Teljes változást akarnak a Tour de France szervezői

2007.07.28. 21:27
A B próba alapján biztosra vehető, hogy az előzetesen nagy esélyesnek tartott kazah Alekszandr Vinokurov doppingolt a Tour de France-on. Eközben a kerékpáros körversenyt szervező cég tulajdonosa alkalmatlanságra hivatkozva lemondásra szólította fel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökét és vezetőségét. Ennek érdekében még a WADA-val is hajlandóak együtt működni.

A B próba megerősítette az első vizsgálat eredményét Alekszandr Vinokurov esetében, nevezetesen azt, hogy a kazah országúti kerékpáros doppingolt a Tour de France-on. Az Astana csapat elsőszámú versenyzője kedden bukott le, amikor nyilvánosságra hozták, hogy a múlt szombati egyéni időfutam után levett vérmintájának elemzése során tiltott homológ transzfúziós eljárást állapítottak meg a szakemberek.

A legesélyesebbnek tartották

A harminchárom éves Vinokurov megnyerte a szombati szakaszt, majd vasárnap visszafogott teljesítményt nyújtott, hétfőn pedig ismét győzött. Ekkor - újabb győzelme után - is ellenőrizték, annak a tesztnek az eredménye egyelőre nem ismert. A doppingügy kirobbanása után az Astana valamennyi versenyzőjével visszalépett a viadaltól.

Vinokurov lebukása előtt két szakaszt is megnyert, de csak 23. helyen állt. A kazah kerekes egyébként, a július 7-én rajtolt Tour legnagyobb esélyesének tartották. A tavalyi Vuelta győztesének franciaországi végső sikerét a verseny előtt 1:3,25-ös oddsszal lehet megtenni.

Lemondásra szólították fel a UCI elnökét és vezetőségét

Patrice Clerc, a Tour de France kerékpáros körversenyt szervező cég, az Amaury Sport Organisation (ASO) tulajdonosa alkalmatlanságra hivatkozva lemondásra szólította fel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökét és vezetőségét.

"Ennyi kifogásolható eset után egyszerűen nem lehet más választásuk, minthogy lemondjanak" - jelentette ki az ASO vezetője, aki elsősorban azt rója fel az UCI-nak, hogy engedte elindulni Michael Rasmussent, noha már a rajt előtt tudott volt: a versenyző a szövetség szabályaival ellentétesen többször nem adta meg tartózkodási helyét, így nem lehetett őt doppingvizsgálatnak alávetni. A dán kerekes sokáig élen állt összetettben, majd a csapata a sorozatos támadások miatt szerda éjjel visszaléptette.

Alkalmatlanok, vagy ártani akarnak

Clerc az átláthatóságot, a hozzáértést, a professzionalizmust hiányolja az UCI vezetőiből. "Két lehetőség van: vagy alkalmatlanok, vagy ártani akarnak. Mindkettő nagyon káros" - csatlakozott hozzá Christian Prudhomme, a Tour igazgatója.

"Egyszerűen nevetséges, amit Clerc mond. Nem az ő kompetenciája a vezetőség sorsáról dönteni, arra kizárólag a szövetség kongresszusa hivatott" - reagált a felszólításra Pat McQuaid UCI-elnök, aki szerint nem az általa irányított szervezet visel háborút a Tour szervezőivel, hanem éppen fordítva.

Békekötés a WADA-val

McQuaid arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) sikerült rendezniük a korábbi nézeteltéréseket, így a két szervezet napi szinten is szorosan együttműködik, most már csak annak vezetőjével, Dick Pounddal van problémája, aki az elnök szerint mindig azzal tölti az idejét, hogy az UCI-t, a sportágat és a kerékpárosokat kritizálja. Ezt arra szánta válaszul, hogy a Tour szervezői bejelentették, jövőre csak a WADA-val és francia társszervezetével működnek együtt, míg az UCI segítségére nem tartanak igényt.

Contador lehet a befutó

A szombati versenynapon egyébként az amerikai Levi Leipheimer megnyerte második egyéni időfutamát, de a 19. szakasz igazi győztese a spanyol Alberto Contador, aki 23 másodpercet megőrzött előnyéből összetettben, így szinte biztosra vehető, ha csak valami váratlan nem történik, ő nyeri a 94. Tour de France-t.hogy ő végez az élen.

Szombati eredmények:

19. szakasz, Cognac-Angouleme, 55,5 km, egyéni időfutam:
1. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery Channel) 1:02:45 ó 2. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 51 mp hátrány 3. Vlagyimir Karpec (orosz, Caisse d,Epargne) 1:56 p h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Contador 87:09:18 ó 2. Evans 23 mp hátrány 3. Leipheimer 31 mp h.

Vasárnap zárásként a Marcoussis és Párizs közötti távolság, illetve a fővárosi körözés, összesen 146 km leküzdése vár a mezőnyre.