Szávay Ágnes továbbjutott Wimbledonban

2007.06.26. 17:12
Az angol teniszbajnokság második napján a főtáblára felkerült újonc, Szávay Ágnes kissé megilletődötten kezdett a cseh Birnerova ellen, aztán tíz gémet nyert, míg riválisa mindössze egyig jutott. Végül 6:4, 6:1-re nyert. A magyar játékos a következő körben az ukrán Bondarenkóval játszik, ha őt is legyőzné, az ötvenbe kerülhetne a világranglistán.

A legjobban jegyzett magyar teniszezőnő, Szávay Ágnes az elmúlt hónapokban nagyszerűen játszva a világranglista hetvenkettedik helyére lépett előre. A francia után az angol teniszbajnokságon is a selejtezőből indult, de magabiztos játékkal jutott fel a főtáblára.

Kedvező sorsolás

Amennyiben Wimbledonban jól szerepel, könnyen az első ötven közé juthat, ami a tizenkilenc éves játékostól figyelemre méltó eredmény lenne, egyszersmind megalapozná a remény, miszerint hamarosan top harmincas versenyző lehet belőle.

Az újonc Szávay nem kapott nehéz ellenfelet az első fordulóban, hiszen a cseh Birnerová, aki a kilencvennyolcadik a ranglistán ugyan már kétszer is szerepelt az angol szentélyben, a második fordulót egyszer sem élte túl.

Hét gém zsinórban

A magyar játékos nem kezdett jól, rögtön elveszítette adogatását, igaz azonnal vissza is nyerte. Három évvel idősebb riválisa 4:2-re elhúzott, ám amikor az ötödik megnyert gémért adogatott, akkor Szávay nagyon összekapta magát, nagyon koncentrált, és nemcsak nem hagyta elhúzni ellenfelét, egyenlített. Sőt, újabb két játékot nyert meg, és már az első szettet is begyűjtötte. A soltvadkerti születésű játékos szoros gémeket játszott, de a fontos pillanatokban ő volt a jobb.

A második játszmában is repülőrajtot vett, 3:0-s előnyre tett szert, vagyis zsinórban hét játékot nyert. Utána átmenetileg megszakadt a lendülete, viszont egy Birnerova-gém után újra Szávay pillanati következtek, hármat nyert sorrendben, ezzel pedig biztosította a helyét a második körben. Összességében - hattal - kevesebbet hibázott, jobban és megbízhatóbban adogatott, és a nyerő ütései hozták meg számára a sikert.

Henmannek tizenhárom gém kellett a döntő szettben

Győzelme hétmillió forintot ért, a második fordulóban az ukrán Bondarenko vár rá, aki a huszonnegyedik kiemelt, és mindössze három gémet engedélyezett az amerikai Craybasnak. A huszonöt éves Bondarenko két éve a harmadik fordulóig jutott, tavaly ellenben már az elsőben búcsúzott. Az önbizalommal teli Szávay akár még őt is legyőzheti.

A nap legnagyobb érdeklődéssel várt meccsét az angol Tim Henman és a spanyol Carlos Moya játszotta, pontosabban fejezte be, hiszen hétfőn a döntő szettet sötétedés miatt félbehagyták. A két fél 5:5-ös állásról rajtolt, a spanyol négy meccslabdát hárított hétfőn. Kedden újabb kettőt védett ki, a harmadikat azonban már nem, igaz addig hat gémet már lejátszottak. A hazaiak nagy kedvence tehát a döntő szettben 13:11-gyel jutott tovább.