Putyin húzta be az olimpiát Szocsinak

2007.07.05. 11:46
A meggyőző kormánygarancia, az olimpiai törvény és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenléte segítette abban Szocsit, hogy megfordítva az első szavazási kör eredményét 2014-ben megrendezheti a téli játékokat.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Guatemalavárosban úgy döntött, hogy az oroszországi Szocsi rendezhet 2014-ben téli olimpiát.

Úgyanúgy megfordult, mint legutóbb

Az első szavazási körben, amikor az érintett NOB-tagok nem szavazhattak, a legtöbben - 36-an - Pjongcsangot választották, Szocsit 34-en és a kieső Salzburgot 25-öt. A második körben az orosz város mögé 51-en sorakoztak fel, a dél-koreai pályázatot pedig 47-en támogatták.


Kattintás!

Az eredmény fordulásában kulcsszerepet játszott az, hogy az első körben Salzburgra szavazó NOB-tagok közül a másodikban 17 az orosz várost támogatta. Ezt a NOB pénzügyi bizottságának Puerto Ricó-i elnöke, Richard Carrión hangsúlyozta. "Nem tudom, miért történt így. Vélhetően a NOB-tagok úgy gondolták, hogy az orosz pályázat jobban megfelel az ő olimpiával kapcsolatos elképzeléseiknek."

Pjongcsang és Salzburg a 2010-es játékokért folytatott harcban is alulmaradt, a dél-koreaiak éppúgy vezettek az első kör előtt, mint most, akkor Vancouver lett a befutó.

A NOB két magyar tagja magyarázatot is adott, hogy miért Szocsi győzte meg a leginkább a döntéshozókat. Schmitt Pál és Aján Tamás szerint is főleg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönhető, hogy a 2014-es téli játékokat Szocsi rendezheti meg.

Putyin meggyőző volt

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt a NOB-ülés után úgy vélte, megérdemelten győzött az oroszországi város, annak ellenére, hogy a voksolás előtt nem számított esélyesnek.

"Putyin elnök nagyon szimpatikusan viselkedett, mindenkihez nagyon kedves volt. Ugyanaz történt, mint két évvel korábban Szingapúrban, amikor a 2012-es nyári játékokról döntöttünk. Akkor Tony Blair brit miniszterelnök és Sebastian Coe egykori atléta, olimpiai bajnok a "hajrában" olyan nagyhatású beszédet tartott, amely után a szavazók Londonnak adták a rendezést a nagy esélyes Párizzsal szemben. Most hiába tartották sokan esélyesnek az osztrák pályázatot, Putyin és csapata a célegyenesben mindenkit megelőzött." Szintén Szocsi mellett szólt, hogy a guatemalai ülést megelőzően Oroszországban olimpiai törvényt alkottak, ami garanciát ad arra, hogy minden létesítménnyel időben elkészülnek.


Kattintson!

A másik magyar NOB-tag, Aján Tamás ugyancsak az orosz elnök szerepét, valamint a pénzügyi garanciát emelte ki döntő érvként és megerősítette a Puerto Ricó-i szavait is.

"Akik az első fordulóban Salzburgra szavaztak, a folytatásban Szocsi mellett tették le voksukat. Meggyőződésem, az oroszok annak köszönhették győzelmüket, hogy a döntést megelőző napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök a helyszínen tartózkodott. El kell mondani azt is, hogy Szocsiban jelenleg egyetlen olimpiai létesítmény sincs készen, ám Putyin elnök közölte, az építkezésekre máris elkülönítettek 12 milliárd dollárt, amely szükség esetén tovább növelhető. Ugyanakkor az osztrákok nagyon csalódottak voltak, sportnyelven szólva rettenetesen kiütötték őket, szinte szóhoz sem jutottak az eredményhirdetés után. A olimpiai bizottságuk elnöke közölte, hogy az elkövetkezendő 15 évben biztosan nem pályáznak olimpiai rendezésre. Abban pedig mindenki biztos, hogy Szocsi egészen különleges olimpiát rendez majd 2014-ben."

Rogge: Oroszország sportnagyhatalom

"Szocsi nagyon erős és jövőbe mutató pályázatot mutatott be, így logikus és megérdemelt győzelmet aratott - mondta Jacques Rogge, a NOB belga elnöke a döntés után. - Éppen ezért teljesen biztos vagyok benne, hogy Szocsi kitűnő ötkarikás játékoknak ad otthont 2014-ben. Oroszország sportnagyhatalom, s még inkább így van ez a téli sportokban. A pályázat óriási örökséget hagy a versenyzőkre és Oroszország új generációjára, amely vendégül láthatja a téli sportokat. Egyben olyan infrastruktúrát biztosít, amelyet télen és nyáron is használni lehet. Szocsi földrajza és éghajlata csodálatos. A lakosság többsége és a politika is a pályázat mögött állt - ez mindig döntő egy ilyen versenyben. Gratulálok Szocsinak a meggyőző tervekhez, s örülök, hogy a következő években együtt dolgozhatunk azok megvalósításán."