Magyar bronzok az ázsiai legjobbak mögött

2007.10.12. 15:11
A papírforma érvényesült a Magyar Láb-toll-labda-szövetség szervezte világversenyen: Vietnam szerepelt a legjobban a vébén, rögtön utánuk a sportág kitalálói, a kínaiak, és remekül szerepelt a magyar csapat is, szerdán még három bronzot gyűjtöttek a meglévő háromhoz.

A páros mérkőzésekkel ért véget szerdán az V. Lábtoll-labda-világbajnokság Szolnokon, a Főiskolai Sportcsarnokban. Hétfőn a csapatszámokban, kedden egyénikben avattak világbajnokokat.

A párosoknál elsőként a nőknél dőlt el a dobogós helyezések sorsa. A harmadik helyezésért a magyar A-csapat két játékosa, Budavölgyi Veronika és Gozdán Ágota (a Nagykanizsa ZSE versenyzői) a hongkongi párossal (Mak Kvok Hing, Szu Mej Ngan) mérkőzhetett meg, a magyar páros két sima szettben, 16-21-re és 17-21-re győzte le ellenfelét.

Párosok küzdelmei képekben

A nőknél a sportág legjobbjai, a kínaiak és a vietnamiak közül hirdettek győztest, bár a kínai Jang Haj Jan keddi sérülése miatt meglehetősen gyorsan: az első szettben 1-1-es állásnál a kínai páros (Vang Hong Hszia és Jang Haj Jan) feladta a küzdelmet, így a vietnami kettős (Ngujen Hujen Trang, Hoang Ti Haj) lett aranyérmes.

Említésre méltó eredmény még, hogy a magyar versenyzőnők begyűjtöttek a nap folyamán egy pontot érő helyezést is: a B csapatból Kapás Ágnes és Varga Rita (az Újszászi VVSE játékosai) hatodik helyen végeztek.

Magyar bronzok

A férfi párosok versenyében a harmadik helyezésért házidöntőt vívott a magyar A- és B-csapat: Hartai Attila és Takács Endre (A-csapat, Nagykanizsa ZSE) három szettben (15-21, 21-14 és 21-17) győzte le Himmer János és Kleics Dávid kettősét. Így a magyar válogatott egy bronzérmet és egy negyedik helyezést ért el ebben a számban.

Éremeső a magyaroknak

Az elsőségért a férfiaknál is - meglepetést nem okozva - a kínai és a vietnami játékosok küzdöttek. A vébé legakrobatikusabb játékát bemutató ázsiai csapatok közt két hosszú szettben dőlt el az arany sorsa, a ruganyos vietnami duó (Le Minh Trieu, Ngujen Anh Tuan) 21-19-re és 21-18-ra múlta felül az atlétikus kínai párost (Gao Hao Guang, Li Ran).

Interjú a főszervezővel

"A magyar csapat igen szép eredményt ért el, hét számból hat bronzérmet szereztünk. A világbajnokság nagy eredménye ezen kívül számunkra az, hogy eljött hazánkba a sportág két nagyhatalma, Kína és Vietnam, a távolkeleti versenyzőktől ugyanis sokat tanulhatnak a többiek, a következő edzéseken már igen sokan a tőlük látott mozdulatokat gyakorolják majd" - mondta az Indexnek Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség főtitkára. Részletek >>>

A vegyes párosok eredményei teljes mértékben igazodtak a férfi és női párosok eredményeihez: magyar bronz, kínai ezüst, vietnami arany. A bronzmérkőzésen Hartai Attila és Budavölgyi Veronika (a Nagykanizsa ZSE versenyzői) két szettben győzték le hongkongi ellenfeleiket (Szu Mej Ngan, Cseng Csun Ming Anthony). Az esti döntőben a vietnami páros (Ngujen Ti Mong Kieu, Ngujen Tujet Kuong) 21-18-ra és 23-21-re győzedelmeskedett a kínai duó (Hu Jian Ping, Gao Hao Guang) felett. Tóth Gábor és Szabó Nóra kettőse (mindketten a magyar B-csapat újszászi versenyzői) ötödik helyezést ért el.

Vietnam tarolt

A vébé éremtáblázatának élén a szerdai aranyesővel a vietnami csapat végzett, összesen öt aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szereztek a hét számban a délkelet-ázsiai versenyzők. A sportág hazájából érkező kínai válogatott egy arannyal és hat ezüsttel szorult a vietnamiak mögé. A kínai játékos lesérülésével Makaó megszerezte első vébéaranyát, míg a hét számban hat bronzot nyerő magyarok a sportág legjobb nem ázsiai csapatát mutatták meg a világnak.

A VI. Lábtoll-labda Világbajnokságot jövőre Vietnamban rendezik.