Contador lett a botrányokkal tarkított Tour de France idei győztese

2007.07.30. 10:17
A spanyol Alberto Contador összetett győzelmével zárult a 94. Tour de France országúti kerékpáros körverseny. A végső győztes az utolsó szakaszon ugyan csak a középmezőnyben végzett, de ez is elég volt neki az összetett sikeréhez. A körversenyt szervező ASO elnöke ugyanakkor felvetette, jövőre akár nemzeti csapatok is indulhatnának a versenyen.

Az olasz Daniele Bennati nyerte a 94. Tour de France vasárnapi, utolsó szakaszát, összetettben pedig ahogy az várható volt, a spanyol Alberto Contadoré lett az első hely a világ legjelentősebb országúti kerékpáros körversenyén.

Győzelem 3500 kilométer után

A 24 éves ibériai az elmúlt évtized legfiatalabb kerekeseként diadalmaskodott, s az első spanyolként az 1991 és 95 között sorozatban ötször első Miguel Indurain sikerszériája óta. A mezőny három héten át durván 3500 kilométert tekert le brit, belga, spanyol és francia földön. Contador vasárnap 23 másodperce előnnyel indult összetettben, ami az elmúlt évek gyakorlatát nézve, azt jelentette, ő lesz a végső győztes.

Armstrong is dicséri

"Úgy gondolom, hogy a spanyol, de talán az egész nemzetközi kerékpársport jövőjét láttuk" - mondta Contadorról az egyik nagy előd, a hétszeres Tour-győztes amerikai Lance Armstrong.

Semleges szakértők ehhez hozzáteszik: már ha lesz egyáltalán jövője a profik versenyzésének, mivel a Tour de France - a viadal előtt és alatt is előfordult, számos nagy hírű szereplőt is érintő - doppingbotrányai nyomán komoly veszélybe került magának a sportágnak a léte.

Nemzeti együttesek is indulhassanak

Patrice Clerc, a Tour de France kerékpáros körversenyt szervező Amaury Sport Organisation (ASO) elnöke a l,Equipe című sportnapilapnak nyilatkozva ugyanakkor kijelentette, komolyan gondolkodik egy vegyes formula bevezetésén, vagyis azon, hogy a jövőben klubcsapatok mellett nemzeti együttesek is indulhassanak.

"Úgy vélem, ezt meg lehet oldani. A csapatok egy része nemzeti alapon szerveződhetne. Azt hiszem, talán ebbe az irányba kellene elmozdulnunk" - idézte Clercet a lap, amely egyébként ugyancsak a Amaury csoport tulajdonában van.

Csapattársak ellenfélként

A Tour főnöke ugyanakkor kételyeket fogalmazott meg azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy kizárólag nemzeti csapatok versenyezzenek. "Meg lehet fontolni ezt is, de nem hiszem, hogy szerencsés volna olyan helyzetet teremteni, amelyben a csapatuknál egész évben együtt készülő kerekesek ellenfélként találkoznak a Tour alkalmával" - vélekedett Clerc.

Eredmények:

20. szakasz, Marcoussis - Párizs, Champs-Élysées (146 km):
1. Daniele Bennati (olasz, Lampre-Fondital) 3:51:03 óra 2. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) azonos idővel 3. Erik Zabel (német, Team Milram) a.i. 4. Robert Hunter (dél-afrikai, Barloworld a.i. 5. Tom Boonen (belga, Quickstep) a.i. 6. Sébastien Chavanel (francia, FdJeux) a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 91:00:26 óra 2. Cadel Evans (ausztrál, Predictor-Lotto) 23 másodperc hátrány 3. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery Channel) 31 mp h. 4. Carlos Sastre (spanyol, Team CSC) 7:08 perc h. 5. Haimar Zubeldia (spanyol, Euskaltel-Euskadi)8:17 p h. 6. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) 11:37 p h. 7. Kim Kirchen (luxemburgi, T-Mobile Team) 12:18 p h. 8. Jaroslaw Popowitsch (ukrán, Discovery Channel)12:25 p h. 9. Mikel Astarloza (spanyol, Euskaltel-Euskadi) 14:14 p h. 10. Oscar Pereiro (spanyol, Caisse d'Epargne) 14:25 p h.

A 94. Tour de France győztesei:
összetett (sárga trikó): Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 91:00:26 óra
legjobb fiatal (fehér trikó): Contador 91:00:26 óra
hegyi pontverseny (pöttyös trikó): Juan Mauricio Soler Hernandez (kolumbiai, Barloworld) 206 pont
pontverseny (zöld trikó): Tom Boonen (belga, QuickStep) 256 pont
csapatverseny: Discovery Channel (amerikai) 273:12:52 ó