen.

17. kör: Talmácsinak a harmadik helyért kell küzdenie.

18. kör: Talmácsi Koyamát támadja, de közben DeRosa őt előzi meg, azztán visszaáll a korábbi sorrend, Talmácsi a negyedik helyen.

19. kör: A harmadik helyen halad Talmácsi, az utolsó körben a vezetést átvevő Corsi szerezte meg a győzelmet. Talmácsi végül az ötödik, de a vb-pontversenyben vele küzdő Pesek (6.) és Faubel (10.) is mögötte ért az isztambuli célba.