Indul a Tour de Dopping

2007.07.08. 22:47
A tisztaság a legfontosabb - adták ki a jelszót az idei Tour de France szervezői, nyilván szeretnék megmutatni a világnak, hogy az elmúlt év egymást érő botrányai után minden erejükkel megtisztítják a sportágat. Egy újabb botránysorozat akár végzetes is lehetne, mert a szponzorok már így is kivonulással fenyegetőznek.

Talán az a tény érzékelteti a legjobban, mennyire mélyre süllyedt a kilencvennégy éves múltra visszatekintő francia kerékpáros körverseny, a Tour de France, hogy a tavalyi győztes Floyd Landist ugyan doppingvétségen érték, hivatalosan még mindig nem fosztották meg első helyétől. Az amerikai versenyző egyik napról a másikra látványosan támadt fel poraiból, senki sem gondolta komolyan, hogy ilyen létezik, és leginkább ennek a nagy tekerésnek köszönhette, hogy összetettben ő lett az első. A doppingellenőrök elcsípték, az ügyet azonban még mindig nem sikerült lezárni.

Riis beismerte, de a csapatnak is ő adta a doppingot

Landisnek vélhetően nem sok esélye lett volna a sikerre, ha előtte engedik rajthoz állni a sztárokat - Ullrichot, Bassót -, ám mivel kiderült, hogy mindannyian a doppingdoktor néven elhíresült spanyol Eufemiano Fuentesszel kapcsolatban álltak, és alighanem brutális doppingkúrát kaptak, mint az a doktor feljegyzéseiből nemrégiben kiderült.

Ugyanilyen sokkolóan hatott, hogy a 97-es győztes Bjarne Riis beismerte, ő is tiltott szerekkel élt, és hogy a sárga trikó semmit nem jelent számára. A rajt előtt néhány nappal pedig a német Jörg Jaksche vallotta be, nemcsak ő, hanem az egész csapat (Team CSC) kapott doppingszereket, ráadásként annak igazgatója éppen Riis volt.

Jöhetnének a gyógyszergyárak

Nagy öröm ugyanakkor, hogy a benevezett indulókat egytől-egyig megvizsgálták, és valamennyien negatív mintát adtak. Szándékosan ne képzeljük el, milyen vizsgálatok lehettek, tényleg kellett-e valódi vizeletet adni, mint ahogy mondjuk történt az athéni olimpia előtt néhány magyar olimpikonnal.

Egyelőre a szponzorok még kitartanak a pár év alatt leghiteltelenebbé váló sportág mellett, de talán az lenne a legtisztességesebb, ha gyógyszergyárak támogatnák a csapatokat, a mezeken pedig akár a termékek nevét is feltüntethetnék.

Súlyemelők

A szurkolók is kitartanak, Magyarországon is egyre nagyobb tömegeket vonz, a drukkerek nagy részét pedig különösebben nem érdekli, hogy a súlyemelők töredékét kapják azoknak a szereknek, amit a bringások használnak. A súlyemelést sokan megvetik, a kerékpárt nem, és ez még akkor is így lenne, ha súlyemelők másznának fel a hegyekre mosolyogva.

A doppinggyanú a hétszeres győztes Lance Armstrongot sem kerülhette el, talán még sajnálni is lehetne azért, mert örökösen magyarázkodásra, védekezésre kényszerül, de 1999-ben leadott mintái nem voltak tiszták, legalábbis a francia sportlap szerint.

A spanyolnak megint elég lesz a második hely?

Ilyen előzmények után indul szombaton Londonból a Tour de Dopping - ahogy erre egy transzparens figyelmeztetett -, mégis szinte biztos, hogy nem lesz pozitív eset, egy újabb botrány ugyanis senkinek sem az érdeke.

A spanyol Oscar Pereiro Sio pedig idén megvédheti tavalyi címét, de lehet, megint elég lesz neki a második helyen befutni, aztán kizárnak előle valakit.

A 94. Tour de France programja:

Prológ: július 7., London, 7,9 km, egyéni időfutam
1. szakasz: július 8., London-Canterbury, 203 km
2. szakasz: július 9., Dunkerque-Gand, 168,5 km
3. szakasz: július 10., Waregem-Compiegne, 236,5 km
4. szakasz: július 11., Villers-Cotterets - Joigny, 193 km
5. szakasz: július 12., Chablis-Autun, 182,5 km
6. szakasz: július 13., Semur-en-Auxois - Bourg-en-Bresse, 199,5 km
7. szakasz: július 14., Bourg-en-Bresse - Le Grand-Bornand, 197,5 km
8. szakasz: július 15., Le Grand-Bornand - Tignes, 165 km, hegyi befutó
9. szakasz: július 17., Val d,Isere-Briancon, 159,5 km
10. szakasz: július 18., Tallard-Marseille, 229,5 km
11. szakasz: július 19., Marseille-Montpellier, 182,5 km
12. szakasz: július 20., Montpellier-Castres, 178,5 km
13. szakasz: július 21., Albi, 54 km, egyéni időfutam
14. szakasz: július 22., Mazamet-Plateau de Beille, 197 km, hegyi befutó
15. szakasz: július 23., Foix - Loudenvielle-Le Louron, 196 km
16. szakasz: július 25., Orthez - Gourette-Col d,Aubisque, 218,5 km, hegyi befutó
17. szakasz: július 26., Pau-Castelsarrasin, 188,5 km
18. szakasz: július 27., Cahors-Angouleme, 211 km
19. szakasz: július 28., Cognac-Angouleme, 55,5 km, egyéni időfutam
20. szakasz: július 29., Marcoussis-Párizs, Champs-Élysées, 146 km