Kiborult Janics nyilatkozatán a kajakosok elnöke

2007.06.25. 16:35
Olyan Európa-bajnokságra utaznak el kedden a legjobb kajakosok, amelyiken az eredményesség most nem elsődleges, sokkal fontosabb, hogy az év főversenyén, az augusztusi világbajnokságon minél több olimpiai kvótát szerezzenek. Ennek ellenére a kapitány csalódott lenne, ha a hagyományokhoz nem megfelelően szerepelnének a versenyzők, és így is simán nyerhetnek hat aranyat. Vagy még többet.

Szokatlanul éles hangot ütött meg a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Baráth Etele hétfő délelőtt, amikor bemutatták a hétvégi Európa-bajnokságra utazó csapatot. Ehhez alighanem az is hozzájárulhatott, hogy a hétfői sportnapilapban Janicsa Natasa elmondta összeveszésének történetét.

Aranyokhoz szoktak a szurkolók

"Több olyan sajtótájékoztató volt már, ami semmi másról nem szólt csak Janics Natasáról. Elismerjük az eredményeit, kívánom neki azt is, hogy nyerjen kétszáz méteren, de ennek most már véget kell vetni, mert más kiváló versenyzők is vannak, akik indokolatlanul szorultak eddig a háttérbe." Baráth érzékeltette, nem szerencsés, ha egy kétszeres olimpiai bajnok arról beszél, hogy kevéssel az Eb előtt reggel hatig bulizott.

Blogozás

A sportág három kiemelkedő klasszisa, Kucsera Gábor, Kovács Katalin valamint Kolonics György heti rendszerességgel fogja tájékoztatni szurkolóit az interneten. Ehhez a csapathoz csatlakozott Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki eddig szintén két blogbejegyzést írt. Kati néni leírja, hogyan mutatta meg karóval a virágpalánták helyét, de azt is, milyen rendetlenség van nála. Kovács Kati a lángoséhségről beszél, Kucsera Gábor cseresznyézésről.

Baráth tart attól, hogy a balhé felszínen tartása, a negatív hírek áradata kedvezőtlenül befolyásolja az eredményeket, emellett rossz színben tünteti fel a szövetséget, a sportágat a szponzorok előtt.

"Ennek minden eszközzel véget kell vetni. Nem hagyhatom, hogy egy sikersportág tönkremenjen sok más hasonlóhoz, amelyikben az áskálódás, a széthúzás teret nyert. Nem hagyhatjuk, hogy az aranyakhoz szokott szurkolók ezüsttel vagy bronzokkal érjék be, a feszültségek után mindez könnyen előfordulhat."

A feszültség szítása

Az Index úgy tudja, Baráth lelkiállapotát az is befolyásolta, hogy a múlt héten Angyal Zoltán szövetségi kapitány meglátogatta Janicsot Szegeden, és kérte tőle, ne szítsa a feszültséget, ne vádaskodjon.


Az elnök ezek után rámutatott: a sportág elég gazdag ahhoz, hogy idén ne elsősorban az aranyérmek számában mérje a sikert, hiszen ennél fontosabb az olimpiai kvalifikáció. Indulási jogot az Eb-n nem lehet szerezni, csakis a világbajnokságon, oda viszont az Eb-ről lehet kijutni.

Rossz körülmények, rossz időbeosztás

A kapitány kifejtette, nem a legmegfelelőbbek a pontavedrai viszonyok a síkvízi evezéshez, hiszen a bemelegítésnél komoly nehézség, hogy a szűkösség miatt nincs megfelelő hosszúságú pálya, ami a jobbak helyzetét nehezítheti. Az időbeosztásra is kitért, hiszen a tizenegy órás kezdés is szokatlan, csakúgy, mint a délután ötórás finálék is.

"A nehézségek és az útkeresés ellenére úgy gondolom, ennek a harminckilenc fős csapatnak a hagyományoknak megfelelő eredményességgel kell hazatérnie, abban pedig bízom, hogy a tizenkét olimpiai számban már összeáll a vb-csapat, azaz: ezeken a távokon érmet nyernek indulóink" - összegzett, ám ezúttal nem mondott konkrét aranyszámot, igaz a múlt évi kiemelkedő sikerek előtt sem tette ezt meg.

A magyar csapat névsora

Férfi kajak:
K-1 1000 m: Benkő Zoltán
K-2 1000 m: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor
K-4 1000 m: Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor
K-1 500 m: Vereckei
K-2 500 m: Kammerer, Kucsera
K-4 500 m: Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor
K-1 200 m: Gyertyános Gergely
K-2 200 m: Molnár Péter, Boros Gergely
K-4 200 m: Kadler Viktor, Beé István, Gyertyános, Babella Balázs

Női kajak:
K-1 1000 m: Kovács Katalin
K-2 1000 m: Kozák Danusia, Szabó Gabriella
K-4 1000 m: Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma
K-1 500 m: Kovács
K-2 500 m: Paksy, Benedek
K-4 500 m: Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi Melinda
K-1 200 m: Janics Natasa
K-2 200 m: Paksy, Patyi
K-4 200 m: Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi

Kenu:
C-1 1000 m: Vajda Attila
C-2 1000 m: Kolonics György, Kozmann György
C-4 1000 m: Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor
C-1 500 m: Vajda
C-2 500 m: Kolonics, Kozmann
C-4 500 m: Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor
C-1 200 m: Bozsik Attila
C-2 200 m: Horváth, Fürdök Gábor
C-4 200 m: Sarudi, Balázs P., Joób, Horváth