Tagadják Kovács Ágnes vádjait

2007.11.10. 00:28
A Magyar Antidopping Csoport vezetője tagadja azokat a vádakat, miszerint félreveztték az olimpiai bajnok úszó Kovács Ágnest. Tiszeker Ágnes szerint az október végén történt doppingvizsgálat során kevés vizsgálati anyagot produkáló sportolónak is tisztában kelle lennie a szabályokkal, és cáfolta a sportoló azon kijelentését is, miszerint felajánlotta, kísérjék el későbbi mintaadás céljából. Péntek este Turi György, edző a Kovács Ágnest cáfoló Tiszekert cáfolta.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a doppingellenőrök egybehangzóan állítják, hogy Kovács Ágnes nem kérte, kísérjék el későbbi mintaadás céljából, ennek a dokumentumokban sincs nyoma.

Kovácsnak is tisztában kell lennie a szabályokkal

"A konkrét esettel kapcsolatban nem adhatok részletes felvilágosítást, mivel tiszteletben kell tartani a sportoló személyiségi jogait. Ugyanakkor az a vád ért minket, hogy félrevezettük a sportolót. Azt hiszem, Athén óta minden magyar sportoló és szövetség tisztában van vele, mit jelent a mintaadás megtagadása. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe világosan rendelkezik erről, azt mindenki ismerheti" - nyilatkozta Tiszeker Ágnes az MTI-nek.

"Mi nem nyomozó hatóság vagyunk, ha a sportoló távozik a mintavételről, s erről nyilatkozik, nem tartozik ránk, miért és hova megy el" - mondta Tiszeker. A MACS vezetője kihangsúlyozta, a helyszínen nem derült ki, hova hivatalos Kovács Ágnes.

Az edző cáfol

Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője, Kovács Ágnes mestere szerint több ponton sem állják meg a helyüket Tiszeker Ágnes állításai. Turi péntek este az MTI-nek értetlenségének adott hangot, amiért a Kovács Ágnestől vizeletmintát vevő ellenőrök különböző időpontokat tüntettek fel azokon a nyomtatványokon, amik az október 30-i sikertelen mintavételi eljárásról, illetve a doppingmintavétel megtagadásáról készültek. Előbbi jelentésen reggel 8:05 óra szerepel, utóbbi nyilatkozaton 8:10 óra - mondta az edző, aki szerint az ellentmondásos időpontmegjelölés azt sugallja, mintha két vizsgálatról lenne szó.

Turi azt sem érti, miért szerepel a nyilatkozatban az, hogy a mintaadási kötelezettség megtagadása "megfelelő indoklás hiányában doppingvétségnek minősül", amikor Kovács Ágnes indokolta. "Tiszeker Ágnes szerint a helyszínen nem derült ki, hova hivatalos Kovács Ágnes, miközben segítőinek többen és többször is elmondtuk, hogy versenyzőnket mint UNICEF-követet Roger Moorék a Hiltonba várják 9 órára, ezért kell sietnie. Nemcsak hogy volt indok, amit megosztottunk velük, de még tanácsot is kértünk, és azt a választ kaptuk, hogy az indok megfelelő, Áginak nem lesz belőle problémája. Mi ebben a tudatban írtuk alá a nyilatkozatot, vagyis részükről megtévesztés történt."

Nem is tudták mi a hivatalos program

"Ha valaki elé letesznek egy nyilatkozatot, amelyen az szerepel, hogy a mintaadást megtagadom, tudomásul veszem ennek következményeit, ami szintén szerepel a papíron, s ezt áttanulmányozva aláírja, akkor életszerű-e vajon, hogy az ellenőrök azt mondják neki, tessék hazamenni, nem lesz semmi baj? A szabály szerint a versenyzőt úgy kell elkísérni és addig, ahogyan és ameddig az a mintavétellel összefügg" - mondta a vezető.

Tiszeker szerint magánjellegű programokhoz nem kell kíséretet biztosítaniuk, ráadásul ott a helyszínen nem derült ki, mit jelent a hivatalos program. Mint elmondta, a doppingellenőrök egybehangzó állítása szerint a sportoló nem kérte, hogy kísérjék el későbbi mintaadás céljából, ennek a dokumentumokban sincs nyoma". Turi György szerint ez sem felel meg a valóságnak, nem igaz, hogy nem kérték meg a doppingellenőröket, kísérjék el Kovács Ágnest későbbi mintaadás céljából az ünnepségre. Csakhogy ezt nem Kovács Ágnes kérte, hanem Turi György.

Nem ettől lesz jobb a MACS hírneve

A MACS vezetője azt mondta, rossz útra vezet érzelmi alapokra helyezni az ellenőrzést, mivel ezek a WADA-kódexben nem szerepelnek. "Ez az ország Athén óta nem teheti meg, hogy nem tartja be a törvényeket doppingkérdésben. A MACS-nak nincs szüksége doppingesetek gyártására, nem ettől jó a hírnevünk a WADA előtt."

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte.

Szégyelljék magukat

Az eset után a sportoló a Nap-kelte adásában úgy fogalmazott, nem tagadta meg a doppingvizsgálatot, együttműködött, de az ellenőrök félrevezették. "Teljes mértékben fel vagyok háborodva, szégyelljék magukat!" - mondta Kovács.