Két magyar bronz eddig a szolnoki lábtollasvébén

2007.10.12. 15:16
Hétfőn a csapatok közt dőlt el a dobogós helyezések sorrendje a Szolnokon zajló világbajnokságon. Az ősi kínai sport modern változatát a kínaiak és a vietnamiak űzik mesterfokon, de a jelek szerint a magyar versenyzőknek is van mire büszkének lenniük.

Eddig a várakozásnak megfelelően szerepelnek a magyar játékosok az 5. Lábtoll-labda-világbajnokságon, ami ezekben a napokban zajlik Szolnokon, a Főiskolai (volt Olajbányász) Sportcsarnokban. A Magyar Láb-toll-labda-szövetség szervezte világversenyen hétfőn a férfi és női csapatok mérték össze tudásukat, a délutáni döntőkbe mondhatni a papírforma szerint jutottak a csapatok.

Az érmekért a nőknél is és a férfiaknál is ugyanabban a felállásban küzdöttek meg: a bronzérmekért a magyar A és B válogatottak, míg az aranyérmekért a kínai és a vietnami csapatok léptek pályára. Magyarország egyébként házigazdaként két csapatot indíthatott a vébén, ez a szabályozás azonban jövőre megváltozik, a viatnami világbajnokságon már a rendező ország is csak egy csapattal indulhat.

Két magyar bronz

A délután négykor kezdődő döntőkben elsőként a két magyar női csapat közt dőlt el a bronzérem sorsa. Az A válogatottból pályára lépő Nagykanizsa ZSE három játékosa - Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota és Végh Dóra - magabiztosan, két szettben múlta fölül az Újszászi VVSE trióját, így Kapás Ágnes, Szabó Nóra és Varga Rita be kellett érjék a negyedik helyezéssel. A B csapat így is büszkén tudhatja maga mögött többek között a makaói és a hongkongi, valamint a szintén erősnek számító német csapatot.

Hétfői képek

A női bronzmeccs után a férfiak következtek, a dobogó harmadik fokáért szintén házidöntő zajlott. A nagykanizsai lábtollasozók itt is hozták a formát, az A-csapatból pályára lépők (Hartai Attila, Takács Endre és Barócsi Andor) két szettben győzték le az újszásziakból álló B-csapat hármasát. (A negyedik helyezést elérő Bogár László, Kézér Zsolt és Boros Péter a hongkongi, a német és a finn játékosokat tudhatják maguk mögött.)

Egy kínai és egy vietnami arany

A két igen látványos mérkőzést tartogató este akrobatikus izgalmai először a nőknél csúcsosodtak ki, a címvédő kínai csapat a párosban és egyéniben remeklő vietnamiakkal mérkőzött meg. Talán itt érdemes előbb megemlékezni a nap egyik korábbi nevezetes mozzanatáról, arról, hogy az egyenesági selejtezőkben a kínaiakkal szembekerülő magyar A válogatott egy szettet elnyert a világ legjobbjaitól. A csarnokban szinte megállt a levegő, minden szem európa legjobbjaira szegeződött, végül persze a lábtollas hazájából érkezők nem hagytak kétséget afelől, hogy a döntőben a helyük. A döntőben, ahol aztán alaposan megizzasztották őket a kisebb termetű vietnami versenyzők is, így három hosszú szettben tudta csak hozni ötödik vébé győzelmét a kínai női csapat.

A tapasztalat szerint minden aranyért zajló lábtollasdöntő háromszettes, és így volt ez az este második csúcsánál, a férfi csapatok döntőjénél is, amit magyar bíró, Hartyányi Dániel vezényelt le. A férfiaknál a címvédő vietnami csapat, négy vébé elsőség magabiztosságával állt ki a címkövetelő kínaiak ellen. Feltehetőleg igen meglepődtek, amikor az ellenfél az első szettet viszonylag simán megnyerte, majd a másodikban is vezetésre állt, felvetve azt a lehetőséget, hogy esetleg mégsem lesz három menetes a döntő.

Klikk a képre!

Hiába buzdította azonban a lelátóról honfitársait Hsziao Min, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, a nemzetközi lábtollasszövetség elnöke, nem született meglepetés. A délkelet-ázsiai csapat ugyanis megrázta magát és előbb hosszabbításban megfordította a második szett eredményét, majd a feltehetőleg elfáradt, egyre görcsösebben játszó kínaiak ellen hozni tudta a harmadik játszmát, így 2-1 arányban megvédte világbajnoki címét.

Éremesélyek

Az éremtábla első helyén tehát jelenleg Kína és a Vietnam osztozik egy-egy arannyal és ezüsttel, míg a harmadik helyen a magyarok állnak két bronzzal. Kedden a női és férfi egyéni döntőkre kerül sor, a korábbi vébékre visszatekintő esélylatolgatás szerint a férfiaknál vietnami, a nőknél kínai versenyző végezhet a dobogó tetején, de a minimum bronzesélyes magyarok még okozhatnak meglepetést.

Pár szó a játékról

A labdajátékok csoportjába tartozó mozgalmas, látványos csapatjáték célja, hogy a speciális alakú, részben tollból készült labda a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszaadni. A labda a kezek kivételével minden testrésszel érinthető, de elsősorban lábbal passzolják, emelik levegőbe, ütik az ellenfél térfelére. A pálya 11,88 méter hosszú és 6,10 méter széles, középen a nőknél 1,50 méter, a férfiaknál 1,60 méter magas hálóval van két térfélre osztva. Egy szett - csakúgy mint régebben az asztaliteniszben - 21 nyert pontig tart, a meccs megnyeréséhez két szettet kell megnyerni. A láb-toll-labdázás versenyeit a könnyű labda miatt általában teremben rendezik.