Tények és tévhitek Janics Natasa körül

2007.05.29. 18:49
Janics Natasa az elmúlt napokban jobban lázban tartotta az országot, mint három éve, amikor az athéni olimpián egy óra alatt a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett. Nyert egyesben és párosban is, boldogan kiáltotta a hajóból, hogy ő a világ legboldogabb embere. Közel egy hónapja eldöntötte, hogy elhagyja a belőle ismert és eredményes kajakost nevelő Fábiánné Rozsnyói Katalint. Az okokról azonban eddig egyikük sem nyilatkozott, de sokan várták, hogy elfogadja edzője ultimátumát. Janics azonban a rá jellemző konoksággal nemet mondott, a vajdasági Bácskapalánkáról Szegedig autózott Szolnok helyett, és ott készül a június 9-i Eb-válogatóra. Sok kérdés és megállapítás hangzott el róla és a jövőjéről, most válaszolunk néhányra.

Janics Natasa csak Fábiánné Rozsnyói Katalinnál, korábbi edzőjénél képes-e érvényesíteni tehetségét?

Ez a legnagyobb kérdés, egyértelmű választ nem könnyű találni, de akik eddig elhagyták az edzőnőt, jóval sikertelenebbek lettek. Kőbán Rita is úgy lett egyéniben olimpiai bajnok, hogy visszament hozzá. A többiek, a 92-es aranynégyes tagjai - Mészáros Erika, Czigány Kinga, Dónusz Éva - meg sem közelítették addigi eredményességüket.

Mégis, talán Janics lehet az, aki képes megcáfolni az eddigi példákat. Az őt ismerők azt mondják róla, ő kajakozásra született, nem véletlen, hogy képes parodizálni társai evezését. Az is biztos, hogy hatalmas dac dolgozik benne, ennek jelét már megmutatta a szegedi Világkupán. Ha kitart benne ez a makacsság, megnyerheti az Eb-válogatót, és sikeres lehet az idei Európa-bajnokságon, a világbajnokságon és nem utolsósorban az olimpián. A veszélyt azonban az őt körülvevők is érzik, órákon át győzködték, hogy jobb helye lenne a szolnoki, Fábiánné Rozsnyói Katalin vezette csoportban.

Miért lehet képes Janics Fábiánné nélkül is nyerni?


Fábiánné Rozsnyói Katalin

Mert tökéletes technikával kajakozik. Fábiánné kilenc éve képzi Janicsot, az egyik elnökségi tag szerint - azóta elhunyt - édesapja részint azért hozta Magyarországra, mert a világ legjobb edzőjénél szerette volna, ha fejlődik, másrészt mert nem bírt vele senki Szerbiában. A tizennyolc éves Janics tehetsége már a 2000-es sydney-i olimpián igazolódott, ott a nagy szélben a negyedik helyen végzett, megelőzve a címvédő, hatodik helyezett Kőbán Ritát. A negyedik hely értékét növeli, hogy Janics ekkor alig volt több, mint ötven kiló.

Janics igazi versenyző, rendre feldobja, ha egy nagy versenyen kell megmutatnia képességeit, ő egy hetvenszázalékos erőbedobással elvégzett edzés után bármikor képes száz százalékot mutatni a versenyen, jó hatással van rá a tét. Csapat nélkül viszont elképzelhetetlen az eredményes szereplése. Nem véletlen, hogy a klubja, a Démász-Szeged igyekszik mindent előteremteni ennek érdekében. Edzőt keresnek, mert Vécsi Viktor kenuedző, ő csak kényszermegoldás. Igazi komoly edzői feladat és kihívás Janicsot felkészíteni, hiszen mégiscsak a világ legjobbja, és még Fábiánné Rozsnyói Katalint is le lehet győzni, ami eddig kevés szakembernek sikerült a hazai mezőnyben.

Emellett az egymás közötti verseny igen fontos. Janics az olimpiai bronzérmes, nagyon tehetséges kenus Vajda Attilával képes versenyezni - ez szokás a sportágban -, de igazi az lenne, ha a szlovén Spela Ponomarenkóval mérné össze erejét. A dinamikusan fejlődő, a Vk-n is jól szereplő szlovén lány már jelentkezett, hogy szeretne Szegeden készülni.

Mi lesz a Kovács Katalinnal alkotott párosukkal, amelyik amióta 2004-ben összeült, nem kapott ki?

Ez a legnehezebb kérdés. Kovács értelemszerűen szeretné, ha együtt mennének, hiszen pontosan tudja, mit jelent Janics az utolsó százötven méteren, mekkora lökést képes adni a hajónak. Angyal Zoltán kapitány is azt mondta, nagyon sajnálja Kovácsot, mert felborult az élete. Arra, hogy ez a páros idén együtt menjen, kevés az esély. Pontosabban, erre csak akkor van esély, ha a válogatón Kovács és Janics kimagaslik a hazai mezőnyből, és az elnökség valahogy eléri Fábiánnénál, hogy mégis készítse fel őket, vagy mondjon le Kovácsról.

Az eddigi tapasztalatok alapján kevés az esély, hogy a testület szembemenjen Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, hiszen félve tisztelik, még kérdéseket sem igazán tesznek fel neki, ha nem muszáj. (Ráadásul az edző a visszavonulását is kilátásba helyezte, ha nem érvényesül az akarata.) Jövőre viszont, ha már lefektetik a válogatási alapelveket, és még az is kiderül, mi a szövetségi kapitány kompetenciája, és meddig mehet el egy klubedző, összeülhetnek újra.


