Belebukhat a Janics körüli huzavonába a kajakkapitány

2007.05.16. 16:59
Hatott Fábiánné Rozsnyói Katalin zsarolása és mégsem versenyez együtt a hétvégi Világkupán az elmúlt évek legsikeresebb kajakpárosa, Kovács Katalin és Janics Natasa. A hajót annak ellenére indítani akarta Szegeden Angyal Zoltán szövetségi kapitány, hogy utóbbi különvált edzőjétől "Kati nénitől" és eddigi társától. Fábiánné visszavonulással fenyegetett, Angyal a történtek után felajánlotta a lemondását.

Mégsem indul 200 m párosban a hétvégi Mol kajak-kenu Világkupán az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Janics Natasa, Kovács Katalin kajakos duó - derült ki az esemény szegedi sajtótájékoztatóján.

A hírt Angyal Zoltán szövetségi kapitány jelentette be, aki később azt is elárulta: felajánlotta lemondását.

"A két kiválóság egy hajóba ültetése, illetve a probléma megoldása végül meghaladta az erőmet, innentől kezdve mit csináljak? Felajánlottam a lemondásomat. A szegedi Világkupán természetesen ott leszek."

A kapitány lemondását egyelőre nem fogadta el a szövetség elnöksége, mert a testület csak a jövő hét elején ül össze - mondta a Magyar Kajak-kenu-szövetség (MKKSZ) sajtófőnöke. Ganczer Gábortól azt is megtudtuk, Angyal Zoltán egy újságírói kérdésre árulta el döntését, azt csak a hétvége után akarta közölni. A kapitány azért nem indította el Janicsot és Kovácsot egy hajóban, mert utóbbi kérte, ne versenyezzen se a 200 méteres, se az 500 méteres távon párosban. (A hosszabbik számban Paksy Tímeával indult volna.)

Angyal korábban annak ellenére nevezte be a világverő párost a legrövidebb távra, hogy Janics néhány hete kivált a sikeredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatából, amelynek Kovács is tagja, így a két klasszis az elmúlt időszakban nem készült együtt. A kapitányi döntés miatt éles ellentét alakult ki Angyal és Fábiánné között.

A legsikeresebb magyar kajakedző, Fábiánné gyakorlatilag megzsarolta a kapitányt: ha Janics és Kovács együtt indul, ő azonnal felhagy az edzősködéssel. A mai Nemzeti Sportban olvasható interjúban "Kati néni" azt mondta, kitörölte Angyal Zoltán nevét és számát a telefonjából.

A hétvégi Vk-n egyébként igen népes lesz a magyar válogatott, amely - hasonlóan a többi nemzethez - számonként két egységet indíthat. Összesen 54 hazai sportoló vesz részt a viadalon, a legfiatalabb a 17 éves Lakatos Zsolt, a legidősebb pedig a negyvenediket taposó Pulai Imre. A női kajak szakágat 11, a férfit 18, a kenusokat pedig 25 versenyző képviseli.

Mivel kedden a koreai csapat is - teljesen váratlanul - megérkezett Szegedre, így a Világkupán 51 ország közel ezer kajakosa és kenusa startol, ez rekordnak számít.

Mol kajak-kenu-Világkupa, a magyar csapat
(először az A, majd zárójelben a B egységek):

1000 m:
férfiak:
K-1: Benkő Zoltán (Bozsik Gábor) K-2: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (Fekete Gyula, Dombi Rudolf) K-4: Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Boros Gergely) C-1: Vajda Attila (Sáfrán Mátyás) C-2: Kozmann György, Kolonics György (Tóth Márton, Nagy Péter) C-4: Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor, Mike Róbert (Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Sáfrán Mátyás)
nők: K-1: Benedek Dalma (Kovács Katalin) K-2: Kozák Danusia, Szabó Gabriella (Bara Alexandra, Horváth Tímea) K-4: Paksy Tímea, Benedek Dalma, Keresztesi Alexandra, Fazekas Krisztina
500 m:
férfiak:
K-1: Benkő (Vereckei) K-2: Kammerer, Kucsera (Fekete, Dombi) K-4: Sík, Boros A., Csamangó, Bozsik Gábor (Gyökös, Kökény, Beé, Horváth G.) C-1: Mike Róbert (Sáfrán Mátyás) C-2: Kozmann, Kolonics C-4: Metka, Sáfrán Mátyás, Balázs, Mike (Pulai Imre, Novák Ferenc, Csabai, Végh Attila)
nők:
K-1: Benedek (Kovács K.) K-2: Kozák, Szabó G. K-4: Paksy, Kovács K., Kozák, Szabó G. (Fazekas, Patyi Melinda, Keresztesi, Benedek)
200 m:
férfiak: K-1:
Boros Gergely (Gyertyános Gergely) K-2: Gyertyános, Beé István (Kadler Viktor, Babella Balázs) K-4: Kadler, Gyertyános, Beé, Babella (Sík, Boros A., Csamangó, Boros G.), C-1: Bozsik Attila (Foltán László) C-2: Horváth Gábor, Fürdök (Lakatos Zsolt, Végh A.) C-4: Joób Márton, Horváth G., Sarudi Pál, Balázs Péter (Metka, Sáfrán Mátyás, Balázs G., Mike)
nők: K-1: Paksy (Janics Natasa) K-2: Paksy, Patyi (Kozák, Szabó G.) K-4: Paksy, Kovács K., Fazekas, Patyi