Három magyar pozitív doppingeset volt júniusban

2007.08.07. 17:40
Az A próbán bukott meg három magyar sportoló is júniusban, közülük a jet-skiző Vass László a legsikeresebb, tavaly Eb-ezüstöt szerzett. Az erőemelő Sándor Judit nem kéri a B próbát, elismerte, hogy tiltott szerrel élt.

A Magyar Antidopping Csoport tájékoztatása szerint három magyar sportolónak lett pozitív az A-mintája a júliusi ellenőrzések során. A kenus Toronyai László, az erőemelő Sándor Judit és a jet-skiző Vass László tesztje hozott pozitív eredményt.

Még nem bűnösök

Toronyai a magyar szövetség tájékoztatása szerint nem tagja semmilyen válogatott keretnek és korábban sem képviselte Magyarországot soha nemzetközi versenyen. Vass László viszont különböző kategóriákban évek óta a világ élvonalába tartozik, tavaly Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, az idei madridi Eb-n harmadik volt ülő kategóriában. Sándor Judit nem rendelkezik kiemelkedő eredményekkel, magyar bajnokságon sem került dobogóra.

"Az "A" minta pozitív vizsgálati eredménye önmagában nem jelenti a doppingvétség megállapítását, a versenyzők kérhetik a "B" jelű minta analízisét. Az érintett sportágak sportszövetségei jogosultak a doppingvétség megállapítására az előzetes felülvizsgálati eljárás folyamán" - áll a Magyar Antidopping Csoport közleményében.

Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője az MTI-nek megerősítette, hogy az erőemelők közül korábban Nagy Rita és Nánási Nikolett eredménye is pozitív lett, ezt az erőemelő szövetség nyilvánosságra is hozta honlapján.

Két erőemelő B próbát sem kér

"Mindhármójuk esetében szövetségünk fegyelmi bizottsága jár el, bár nem egyforma ügyekről van szó." - nyilatkozta Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke a távirati irodának. "A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Nánási például betegség ellen, a légzést javító és orvosi receptre felírt hörgőtágítót szedett, azzal bukott meg még áprilisban. A másik két versenyző, Sándor és az Eb-bronzérmes Nagy viszont egyértelműen tiltott teljesítményfokozóval élt, s telefonon nekem azt mondták, nem is fogják kérni a B próbát. Hadd tegyem hozzá: lebukásuk szövetségünk hathatós doppingellenes fellépésének az eredménye."