Három magyar érem a szumó-Eb záró napján

2007.06.17. 22:02
Vasárnap befejeződött a háromnapos budapesti szumó-Eb, a magyarok a súlycsoportok nélküli küzdelmekben három bronzérmet szereztek meg, ezzel az éremtáblázat negyedik helyére kerültek.

A férfi és női nyílt - súlykategóriák nélküli - küzdelmekkel, valamint a csapatok versenyével zárult vasárnap a 13. Szumó Európa-bajnokság Budapesten, a Nemzeti Sportcsarnokban. Az európai amatőr szumózók versenyében a harmadik napon az oroszok letarolták a mezőnyt, mind a négy aranyat begyűjtötték.

Bár azt mondják, hogy a profi szumózókéhoz hasonló, súlycsoportok nélküli nyílt küzdelmek mindig tartogatnak meglepetéseket, ezúttal a papírforma érvényesült: a könnyűsúlyú szumózóknak nem sok babár termett, a nehézsúlyú versenyzők állhattak a dobogóra a délutáni döntők után. A magyarok két érmet gyűjtöttek be, a nőknél Kálló Gyöngyi, a férfiaknál Líbor Dezső egyaránt bronzéremnek örülhetett. A nők bajnoka az orosz Jekatyerina Kejb, míg a férfiaké az ugyancsak orosz Artur Bagajev lett.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A csapatok küzdelmében újabb bronz termett a hazai szumózóknak: tizenegy csapat közül lettek harmadikok a nők, a bajnok az orosz csapat lett. A férfi csapatok döntőjébe az oroszok és a hollandok jutottak, az oroszok itt is elvitték a pálmát.

Az összesített - azaz a junior és a kadett kategóriákat is magába foglaló - éremtáblázat élén az orosz csapat végzett 11 arany, 8 ezüst és 15 bronz megszerzésével, messze kiemelkedve a 23 ország mezőnyéből. Másodikok a lengyelek lettek, 4 arany, 3 ezüst és 10 bronz birtokában, őket az ukránok követték 3 arany-, 10 ezüst- és 8 bronzéremmel. A pénteken és szombaton is jól szereplő magyar csapat lett a negyedik: a 3 arany, 2 ezüst és 6 bronz összességében igen szép eredmény az egyik legfiatalabb hazai sportszakágnak.

Az Eb zárásában az Európai Szumó Szövetség elnöke elmondta, hogy igen magas technikai színvonalúak voltak mérkőzések, méltatta a versenyzők felkészültségét, és hangsúlyozta, hogy komolyabb sérülés nélkül zajlott le a verseny. Az Európa-bajnokságot 2008-ban az idén remekül szereplő Lengyelország rendezheti.