Szemétbe a győzelmi fotóval

2007.07.30. 15:09
A vasárnap véget ért Tour de France országúti kerékpáros verseny után a spanyol sajtó a hőst látja a végső győztes Alberto Contadorban. A nemzetközi sajtó ugyanakkor a doppingot és a botrányokat emeli ki, és den idők legnagyobb sportbotrányának nevezi a háromhetes versenyt.

A spanyol sajtó értékelése szerint Alberto Contador, a doppingügyekkel, ellenségeskedésekkel terhelt, vasárnap véget ért Tour de France győztese "a remény bajnoka". Konkrétan ez a főcím az As hétfői számának címlapján. "Contadort mint a megújuló kerékpársport szimbólumát koronázták meg Párizsban" - véli a sportlap.

Contador a friss levegő

Az El País első oldalán is természetesen Contador látható, a fiatal versenyzőt mosolyogva, nyakában a spanyol zászlóval örökíti meg a fotó. A cím a sárga trikós egy mondatát idézi: "Remélem, a győzelmem friss levegőt hoz a kerékpársportba".

Belül a beszámolóban maga az újság is arra az álláspontra helyezkedik, hogy a változások kiindulópontja lehet a spanyol kerekes diadala, amikor "Contador friss tekintetéről" ír. A beszámoló kitér továbbá arra, a győztes tisztában van vele, hogy neki is el kell majd viselnie a gyanúsítgatásokat. Az El País még azt is megjegyzi, hogy az első tízben hat spanyol végzett, amire korábban nem volt példa.

Az új gyöngyszem

Az El Mundo szerint "az álom diadala" volt Contador sikere. A lap úgy véli, a versenyző egy botrányokkal terhelt Tour de France-ot nyert meg. Emellett kiemelik, ő az ötödik spanyol győztes és győzelmével egy új kerékpársport élén áll.

Az ABC úgy véli, "Contador a megmentő". A beszámolóban a szakíró ekként fogalmaz: "a spanyol kerekes referenciává vált a doppingügyek után megújuló kerékpársportban". A Marca szerint Contador legenda lett, és a Discovery versenyzőjét a sportág élvonalának új gyöngyszemének nevezi a Tour-siker nyomán.

Inkább a botrányokkal foglalkoznak

A brit lapok szinte nem is foglalkoznak a versennyel, míg az olasz sajtó is inkább a botrányokra helyezi a hangsúlyt, mintsem Contador méltatására. Olaszországban a végeredmény közlésén kívül, szinte semmilyen kommentárt nem fűztek a botrányokkal tarkított versenyhez. Az egyetlen észrevételük, hogy az első három helyen végzett versenyző között fél perc volt a különbség, amire rég nem volt példa.

A Tour imidzse szilánkokra tört

A Tuttosport gratulál a győztesnek, de nem felejti el megjegyezni, hogy a kétely megmarad az emberekben. Akad olyan orgánum is, amely nemes egyszerűséggel elköszön a Tourtól, mondván senkinek nem fog hiányozni. A La Stampa szerint pedig a Tour imidzse szilánkokra tört.

A német Bild ugyanakkor örömét fejezi ki, hogy végre véget ért a verseny. A lap minden idők legnagyobb sportbotrányának nevezi a háromhetes versenyt. A lapban megjelent gyűrött képre is csak annyit írtak, szemétbe a győzelmi fotóval. Ezek után nem is meglepetés, hogy a verseny televíziós nézettsége negatív rekordot döntött a verseny történetében.

Örökre emlékezetes verseny

A holland Telegraaph szerint örökre emlékezetes marad az idei verseny - a dopping miatt. A legfrappánsabban a dán Borsen című lap fogalmazott. A lap úgy véli, a legtöbb szponzor azért szurkolt, hogy ne kerüljön képernyőre az eddigi talán legbotrányosabb versenyen.