Kovács Katalin átvette a bronzot, de második lett

2007.06.30. 20:17
A magyar válogatott négy-négy arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet szerzett a szombati 1000 m-es döntők során a spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. Két számban is a célfotó döntött, mindkétszer a magyarok javára.

Szombaton az ezerméteres döntőket bonyolították a spanyolországi Pontevedrében a kajak-kenu-Európa-bajnokságon.

Négy magyar arany jött össze ezen a napon: kellemes meglepetésre győzött, mégpedig hatalmas fölénnyel a kenu egyesek között versenyző Vajda Attila, s elsőként haladt át a célvonalon a címvédőként vízre szállt Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, valamint az újonc Kozák Danusia, Szabó Gabriella kajakpáros, továbbá a Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes.

Vajda ellenállhatatlan volt


Kattintson!

Az előfutamban még gyengélkedő Vajda tőle kissé szokatlan módon hihetetlenül jól rajtolt és 2-300 méter megtétele után már egy hosszal a mezőny előtt haladt. Féltávra a különbség két hajóhossznyira növekedett, s a többiek a folytatásban is csak a hátát nézhették, ugyanis ereje a finisre sem fogyott el, sőt, még tovább is növelte előnyét. A riválisok közül egyedül az orosz Makszim Opaljev próbálta megszorítani, de a célban ő is szomorúan konstatálhatta, hogy Vajdát ezúttal képtelenség legyőzni: a szegedi kenus az elmúlt évek világversenyeinek egyik legfölényesebb sikerét aratta.

"Ötszáznál csak azt érzékeltem, hogy egyre távolodok a mezőnytől, 750-nél pedig már éreztem, hogy meglehet az aranyérem, bár egyre fáradtam. Életem legtisztább nemzetközi győzelme volt a mai, kicsit megkönnyeztem a sikert, ha végigmegy a Himnusz, biztos el is sírom magam" - vallotta be az újdonsült Európa-bajnok.

Ezüsttel szálltak ki, a dobogón már elsők voltak

A mindössze 20 éves Kozák Danusia, Szabó Gabriella nem ijedt meg első felnőtt világversenyén, remekül rajtoltak, csakúgy mint a lengyelek. Féltávnál ez a két hajó haladt az élen, a mezőny többi része messze leszakadva követte őket. A hajrához is ez a két duó érkezett elsőként, s először úgy látszott: a lengyelek nyertek a magyarok előtt. A műsorközlő is ezt a sorrendet kürtölte szét, és Kozákék is úgy kászálódtak ki a partra, hogy második helyen végeztek, a lengyelek pedig örömükben táncra perdültek. Később azonban kielemezték a célfotót és kiderült: éppen fordított volt a sorrend.

A kenusok és a férfi kajakosok hasonló számában nem volt szükség hasonló analízisre, ugyanis itt "tiszta" volt a képlet: a féltávnál még vezető Kozmann, Kolonics páros (C-2) végül a németek klasszis duója, Christian Gille és Tomasz Wylenzek mögé szorult, míg a címvédőként vízre szállt Kammerer, Kucsera kettős (K-2) óvatos kezdést követően, remek hajrával biztosan szerezte meg az első helyet. "Más taktikával indultunk a mai versenynek, mint szoktunk, de nem volt meg az összhang, mert Kucsi inkább az elején, én pedig a végén hajtottam igazán. Ő nagyon el is fáradt a végére, de én úgy éreztem, simán megvan a győzelem" - értékelt Kammerer Zoltán a verseny után.

Mindhárom négyes dobogón

A négyeseknél egy arany és két ezüst jutott a magyar egységeknek. A Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összeállítású női hajó esélyt sem hagyott a többieknek, ugyanis nagyszerűen evezve, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott és közel egy hajóhossz előnnyel futott be. A férfiak hasonló számában a vb-címvédő Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor egység ezúttal nem bírt a nagy rivális szlovákokkal és meg kellett elégednie a második pozícióval.


Kattintás!

A kenusok, Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás és Balázs Gábor szintén remekül versenyeztek, s bár a szinte végig vezető fehéroroszokat nem tudták megszorongatni, a táv második felétől második helyük nem forgott veszélyben és magabiztosan szerezték meg az ezüstérmet.

Kovács át is vette a bronzot

A Kozák, Szabó kettőshöz hasonlóan alakult a sorsa Kovács Katalinnak is, de ő ezüstérmet kapott a célfotó segítségével.

Az MTK 21-szeres világbajnoka, aki az elmúlt esztendők páros- és négyes sikereit követően, négy év szünet után indul ismét egyesben világversenyen, egyértelműen a szám esélyesei közé tartozott, s ennek megfelelően is rajtolt. Kétszáz méter után ő és a finn Anne Rikala haladtak az élen, majd Kovács - vadonatúj, nemzeti színekben pompázó hajójában - ellépett riválisától és féltávnál már egy hossz előnnyel vezetett. A hajrához közeledve Kovácshoz és Rikalához felzárkózott a svéd Sofia Paldanius is, aki 750 m-nél robbantott és hamarosan már az élen haladt. Az utolsó métereken már látszott, hogy a skandinávot senki nem tudja beérni, a további dobogós helyekért Kovács, Rikala és a német Friedericke Leue harcolt. A célba utóbbi három szinte egyszerre érkezett, s a magyar kajakos ugyan úgy rúgta be hajóját, hogy még a vízbe is belesett, de ez csak a harmadik helyhez volt elegendő.

