Kovács Ágnes kiborult

2007.11.09. 11:34
Az olimpiai bajnok Kovács Ágnes nem tudott elég anyagot szolgáltatni a doppingvizsgálaton, amiért az ellenőrök feljelentették őt. A sportoló úgy érzi, félrevezették, becsapták, hiszen előzőleg azt mondták semmilyen következménye nem lesz az esetnek.

"Nem tagadtam meg a doppingvizsgálatot, együttműködtem, félrevezettek az ellenőrök. Teljes mértékben fel vagyok háborodva, szégyelljék magukat!" - mondta Kovács Ágnes sírva a Nap-kelte pénteki adásában.

Az olimpiai bajnok úszónő péntek reggel az emberséges bánásmódot kérte számon a Magyar Antidopping Csoporton (MACS), hangsúlyozva, hogy őt félrevezették akkor, amikor olyan papírt írattak vele alá, amely szerint doppingvétséget követett el. A versenyző azt elismerte, hogy a minimálisan szükségesnél kisebb mennyiségű vizeletmintát szolgáltatott, mielőtt hivatalos ügyben eltávozott volna. Azonban abban a hiszemben tette ezt, hogy semmi problémája nem lesz belőle, és a mintaadást később pótolhatja.

"Sietnem kellett a UNICEF-et képviselő Roger Moore-ral megbeszélt találkozóra, kicsit ideges, feszült voltam, így 75 helyett csak 25 milliliter vizeletet adtam. Megnyugtattak, ne aggódjak, emiatt semmi problémám nem lesz" - idézte fel a Kőér uszodában lebonyolított mintavétel körülményeit Kovács Ágnes.

Ezt követően aláírta az elé tolt összes hivatalos papírt - így azt is, amelynek fejlécén az állt, hogy doppingmegtagadás elismerése -, abban a tudatban, hogy az alulteljesítésnek nem lesz rá nézve negatív következménye. Az ellenőrök azzal távoztak, hogy a közeljövőben visszajönnek újabb doppingvizsgálatra - ehhez képest a MACS feljelentette őt, fegyelmi eljárást elindíttatva ellene.

Az UNICEF igazolja Kovács Ágnes programját

Az UNICEF Magyar Bizottsága megerősítette, hogy október 30-án reggel Roger Moore, a szervezet jószolgálati nagykövete fogadta Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót. Az ENSZ gyermekalapjának közleménye szerint az angol színész feszes programja miatt csak múlt kedden reggel tudott megbeszéléseket folytatni a sportolóval. A Roger Moore szállodai szobájában tartott találkozón - amelyen a híresség felesége és az UNICEF bizottságának képviselői voltak jelen - a szervezet és az úszó jövőbeni együttműködéséről esett szó.

"Szégyelljék magukat, megbíztam bennük, félrevezettek!" - sírta el magát az élő tévéműsorban Kovács, aki előző nap pótolta a mulasztását és ekkor már elegendő mintát adott.

Az adásban a Magyar Úszószövetség (MUSZ) elnökének minőségében jelenlevő Gyárfás Tamás úgy vélekedett, hogy az ellenőrök azt a benyomást keltették Ágiban, nyugodtan elmehet Roger Moore-hoz, elég, ha utóbb pótolja a mintaadást.

"Tegnap el is ment, s az eredmény ismerete nélkül mondom, hogy negatív lesz a minta. Ágit tizenhárom éve mindig ellenőrzik, s mindig negatív volt. Az ellenőrök szabályszerűen jártak el, de az emberség beletartozik e kapcsolatrendszerbe." Gyárfás ettől függetlenül azt mondta, Kovács a fegyelmi eljárás végeredményét tekintve nem sok jóra számíthat, s akár két évi eltiltás is lehet az ügy vége.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) hivatalos tájékoztatása szerint az olimpiai bajnok úszó október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimum mennyiséget - a 75 ml-t - nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte.

Kiss László felháborodott

Kiss László szövetségi kapitány, Kovács Ágnes korábbi edzője ekként reagált az MTI-nek az eset kapcsán: "Hihetetlen, hogy itt tartunk, rettenetesen fel vagyok háborodva a magyar ellenőri csoport magatartása miatt! Ahelyett, hogy elkísérték volna Kovács Ágit az UNICEF-kötelezettségére, - ahová, megjegyzem, a világszervezet magyarországi követeként hivatalos ügyben, időre, nem szórakozni ment -, megalázták a neves versenyzőt. Akár a Hiltonban is pisilhetett volna, ha úgy akarják. Ahogyan annak idején Egerszegi Krisztina és Güttler Károly, hogy korábbi klasszis tanítványaimat említsem, Kovács Ágnes is mindig tisztességesen, becsületesen készült, a 13 év alatt mindig adott mintát, és minden alkalommal negatív volt. Ági velem együtt érte el legnagyobb sikereit, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki győzelmeket, az ilyesféle eljárás az én saját szakmai munkámat, tisztességemet is megkérdőjelezi, ami elfogadhatatlan és visszautasítom!"