Felmentette Kovács Ágnest a fegyelmi bizottság

2007.11.15. 16:34
Kovács Ágnes az október 30-i ellenőrzés során nem valósított meg doppingvétséget. Volt minden: fél óra után szünet, miután a doppingellenőröket képviselő Kolláth György zavarba hozta a fegyelmi bizottságot, aztán összeszólalkozás a folyosón, végül felmentés. Folytatás a nemzetközi szervezeteknél.

A Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága szerint Kovács Ágnes az október 30-i ellenőrzés során nem valósított meg doppingvétséget. Ennek kimondásáig azonban a tárgyaláson történtek érdekes dolgok.

Fél 12-kor megkezdődött, de közel 10 perc múlva félbeszakadt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottságának ülése, amelyet Kovács Ágnes doppingvétségének ügyében hívtak össze. A váratlan fejleményt az váltotta ki, hogy a Magyar Antidopping Csoport (MACS) képviseletében eljáró Kolláth György ügyvéd formai és tartalmi hibákat rótt fel a MÚSZ-nak, és megkérdőjelezte a bizottsági ülés jogszerűségét is.

Kovács kevés mintát adott

Kovács Ágnes előre be nem jelentett doppingellenőrzésén 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva - Roger Moore-ral tárgyalt egy UNICEF-nagyköveti posztról - megtagadta, ezt írásban elismerte.

A folytatásban a népharag a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ellenőreire és vezetőjére irányult, pedig Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke is elismerte, hogy a versenyző komoly hibát követett el, amikor elment az elegendő vizsgálati anyag leadása nélkül.

A MÚSZ elébe ment a fegyelmi bizottságnak

A bizottsági ülésen nem jelentek meg a doppingellenőrök. A MACS vezetője, Tiszeker Ágnes a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA madridi világkongresszusára utazott. A képviselettel megbízott Kolláth érvelése szerint jogszabálysértést követett el a MÚSZ, amikor a szerdai, úgynevezett előzetes felülvizsgálati eljárást - amely szerint az olimpiai bajnok nem követett el doppingvétséget - nem a főtitkár, vagy az általa megjelölt személy, hanem egy öttagú bizottság folytatta le. Továbbá az alkotmányjogász szerint a felülvizsgálati eljárással a MÚSZ elébe ment az egy nappal később, csütörtökön ülésező fegyelmi bizottság döntésének, amelynek hatáskörét, illetékességét is kétségbe vonta.

Alapszabály-ellenes döntések

Kolláth György szerint semmi szükség nem volt erre az ülésre, ha már szerdán megszületett egy ilyen előzetes dokumentum. Kifejtette, ha az ügy kipattanásakor egyeztetnek a felek, meg lehetett volna menteni Kovácsot a felesleges tortúrától, és egyévesnél nem hosszabb eltiltást kaphatott volna. "A nemzetközi gyakorlatban lehetett volna hasonló esetet találni, de a szövetség ellenséges magatartást tanúsított. Ha együttműködő lett volna, és találunk egy ehhez hasonló ügyet, akkor Kovács esete teremthetetett volna újabb precedens" - mondta Kolláth.

Az ügyvédi felszólalásra a fegyelmi bizottság elnöke, dr. Antos Árpád szünetet rendelt el, hogy tanulmányozzák Kolláth beadványát. A Komjádi uszodában, a MÚSZ tanácstermében zajló esemény iránt hihetetlen nagy volt a médiaérdeklődés. A Kovács Ágnes jelenlétében megkezdődött eseményen az újságírók és a fotósok zsúfolásig megtöltötték a helyiséget, a bejáratnál pedig rendőr állt.

A tárgyalás főszereplőjén Kovács Ágnesen nem látszottak az elmúlt napok történései, a tárgyalás szünetében jókedvűen beszélgetett ügyvédjével.

Folyosói vita az úszók és az ügyvéd között

A szünet után folytatódó tárgyaláson, fél kettő körül dr. Antos Árpád a fegyelmi bizottság elnöke megkérdezte Kovács Ágnestől, hogy ismeri-e azokat a papírokat, amiket eléjük beadtak. "Ismerem, és fenntartom a vallomásomat" - mondta a nyolc dokumentumról az olimpiai bajnok. Ezt követően a háromfős fegyelmi bizottság kivonult, de jelezte, hogy hamarosan jönnek az eredménnyel.

Ki bántotta a MACS-ot?