Ezután jött a fordulat: verseny honlapja már másodiknak tűntette fel Kovácsot. Vaskuti István, a magyar szövetség alelnöke, a nemzetközi szövetség síkvízi bizottságának vezetője a hír hallatán a céltoronyba sietett, s ott közölték vele, hogy - noha a dobogó harmadik fokán állt az eredményhirdetéskor - a magyar kajakos tulajdonképpen második lett.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára már vissza is szolgáltatta Kovács bronzérmét, amit várhatóan hamarosan kicserélnek a német Friedericke Leuének adott ezüstre.

A tavaly Eb-második kajakosnak, Benkő Zoltánnak ezúttal meg kellett elégednie a bronzéremmel.

"Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével, olyan alkalomra nem is emlékszem, hogy az első napon minden számban érmet nyertünk volna, és ráadásul ezek közül csak egy bronz. Benkő Zoli az egyik legerősebb mezőnyben harcolta ki a harmadik helyet, őt is dicséret illeti. Kovács Katit sajnálom, a végére kissé elmerevedett, ezért nem sikerült győznie" - nyilatkozott a nap végén Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Már a vébé a tét

Azok a magyar egységek, amelyek az első három között végeztek, már indulói az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak, kivétel ez alól a C-4, ebben a számban a válogatási elvek szerint ugyanis győzni kellett volna a vb-csapattagsághoz.

Minden számban bejutott magyar egység a 200 méteres dönt?kbe. Hét egység egyből az előfutamból biztosította helyét a legjobbak között, csak a Molnár Péter, Boros Gergely kajakos duó kényszerült újabb fordulóra, de ?k is ott lesznek vasárnap. Janics Natasa (K-1) első, Bozsik Attila (C-1), a Paksy Tímea, Patyi Melinda duó (K-2) és a Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs kvartett (K-4) második, míg Gyertyános (K-1), a Horváth Gábor, Fürdök Gábor kettős (C-2) és a Paksy, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Patyi összeállítású kajaknégyes harmadik lett az előfutamok során, s ezzel mindannyian egyenes ágon kerültek a fináléba. A kenu négyeseknek a kevés nevező miatt ezen a távon sem rendeztek előcsatározásokat, így a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor összeállítású magyar kvartett csak a döntőben száll először vízre.

A zárónapon, vasárnap 11 órától az 500, 17 órától pedig a 200 méteres döntőkre kerül sor az Eb-n.

Eredmények

Férfiak
K-1, Európa-bajnok: Eirik Veraas Larsen (Norvégia) 3:39.179 p 2. Tim Brabants (Nagy-Britannia) 3:40.342 3. BENKŐ ZOLTÁN 3:41.742
K-2, Európa-bajnok: KAMMERER ZOLTÁN, KUCSERA GÁBOR 3:21.174 2. Andreas Ihle, Rupert Wagner (Németország) 3:21.867 3. Philippe Colin, Cyrille Carre (Franciaország) 3:21.957
K-4, Európa-bajnok: Szlovákia (Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek, Juraj Tarr) 3:02.812 2. MAGYARORSZÁG (GYÖKÖS LAJOS, KÖKÉNY ROLAND, VERECKEI ÁKOS, HORVÁTH GÁBOR) 3:03.372 3. Lengyelország (Marek Twardowski, Adam Seroczynski, Tomasz Mendelski, Adam Wysocki) 3:03.812
C-1, Európa-bajnok: VAJDA ATTILA 4:04.429 2. Makszim Opaljev (Oroszország) 4:07.712 3. David Cal (Spanyolország) 4:08.676
C-2, Európa-bajnok: Christian Gille, Tomasz Wylenzek (Németország) 3:48.304 2. KOZMANN GYÖRGY, KOLONICS GYÖRGY 3:48.574 3. Alekszandr Bahdanovics, Andrej Bahdanovics (Fehéroroszország) 3:50.087
C-4, Európa-bajnok: Fehéroroszország (Dmitrij Rabcsanka, Dmitrij Vajcsiskin, Konstantin Scsarbak, Alekszandr Vaucsetjki) 3:30.666 2. MAGYARORSZÁG (METKA MÁRTON, MIKE RÓBERT, SÁFRÁN MÁTYÁS, BALÁZS GÁBOR) 3:31.229 3. Románia (Silviu Simioncencu, Josif Chirila, Andrei Cuculici, Nicolaes Flocea) 3:34.439
Nők:
K-1, Európa-bajnok: Sofia Paldanius (Svédország) 4:08.410 2. KOVÁCS KATALIN 4:09.490 3. Friedricke Leue (Németország) 4:09.530
K-2, Európa-bajnok: KOZÁK DANUSIA, SZABÓ GABRIELLA 3:51.404 2. Malgorzata Chojnacka, Ewelina Wojnarowska (Lengyelország) 3:51.444 3. Annika Andersson, Emma Andersson (Svédország) 3:54.970
K-4, Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (PAKSY TÍMEA, FAZEKAS KRISZTINA, KERESZTESI ALEXANDRA, BENEDEK DALMA) 3:27.060 2. Németország (Marina Schmuck, Judith Hörmann, Gesine Ruge, Friedericke Leue) 3:29.613 3. Olaszország (Stefania Cicali, Alice Fagioli, Alessandra Galiotto, Fabiana Sgroi) 3:29.726