Visszaadta olimpiai érmeit a doppingoló Marion Jones

2007.10.09. 10:55
Visszaadta olimpiai érmeit a háromszoros bajnok amerikai atléta, Marion Jones néhány nappal azután, hogy a bíróság előtt elismerte: doppingszereket használt a 2000-es sydneyi játékok előtt.

Nem olimpiai érmes többé Marion Jones, miután visszaszolgátatta 2000-ben, Sydney-ben szerzett medáljait. Az érmek visszaszolgáltatását az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelentette be hétfőn, és ezt a sportoló ügyvédje is megerősítette.

Azt hitte, lenmagolaj

A USADA azt is tudatta, hogy Jones elfogadta kétéves eltiltását, amelyet beismerő vallomása után szabtak ki rá.

A sydney-i olimpián három arany- (100 m, 200 m, 4x400 m váltó) és két bronzérmet (4x100 m váltó és távol) szerzett 31 éves sprinter múlt pénteken a New York-i kerületi bíróság előtt elismerte: hazudott, amikor korábban azt állította, hogy soha nem használt doppingszereket. A sportoló azt mondta, hogy "a tiszta" néven elhíresült, szteroidokat tartalmazó szert korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta 1999-től két éven át, de a tréner neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Jones múlt pénteken a sajtó nyilvánossága előtt bejelentette visszavonulását.

Bocsánatkérés mindenkitől

Peter Ueberroth, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának elnöke közben bocsánatkérő levelet küldött Sydneybe, ugyanakkor arra kérte azokat a versenyzőket, akik a váltóban együtt futottak Jonesszal, hogy ők is adják vissza ötkarikás érmeiket.

A könnyeivel küzdő Marion Jones (fot: AFP)

"Szeretnénk bocsánatot kérni a 205 nemzeti olimpiai bizottságtól, az ausztrál emberektől, a sydney-i játékok szervezőitől, az önkéntesektől és azoktól a sportolóktól, akik lemaradtak a dobogóról, s elveszítették azt a lehetőséget, hogy tiszteletükre eljátsszák a himnuszt és felhúzzák nemzeti zászlajukat" - áll a levélben.

Ueberroth hozzátette: a 2008-as pekingi olimpián induló amerikai csapat doppingmentes lesz. "Abszolút garanciát nem tudunk adni, de egyértelműen ez a fogadalmunk."

Hivatalosan még bajnok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még egyébként nem lépett az ügyben. Amikor Jones vallomást tett, a NOB alelnöke, Thomas Bach jelezte: az ügyben mielőbb vizsgálatot indítanak, felgyorsítják az eljárást. Még azt is elképzelhetőnek mondta, hogy Jonestól elveszik az érmeit. A szervezet honlapján is csak egy, a THG-botrány feltárásról és annak esetleges felgyorsulásáról szóló, rövid közlemény található. Az oldal továbbra is Jonest tünteti fel a sydney-i aranyak tulajdonosaként.

Amennyiben Jonest hivatalosan is megfosztják a 100 méter aranyától, a második helyezett Ekaterini Tanu lesz a győztes. A görög atléta 2004-ben nem indulhatott el a hazai rendezésű olimpián, mert kizárták a versenyekről: barátjával, Kosztasz Kenterisszel szándékosan kihagytak egy doppingvizsgálatot. Az ügy bíróságra került, de még mindig nem hoztak ítéletet.