A szünet után kisebb szópárbaj alakult ki Kolláth és Ruza József, az úszók főtitkára között. Ruza azt nehezményezte, hogy Kolláth kiállt amellett, hogy a szövetség méltatlanul járt el a MACS-csal szemben. Az ügyvéd válasza az volt, hogy a szövetség nem a versenyzőben, hanem az ellenőrökben kereste a bűnbakot. Ennek tükrében a szövetség szerdai megállapításai barátságtalanok és igaztalanok.

Nem késett Ruza válasza sem, aki megkérte Kolláthot, mutassa meg mire gondol, hol van az a passzus, amelyik elmarasztalná a MACS-ot! "Hol bántottuk? Hol van leírva, hogy a MACS hibázott?"

Roger Moore miatt nem lehet megszakítani a vizsgálatot

Ekkor Kiss László is bekapcsolódott a beszélgetésbe, aki Kolláthoz fordulva megjegyezte: "Gyuri, eddig tiszteletben tartottam azt a oneman-show-t, amit tartottál. Azt is mondtad, hogy két évet kap Ági, de ezen halálra röhögtem magam, mert egy gyilkosról sem lehet megmondani, mennyire ítélik, ha még meg sem volt a tárgyalás".

"A szövetség trükköket vet be, és hamisítással él" - kontrázott Kolláth, mire a szakemberek hátat fordítottak neki, és kimentek a teremből. Ezután a zavartan lapozgató Kolláth előkeresett egy olyan szabályt, amely arra vonatkozik, hogy csak sporttevékenységgel összefüggő esetben lehet megszakítani a doppingvizsgálatot. "A Roger Moore-al való találkozás pedig nem ez volt" - jegyezte meg, kitartva álláspontja mellett, miszerint Kovács menthetetlenül hibázott és utalt arra, az mindegy, hogy ezt önhibáján kívül tette.

Roger Moore mégis elég indok volt

Az ítélet kihirdetése után, miszerint Kovács nem valósított meg doppingvétséget, mindenki másképp reagált. A döntést dr. Antos Árpád fegyelmi bizottság elnöke indokolta, aki a történtek felelevenítése mellett elmondta, a sportoló, miután nem tudott megfelelő mennyiségű vizsgálati anyagot adni, az ellenőrök nem várták meg az egyórás várakozási időt. Kovács jelezte, hogy el kell mennie, és a fegyelmi testület olyan súlyú sportdiplomáciai érvként értékelte a Roger Moore-ral való találkozást, ami indokolttá tette az ellenőrzés félbeszakítását.

Kovács két nyilatkozattal készült

Kovács Ágnes az ítélet kihirdetése után elfogadta a döntést, majd felolvasta nyilatkozatát. "Kétféle nyilatkozattal készültem, de most a pozitívat veszem elő. Kimondhatatlanul örülök, hogy a fegyelmi bizottság igazolt engem, hiszen eddig is maximálisan betartottam a szabályokat, küzdöttem a dopping ellen. Innentől csak a felkészülésre szeretnék koncentrálni, mert csakis a tisztességes munkában hiszek. A folytatásban Zamecsnik Pétert, az ügyvédemet keressék az engem érintő kérdésekkel" - mondta.

Vizsgázott a hazai sporttörvény is

A döntés azt is jelenti, hogy az olimpiai bajnok úszó a pénteki rövidpályás ob-n elindulhat. Kolláth azonban ezt újabb törvénysértésnek nevezte, hiszen elsőfokú döntés csak a legritkább esetben jogerős. Úgy értékelte, hogy ez egész határozat jogszabálysértő, hivatalos panaszt azonban csak akkor emelnek, amikor írásban is megkapják.

Kolláth az egész esettel kapcsolatban a kutyakomédia szót használta, pozitívumként azt azért kiemelte, hogy a MACS-ot nem marasztalták el. "Szükségszerűen lesz nemzetközi visszhangja a döntésnek, egyben vizsgázott a hazai sporttörvény is, miszerint rábízható-e egy sportági szakszövetségre egy ilyen súlyú eset vizsgálata" - mondta.

"Ági biztosan indulni fog a hétvégi bajnokságon, hiszen mi nem a MACS-csal állunk szemben. Egy eset vizsgálata és lezárta után visszaadták egy úszó a versenyzői engedélyét" - zárta le az egész ügyet a maga részéről Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya.

A nemzetközi testületek döntenek

Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy Kovács részt vehet az olimpián, hiszen mint azt korábban Gyárfás Tamás is mondta, a hazai szövetség a fegyelmi bizottság döntése alapján akár fel is mentheti Kovácsot, a nemzetközi testület ezt felülbírálhatja, így a végső szót a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), az Európai Úszó Szövetség (LEN), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mondja ki.