Visszabontható lesz a londoni olimpiai stadion

2007.11.07. 14:25
Szerdán bemutatták a londoni olimpia központi stadionjának terveit. A nyolcvanezres arénát a 2012-es játékok után visszabontják huszonötezer férőhelyesre.

Újabb idegesítő filmben lehet megnézni, hogyan néz majd ki a 2012-es londoni olimpia legnagyobb helyszíne. A megtartott, de a bemutatásakor sok kritikát kapott logóhoz hasonlóan vibráló, nyugtalanító filmecske ábrázolja azt, ahogyan összeáll a kelet-londoni stadion.

A nyolcvanezres, felülről ovális alakú aréna a látványtervek alapján nem olyan formabontó, mint a pekingi, de a Sebastian Coe vezette szervezőbizottság és Tessa Jowell olimpiáért felelős miniszter nem is ezért büszkék. A bemutatón elhangzott, ez okosabb stadion lesz, mint elődei.

A nézőteret például úgy próbálják közelebb hozni a küzdőtérhez, hogy a földbe süllyesztik. Az ülések kétharmada felett lesz a kábelekkel kifeszített tető, a homlokzat előtt pedig, a nézők nagyobb védelme érdekében, egyfajta függöny lóg majd.

A legfontosabb jellemzője az lesz azonban az olimpiai stadionnak, hogy a játékok, illetve az azokat követő paralimpia végeztével huszonötezresre alakítják át. Az atlétikai pálya megmarad és fontos helyi, közösségi sportlétesítménynek szánják. Így el is vetették, hogy a szintén kelet-londoni West Ham otthona legyen 2012 után.

A határidőben nem ismernek kompromisszumot, az angolok fél évvel a megnyitó előtt kész akarnak lenni a stadionnal, hogy tesztversenyeket rendezhessenek ott.

A költségekről most nem ejtettek szót a szervezők, de korábban elhangzott, hogy a tervezett 280 millió fontnál 77 százalékkal többe, 496 millióba, vagyis 178,5 milliórd forintba kerül majd az aréna. A növekedést azzal magyarázták, hogy korábban 2004-es árakkal számoltak, az új összeg már 2012-t veszi alapul. Az olimpia összköltségét kilencmilliárd fontra (kb. 3200 milliárd forint) becsülik.