Nagy csatákkal indul az idei Triatlon Tour

2007.05.25. 16:43
Elsőként Balatonfüreden csapnak össze a Triatlon Tour idei mezőnyének résztvevői. A nőknél izgalmas verseny ígérkezik, mert a duatlonos Csomor Erika is megmérkőzik a hazai élmezőnnyel.

Szombaton a tavaly életre hívott Triatlon Tour-sorozat idei első állomásaként rendezik meg Balatonfüreden a rövidtávú ob-t, amely egyben válogató lesz a felnőtt és az U23-as Európa-bajnokságra. Lehmann Tibor szövetségi kapitány az elmúlt évek legizgalmasabb versenyére számít, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a nőknél rajthoz áll a duatlonosok közül a múlt hétvégi győri vb-n bronzérmes Csomor Erika, valamint Brassay Réka is, míg a férfiaknál Lipták Tamás több év után ismét kimagasló formában van, így komoly veszélyt jelenthet a címvédő Kuttor Csabára.

Csomor bravúrra készül

A budaörsi világklasszis Győrben bizonyította, hogy nagyszerű formának örvend, és noha úszásban egyértelműen gyengébb a triatlonos élmezőnynél, kerékpározásban és futásban viszont valószínűleg jobb teljesítményre képes, így könnyen előfordulhat, megtréfálja a favoritnak tartott Szabó Zitát és a címvédő Walkó Andreát.

"A cél megvan: szeretném megvédeni a címem. Erika indulása viszont alaposan felboríthatja az eredeti elképzeléseket, ugyanis nem valószínű, hogy a tavalyi taktika beválhat. Egy biztos, a 1,5 kilométeres úszásban jelentős előnyre kell szert tenni, de ezúttal a kerékpározásnál sem szabad majd pihenni, nehogy túlságosan lecsökkenjen az előny, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy maradjon elég erő a futásra" - elmélkedett a versenyről a tavalyi bajnok.

A pálya Csomornak kedvez

Hozzátette egyúttal, Csomor részvételével mindenképpen izgalmas verseny várható, mivel a gyengébb úszóknak is lehetőséget kínál a felzárkózásra, mint például az egy éve harmadik Koch Renátának. A 2006 mellett 1995-ben is aranyérmes Walkó amúgy úgy véli, Szabó Zita és Csomor Erika lehetnek a legnagyobb riválisok, de érdemes lesz odafigyelni Brassay Rékára és a jól úszó Vanek Margitra is.

Csomor nem is titkoltan készül a triatlonosok megtréfálására, noha a szombati verseny után fájt a sarka és vérhólyag is volt a lábán: "a futással és a bringával nincs gond, de úszásban is javultam, ezért úgy érzem, eséllyel veszem fel a harcot a fiatalokkal. A pálya is nekem kedvez, mivel kerékpáron több emelkedőt is meg kell mászni, márpedig nekem kifejezetten fekszik a nehéz pálya, sőt az úszás után elég jó kis sort alkothatunk esetleg Rékával és a tavaly második, ugyanakkor inkább hosszútávon remeklő Harsányi Zsuzsival".

Kuttor címvédésre vágyakozik

A férfiaknál Kuttor Csaba még címvédő társánál is határozottabban válaszolt arra a kérdésre, hogy mit vár a szombati viadaltól: "címvédés lesz." A főrivális a régi önmagát idéző Lipták Tamás lesz és talán Pocsai Balázs szólhat bele ebbe a küzdelembe, ő abszolút sötét ló, mert bármikor kiszaladhat neki egy jó eredmény" - beszélt vetélytársairól Kuttor.

Taktikájával kapcsolatban elmondta, hogy semmit nem tervez előre, és majd aszerint alakítja, hogy kikkel kerül egy csoportba a bringázás alatt. Azt viszont megjegyezte, alaposan "ráfeküdt" a futásra, bár hozzátette, ez egyelőre nem jött ki belőle rövidtávon, de szerinte ennek éppen itt az ideje.

Hárman indulhatnak az Európa-bajnokságon

Lehmann Tibor szövetségi kapitány az érdekelt versenyzők véleményével egyetértve a férfiaknál Kuttor és Lipták nagy párharcára számít, ugyanakkor nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a Fecskovics Attila, Vanek Ákos, Török Dániel, Pocsai Balázs, Bajai Péter, Nógrádi Tamás alkotta fiatalok közül szinte bárkinek "kiszaladhat" egy jó eredmény, ezért kifejezetten akciódús kerékpározásra számít, hiszen ennek a pálya is kedvez a sok emelkedőjével. A gyengébbik nem küzdelmében ő is úgy látja, hogy alaposan felboríthatja a papírformát Csomor Erika, bár azért Walkót és Szabót tartja nagy favoritnak, de éppen a többszörös világbajnok duatlonos indulása plusz lehetőséget kínál Brassay Rékának és a gyengébb úszó Koch Renátának is.

A június 30-i, koppenhágai felnőtt Eb-n jelen állás szerint 3-3 férfi és nő képviselheti Magyarországot, akik az ob alapján kerülnek kijelölésre. Azaz a részvételi jogért az első háromban kell végezni, ugyanakkor nyomós ok - például a kapitány által említett defekt - esetén egy helyen változtathat, vagy akkor indulhat más, ha valaki nem vállalja a szereplést, ami éppen Csomor Erikánál állhat fenn. A 23 éven aluliak július 21-i, finnországi (Kuopio) Eb-jén 5 férfi és 3 nő indulhat, s őket szintén az ob-n mutatott teljesítmény alapján jelöli ki a szakvezető.