Kíváncsi vagyok, hogy dorombol Janics Natasa

2007.05.15. 13:49
Az olimpia előtt egy évvel általában a kajakosoknál hagyományosan jelentkeznek a feszültségek, de arra nem lehetett számítani, hogy a legsikeresebb versenyző, Janics Natasa válik külön edzőjétől. Janicsot konoksága bajba sodorhatja, Fábiánné Rozsnyói Katalin ugyanis nem tűrte a zsarolást, hogy indokolatlan kedvezményeket kapjon versenyzője. Az edző szurkol érte, de fenyegetőzik is, ha a kapitány összeülteti a verhetetlen párost, akkor ő felhagy a szakmával.

A magyar kajak-kenu válogatott kapitánya, Angyal Zoltán a tavalyi kivételes sikereket, tizenkét aranyat hozó szegedi világbajnokság után valamennyi edzővel különbeszélgetést kezdeményezett, mert pontosan tudta, hogy az olimpia közeledtével gyarapodnak a feszültségek. Általánosan jellemző ilyenkor az útkeresés, hiszen valamennyi versenyző ott szeretne lenni Pekingben. Arra azonban talán még Angyal sem számított, hogy ilyen korán nagy balhé lesz, ráadásként az eddigi élversenyző, Janics Natasa főszereplésével.

Zsarolás

Janics és a sikeredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin között kilencéves viszony szakadt meg áprilisban, nem egyik napról a másikra, hanem hónapok alatt. A mesteredző a Nap-keltében elmondta, Janics a felméréseken rosszul teljesített, a nyolcfős csoportból általában az ő eredménye volt a leggyengébb.


Janics Natasa, miután Kovács Katalin legyőzte K-1-es versenyszámban 500 méteren, a szegedi kajak-kenu Raab Karcher Kupán

"Kati nénit" fájdalmasan érintette, hogy kétszer meg is zsarolta, pályafutásának befejezésével fenyegetőzött a kétszeres olimpiai bajnok, mert nem érvényesült az ő akarata. Az edző azonban nem engedett neki, nem kaphatott könnyítést a munkában, mert akkor szerinte a többiek is kérhették volna, az pedig nem vezet sehová, de mindenképp veszélyezteti az eredményességet. Janics zsarolására úgy fakadt ki, hogy majd ő fogja abbahagyni, ha még egyszer előfordul az eset.

Smst már írt Janics edzőjének

Elismerte, kétszer érzékenyült el életében - először akkor, amikor Janics egy centivel legyőzte az olimpia előtt Kovácsot, mert nem tudta, melyik ujját harapja -, de a műsorban is könnyeivel küszködött. A férje, az olimpiai bajnok kajakos Fábián László szemében a szakításuk után könnycseppet látott, mert szinte gyerekeként szereti Natasát, és őt is igencsak megviselte a szakítás.

Fábiánné elmondta, kapott tanítványától egy smst, amelyikben azt írta, hogy nem haragszik rá, de úgy érzi, nincs rá szükség, ezt pedig nem tudja elviselni, ezért el kell mennie. A szakvezető szerint a különleges versenyző épp attól különleges, hogy ember marad, és a csúcson marad.

Úgy vágta rám az ajtót, hogy majdnem kiszakadt, tokostul

Nyomatékosította, hogy Janics konoksága miatt nem fog jelentkezni nála, ő pedig nem fogja keresni, mert ő nem "koslat" egyetlen versenyző után sem. Azt is félreérthetetlenül jelezte, már nem bízik úgy benne, mint korábban, mert érzése szerint hátba támadta. "Úgy vágta rám az ajtót, hogy majdnem kiszakadt, tokostul."

Utalt arra is, hogy Janics belepiszkított a fészekbe, nem becsülte meg magát a csapatban, és kételkedik abban is, hogy van józan esze. "Kíváncsi lennék, hogy dorombol?" - tette fel magának a kérdést. "Ő úgy szokott dorombolni, hogy mindenki menekül előle."

Tanul-e a hibájából Janics?

Fábiánné azt is kijelentette, ha egyedül képes felállni jelenlegi helyzetből, akkor gratulálni fog neki. "Álljon fel és tanulja meg, hogy nem mindig az van, amit ő akar. Biztos vagyok benne, hogy fog tanulni a hibájából."


Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu edző az Év sportolója díjak eredményhirdetésén.

A történet új szála, hogy a kapitány döntése értelmében a Janics, Kovács páros a hétvégi Világkupán újra egymásért fog versenyezni kétszáz méteren, ami nem olimpiai szám. Angyal ugyanis úgy véli, hogy egy ilyen kvalitású versenyző, mint Janics nem hagyhat ki egy teljes évet, kivált, mert verhetetlen párosról van szó. Emellett azt sem tartotta magában, hogy Kovácsot sajnálja legjobban.

"Most megyek Szegedre, hogy még jobban megismerjem a viszonyokat, és hogy Kovács Katival még egyszer beszéljek. Azt ugyanis mindeképpen szeretném elkerülni, hogy ártsunk neki. Ő szeretne Janiccsal együtt versenyezni, de ha Kati néni megmakacsolja magát, akkor ő is szenvedő alanya lehet ennek a konfliktusnak"

Fábiánné is abbahagyhatja

A kapitányi posztot tíz éve betöltő Angyal azt sem titkolta, szeretné, ha négyesben is rajthoz állna, de még nem tudja, melyik egységben követelhet helyet magának. Angyal álláspontja érthető, hiszen a szponzorok egy része Janics miatt áldoz a sportágra, és mivel ő az egyik emblematikus figurája a magyar kajakozásnak, ezért is szükség lehet rá. "Abban nem lehetek partner, hogy Janicsot kidobjuk a szemétbe, lefejezzük, mert összeveszett az edzőjével" - összegzett a kapitány.

A Nemzeti Sport keddi cikke szerint Fábiánné ugyanakkor úgy gondolja, külön nem készülhet két együtt induló versenyző. Mi több, azt is kijelentette, ha a páros újra összeül, akkor ő felhagy az edzősködéssel. Erre Angyal csak annyit mondott, számított rá, hogy megmakacsolja magát, és csak az fáj neki, hogy ezt a versenyzővel szemben teszi. "A makacsságától nekem nem megy fel a pulzusom, de nem szeretném, ha végleg kihúzná Natasát a listájáról."

Ez az állás kedd kora délután, a Világkupa pénteken kezdődik, az ottani forma alapján a jövő héten már sok minden kiderülhet.