Banki kölcsönből utazik a vívóválogatott az Európa-bajnokságra

2007.06.27. 15:11
Három vagy öt érem megszerzésével lenne elégedett a Magyar Vívószövetség vezetése a jövő hétfőn kezdődő belgiumi Európa-bajnokságon. A versenyen az olimpiai részvétel felé nagy lépést lehet tenni, az októberi világbajnokság azonban még ennél is fontosabb. A férfi kardcsapat nem áll jól, nekik jelentősen javulniuk kell.

A vívók évenkénti Európa-bajnoksága általában nem tartozik a topesemények közé, idén viszont igen, hiszen mint minden olimpia előtti évben, a csapatversenyek helyezései most sem törlődnek, és beleszámítják azokat a világranglistás helyezésbe.

A csapatoknak ki kell jutni

Éppen ezért meghökkentő, hogy a vívók banki kölcsönt vettek fel, hogy egyáltalán ott lehessenek a belgiumi Gentben. A szövetség igazgatója, Füleky András szerint azért alakult ki ez a helyzet, mert a már megkezdődött kvalifikációnak köszönhetően néhányan szó szerint körbeutazták a földet, hiszen valamennyi kontinensen rendeznek Világkupa-versenyeket, és ez komoly, százmilliós költséggel járt.

Az olimpiára a legcélszerűbb, egyben a legkívánatosabb a csapat részvételét kivívni - ebben az esetben mindhárom tag automatikusan indulhat egyéniben is. A jól álló csapatoknak a pozíciójuk megőrzése, a rosszul állóknak az előrelépés az alapfeladat az Eb-n.

Nemcsik erősítést ígér

"Erősíteni kell, mert a hetedik helyre csúsztunk vissza a rangsorban, és az első négyben kell lenni, hogy ott lehessünk az olimpián. A társaim tisztában vannak ennek jelentőségével, jómagam is, és Nébald György kapitánnyal egyetértünk abban, hogy sok múlik rajtam" - mondta Nemcsik Zsolt, aki a legutóbbi olimpián ezüstérmet szerzett egyéniben. Egy éve, Izmirben a gárda második lett, Nemcsik ezzel indokolta, hogy képesek lehetnek most is bravúrra.

A női kardcsapat pár napja elveszítette egyik legjobbját, Csaba Edinát, az októberi világbajnokságra talán felépül keresztszalag-szakadásából. A csapatnak így nehéz lesz megtartania előkelő helyezését.

Mohamed jobb, mint valaha

A tőröző Mohamed Aida úgy nyilatkozott, jobban ment neki a vívás, mint valaha - három Világkupa-versenyt nyert meg -, nyugodtan állhatott oda a pástra. "Céltudatos edzésmunkát végzek, kiegyensúlyozott lettem, jó lenne, ha így is maradna."

A női tőrözők előreléptek, a másodikok a rangsorban, ám továbbra sem lazíthatnak, de a versenyzők elfogadják, az egyéni eredményeket a csapat sikere alá kell rendelni. Athénban ebben a fegyvernemben nem rendeztek csapatversenyt, Pekingben azonban igen, így nem is lehet más céljuk, minthogy ott legyenek.

Nagy Tímea a negyedik a világranglistán

A női párbajtőrözőknek viszont nem rendeznek Pekingben csapatversenyt, így a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea egyéniben vívhatja ki a részvételt. Erre meg is van minden esélye, hiszen a negyedik a világranglistán, ám így is csak a második legjobb magyar, hiszen Szász Emese az első.

Az Eb-csapat

Női tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie
Férfi tőr: Szabados Gábor, Széki Bence, Berjozkin Anton, Bíró Péter
Női párbajtőr: Szász Emese, Nagy Tímea, Mincza-Nébald Ildikó, Hormay Adrien
Férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván
Női kard: Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Pető Réka, Varga Dóra
Férfi kard: Nemcsik Zsolt, Lengyel Balázs, Lontay Balázs, Decsi Tamás