Összeülnek még Kováccsal?

Hogyan alakította ki a tekintélyét Fábiánné?

Hatszor volt zsinórban az ország legjobb edzője, tanítványai minden lehetséges távon nyertek a szegedi világbajnokságon, mind a kilenc aranyérem itthon maradt, ebből hét az ő csoportjában. A versenyzőként olimpiai ezüstéremig jutó Fábiánné Rozsnyói Katalin nagy álma, hogy az olimpián is a tanítványai hozzák el a női szakágnak kiosztott mindhárom érmet.

Fábiánné fanatikusan hisz a munkában. Nála nem lehet lazsálni, olykor könyörtelen tanítványaival, és míg egy férfi edző megsajnálná, és könnyítene a napi futás-, úszás- vagy evezésadagon, ő hajthatatlanul ragaszkodik a leírt edzésprogramhoz. Igaz viszont, hogy helyenként útszéli stílusban beszél a tanítványaival, a legtöbben emiatt is jöttek el tőle, és a sikerük ellenére emiatt sincsenek jó viszonyban. A Nap-keltében is kemény szavakkal szidta Janicsot, aki miközben megnézte felvételről a beszélgetést végig bőgött.

Egy edzésen történtek miatt hagyta-e el a csoportot Janics?

Nem, egy folyamat vége volt a különválás. Ezt megerősítette Fábiánné, állítása szerint többször falazott Janicsnak, amikor az nem jelent meg edzésen. Megerősítette ezt a másik oldalról Csonka Gábor, Janics menedzsere is, és erre Fábiánné azt az sms-t idézte, amelyiket a szakítás másnapján kapott Janicstól. Ennek lényege az volt, hogy a versenyző feleslegesnek érezte magát. Azt azonban még senki sem magyarázta meg, ez mit jelent. Csonka ellenben utalt rá, hogy Janics ezzel azt akarta kifejezni, hogy a tréner még szorosabban húzza magához.

Nem szabad elfelejteni, Janics anyanyelve nem a magyar, ezért döcögősebben fejezi ki magát. Annyi azonban bizonyos, amikor Janics Magyarországra jött, hogy nem tudott versenyúszni, és nem is volt jó futó. A csoportban szinte mindenki jobb nála e tekintetben most is, és alkatánál fogva sem lehet annyira erős, mint a többiek. Az edzések után viszont edzője rendre keményen bírálta, hogy nem fejlődött a fizikuma. Janics 118 kilót nyomott fekve pár éve, most ennyit nem bír, mert átalakult az izomzata.

Mit jelent, hogy billegett a négyes?

Fábiánné Rozsnyói Katalin úgy magyarázta a konfliktusukat, hogy az a négyes, amelyikben Janics ült, billegett, vagyis nem olyan sebességgel haladt, amilyennel a szakvezető szerint haladnia kellett volna. Fábiánné szerint ennek Janics volt az oka, de a válást követő Világkupa eredményei azt mutatják, nem feltétlenül, bár azokból az eredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. (Janics rossz rajt után nyert kétszázon, Kovács ötszázon negyedik lett.) Gyanítható viszont, hogy Fábiánné az eredmények ismeretében adott ultimátumot Janicsnak, és az eredménye miatt lett volna hajlandó a visszafogadni őt.

Miért érdemel büntetést Janics Natasa?

Mert elhagyta az edzőtábort, és nem készült a társaival. A büntetés viszont nem lehet az ő ledarálása, elszigetelése, és az egész szakma számára egyértelmű: nélkülözése luxus volna. Kivált, mert - már említett kifinomult technikájával - gyorsan képes alkalmazkodni pároshoz vagy négyeshez.

Ki állhat a háttérben?

Fábiánné többször utalt rá, hogy valaki tanácsolta a szakítást Janicsnak, de bővebben nem részletezte, mire gondol. Ezt még csak sejteni sem lehet. Annyi biztos: Janicsnak vőlegénye van, ráadásul szegedi, így ha Szegeden készül, a közelében lehet. De maga a vőlegény is arról győzködte Janicsot, hogy térjen vissza Fábiánnéhez. A menedzser sem valószínű, hogy szította feszültséget, hiszen ő is győzködte, térjen vissza, mi több, még az athéni BL-döntőre sem utazott el, csak hogy megszülessen az egyezség.

Jelentős szponzori pénztől esik el, ha nem lesz sikeres?

Ez csak részben igaz, mert a szponzorai igencsak sikerorientált szerződést kötöttek vele, vagyis ha csak egyesben nyer, biztosan kár éri. Az állam eddig sem honorálta bőkezűen, tavaly például két olyan vb-aranyérmet is nyert, amiért nem fizetett a sportvezetés, és a négyes sikere is mindössze 660 ezer forintot ért. Az olimpia viszont jól fizet, már egy érem is milliókat ér, és a versenyzők hajlamosak magától értetődően félretenni korábbi sérelmeiket, és nagyon keményen készülni, mert egy versenyen megkereshetnek annyit, amit máskor évek alatt. Az olimpiák előtt ezért is szoktak visszarendeződni a korábban sikeres egységek, így történt ez a címvédő Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth férfi négyesnél is. Ettől azonban még egyelőre távol vagyunk.