Lékó és Polgár egymás elleni meccsért harcol

2007.05.25. 14:39
A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elveinek megfelelően a címegyesítés után a világ nyolc legjobb nagymestere mérkőzhet a világbajnoki címért. A selejtező vasárnap kezdődik, egy hónap múlva a tizenhat nagymesterből négy marad, ők csatlakoznak a legutóbbi vb első négy helyezettjéhez. Polgár Juditnak nehezebb a feladata, Lékó Péternek könnyebb, ha mindketten nyernek, egymás elől vehetik el a vb-döntőbe jutás jogát.

A kalmük Elisztában vasárnap kezdődik a sakkozók világbajnoki párosmérkőzés-sorozata, amelyiken két magyar nagymester, Polgár Judit és Lékó Péter is érdekelt. Mivel Lékó a második kiemelt, ő könnyebb riválist kapott, Polgár ellenben a hetedik kiemelt, így neki nehezebb lesz továbbjutás.

Lékó az ukrán származású, de a belga-török színekben versenyző Mihail Gurevicset kapta, míg Polgárnak a négyszeres olimpiai bajnok orosz Jevgenyij Barejevvel kell mérkőznie, aki egy év alatt csúszott vissza jelentősen a világranglistán, de tudása átlag feletti. Amennyiben a két magyar versenyző sikerrel veszi a hat játszmás küzdelmet, egymás ellen játszanak, és egyikük helye biztos lesz a szeptemberi, mexikói nyolcas világbajnoki döntőben.

Lékónak könnyebb a dolga

"Nagyon komolyan gondolom: egyelőre egyikükben sem merül fel, hogy egymás ellen játszanak, mert előbb meg kell verniük soron következő riválisukat. Lékónak van könnyebb dolga, mert Gurevics igazi tábla melletti sakkozó, ezt tartja fontosabbnak, nem pedig a tökéletes elméleti felkészülést. Gurevics amúgy egy bohém figura, aki szereti a kicsapongásokat is. A mostanában visszaesőben lévő Barejev ugyanakkor előnyben részesíti az elméleti felkészülést, kellemetlen a stílusa, a játék egyszerűsítésére törekszik. Nagyon erős és masszív játékos, Jutkának meg kell tanulnia, hogy nem lehet indokolatlanul nagy erőket mozgósítva támadni ellene, mert könyörtelenül használja ki az esetleges hibákat" - értékelte az esélyeket Kállai Gábor a hazai válogatott egykori kapitánya.

Lékó ellenfelét Magyarországon élő nagymester készíti fel

Lékó és Gurevics eddig két partit váltott egymással, a magyar játékos még nem nyert, egyszer, még nagyon fiatalon veszített, egyszer pedig döntetlent ért el. Polgár kezdetben rendre legyőzte Barejevet, először '92-ben, az első hat meccsükön begyűjtötte a teljes pontot. Az utolsó hármat viszont Barejev nyerte, igaz egyik sem a klasszikus időbeosztású parti volt.

Lékó helyzetét nehezíti, hogy az egyik legjobb edző, a Magyarországon élő Alexander Csernyin készíti fel Gurevicset. A kétgyerekes Polgár az ugyancsak olimpiai bajnok, Barejevhez hasonló stílusú Artur Juszupov szekundálását kérte. Elisztába állatorvos férje is elkíséri.

Polgárnak jobbak az idegei

Kállai úgy véli, hogy Lékó döntetlenre hozza a sötéttel játszott meccseit, világossal pedig akár arra is képes, hogy két meccset is nyerjen a háromból. "Nagy baj lenne, ha rövidítésre kerülne sor köztük, mert abban Gurevics meglepheti Lékót. Jutkánál viszont nem lehet gond, ha a rövidítésig jutnak, mert neki kötélből vannak az idegei, bírja a stresszes helyzeteket, jó döntéseket hoz éles helyzetben" - nyilatkozott Kállai.

A nyolc párharc résztvevői egyenként húszezer dollárt, vagyis 3,7 millió forintot kapnak. Ha az első körből továbbkerül valamelyik nagymester, akkor újabb húszezer dollárral gazdagodhat, mert a második körben is ekkora a díjalap. Közel nyolcmillió tehát a tét a két magyar nagymesternek, és talán még ennél is fontosabb: a nyolcas döntőben való részvétel.