Bárdosi ismét szumó Európa-bajnok

2007.06.17. 03:16
Pénteken kezdődött a juniorok és kadettek párharcaival a 13. Szumó Európa-bajnokság Budapesten. Szombaton a felnőttek összecsapásaira került sor, Bárdosi Sándor a könnyűsúlyban elhozta az aranyérmet.

Bárdosi Sándor aranyérmes lett a 85 kg-os súlycsoportban a 13. Szumó Európa-bajnokságon, a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban. A birkózásról váltó magyar versenyző a szombat esti döntőben a bolgár Sztilian Georgijevet győzte le, villámgyorsan és könnyedén. "Sztiliannal már régóta küzdünk egymással mint szumósok, a pszichológia döntött ezen a meccsen. Ismerjük egymás stílusát és személyiségét, most én bírtam jobban koncentrálni" - nyilatkozott Bárdosi az MTI-nek. A birkózástól pár hete, botrányos körülmények között visszavonult Bárdosi 2005-ben, a visegrádi szumó Eb-n már nyert egy aranyat ugyanebben a ketagóriában, így a mostani a második érme a japán sport európai bajnokságában.

A 85 kg-os súlycsoportban Czakó Zoltán az ötödik helyet szerezte meg. A női nehézsúlyban Kálló Gyöngyi szintén ötödikként zárt. Pénteken a kadett korúak között Farkas Éva a 60 kg-os súlycsoportban aranyérmet nyert, Varga Botond (60 kg) ezüst-, Hlavati Dániel (80 kg) és Szelp Dénes (100 kg) bronzérmes volt. A juniorok mezőnyében a 115 kg-os kategóriában Barta Péter győzött - ezzel összesen hat érme van a magyar csapatnak

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A felnőttek szombati döntőiben taroltak az oroszok, a női kategóriák mindegyikében elvitték az aranyat: Nelli Vorobjeva könnyűsúlyban, Szvetlana Panteljeva középnehéz súlyban, Olesszi Kovszlenko pedig nehézsúlyban lett bajnok. A férfiaknál a középnehéz súlycsoportban (115- kg) szintén orosz bajnokot avattak Alan Bibiljov személyében. A férfi nehézsúly (115+ kg) bajnoka a bolgár Petar Sztojanov lett, itt az oroszoknak meg kellett elégedniük egy ezüsstel, amit Batraz Csaboljov nyakába akasztottak.

Az oroszok felnőttjei a négy aranyon túl négy bronzot is szereztek. A résztvevő több mint húsz ország közül az ukránok remekeltek még két férfi és egy női ezüstttel, valamint három bronzzal. A felnőtteknél a német csapat egy ezüst és egy bronzéremmel lett gazdagabb, a bolgárok a nehézsúlyú arany mellé még egy könnyűsúlyú ezüstöt könyvelhettek el, ugye Bárdosi jóvoltából. A lengyelek kettő, a csehek egy bronzzal vigasztalódhattak csak szombaton. (A versenyen kategóriánként két harmadik helyezettet hirdetnek, így adódik a 12 bronzérem.)

A Magyar Sumo Szövetség az egyik legfiatalabb hazai szakági tömörülés, de egy Eb rendezésben már egyáltalán nem járatlan: 2003-ban Szolnok, két éve pedig Visegrád adott otthont az Eb-nek. Az 2007-es Eb vasárnap a felnőtt női és férfi nyílt (Open) egyéni és csapatverseny selejtezőivel és döntőivel folytatódik, a kontinensviadal este fél hatkor ünnepélyes gálával zárul.