Tilos a belső feszültségre fogni a nők gyengébb szereplését

2007.07.02. 12:49
A hétvégi pontevedrai kajak-kenu Európa-bajnokságon hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel zárt a magyar válogatott. A huszonhét számból húszban érmet szereztek versenyzőink, örömteli, hogy ebből kilencet olimpiai számban. Szombaton a várakozások felet teljesített a csapat, vasárnapra azonban visszaesett valamelyest, igaz egy tuti éremszerő páros kiesett Kucsera Gábor betegsége miatt. Angyal Zoltán szövetségi kapitány mégis elégedett, ám rámutat, miben kell javulnia csapatának az augusztusi, olimpiai kvalfikációs világbajnokságig.

Három arany-, négy ezüst- és két bronzérem született az olimpiai számokban az Eb-n, aláírná-e előre, ha garantálnám, ugyanez lesz a pekingi mérleg?

A legnagyobb örömmel. Ráadásul ötvenkét pontot gyűjtöttünk, ami példásan jó. Igaz tavaly tíz aranyunk volt.

Bár az eredmények jók, a tavalyi teljesítményhez képest a női csapat minimálisan mérsékeltebb produkcióját mi okozhatta: az olimpia előtt fokozódó nemzetközi rivalizálás vagy a belső feszültségek?

Az előző egészen biztos, ilyenkor már mindenki beindul. A belső feszültségekről pedig szerintem már nem lehet beszélni, hivatkozni rájuk pedig egyenesen tilos.

Meglepte, hogy Kovács Katalin hosszú idő után aranyérem nélkül zárt egy világversenyt?

Igen, de nagyon nehéz dolga volt. Három éve nem indult egyest, és most két szólószámban is rajthoz állt. Itt aranyat nyerni nem olyan egyszerű feladat, hogy csak odamegy az ember, és kijelenti: gyere cipó, hamm bekaplak. A két egyesbeli ezüst persze nem mesébe illő, de a vb-n - reményeim szerint - a legjobbkor léphet majd előre.

Janics hozta magát
A kapitány a Magyar Rádiónak azt mondta, Janics Natasa nagyon biztatóan szerepelt mind az előfutamokban, mind a döntőben, és reméli, tartja ezt a formát a világbajnokságig, amelyiken - kétszázon - ugyancsak ő képviseli a magyar színeket. A kapitány egyúttal gratulált is neki.

Ki volt a csapat legjobbja a kapitány szemszögéből?

Paksy Tímea, aki két aranyat nyert, ezenkívül két ezüstöt és egy bronzérmet. A fiúk közül tetszett Benkő Zoltán és Vereckei Ákos teljesítménye. Utóbbi horrorba illően, kegyetlen mezőnyben négy ezreddel szorult le a dobogóról. A Kammerer, Kucsera és a Kolonics, Kozmann páros a körülmények ellenére ismét megmutatta klasszisát. De most a férfiaknál egyértelműen Vajda Attila volt a csúcs, aki a verseny elején még vergődött, aztán jött a döntő, és úgy nyerte meg a finálét, amilyet én még nem láttam tőle. Máskor mindig a jó hajrájában bízhattunk, most meg parádés rajt-cél győzelmet aratott.

Kammerer és Kucsera utóbbi betegsége miatt lemondta az ötszázas indulást, de őket a hírek szerint mégsem küldené pótválogatóra a vb előtt. Mi lesz a dicsért Vereckei sorsa?

Ákos a jó produkciója ellenére nem végzett dobogón, így természetesen újabb válogatóra kényszerül. K-1 500 méteren éles helyzet alakult ki, nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy Benkő is eséllyel aspirál a számra, és leszögezem, fordított esetben ugyanígy döntenék.

A férfi kajaknégyes afféle nemzeti ügy: mi kell ahhoz, hogy jövőre ismét jobb legyen a kvartett a szlovákoknál?

A kérdés összetett, és csak a többi olimpiai számmal összevetve válaszolható meg. Egyesben Vereckei és Benkő dobogóközelben lehet az olimpián. A páros számokban Kammerer és Kucsera ezren győzelemre, ötszázon dobogóra méltó. Öt olimpiai számból ez tehát négy olyan, amelynél jobb felállást nem tudok elképzelni. És akkor még ott van a négyes, amely tavaly nyert, idén pedig ezüstöt szerzett a Mol Vk-n, majd az Eb-n. Kammerert és Kucserát sokan beénekelnék a K-4-be, de ezzel - egy korántsem bizonyosan jobb négyes reményében - két másik számot vesztenénk. A jelenlegi négyest folyamatos kontroll alatt kell tartani, de bízni kell bennük. A fiúk megszorongatták a szlovákokat, és már máskor is megmutatták, lehet belőlük akár aranynégyes is.

Milyen következtetések vonhatók le a női négyes túlontúl egyértelmű második helyéből?

Nem időszerű változtatásokat sürgetni. Készüljenek nyugodtan, a vb lesz az igazi értékmérő. Addig pedig mindenki tegye a dolgát, legjobb tudása szerint.

A régi-új Paksy, Benedek duó a győzelmével a Kovács, Janics páros méltó utódjának tetszik. Egyetért ezzel?

Le a kalappal előttük, értékes győzelmet arattak, jóllehet nem volt könnyű dolguk. Tizenhat egységhez hasonlóan ők is készülhetnek a duisburgi vb-re. Július közepén tizenegy számban lehet pótválogató Szegeden, de erről a javaslattételem alapján hivatalosan majd kedden, az MKKSZ elnöksége dönt.