Sarapova megalázta a világelsőt

2008.01.22. 14:17
A világranglista vezető belga Henin és a tavalyi győztes amerikai Serena Williams is kiesett a az Ausztrál Open negyeddöntőjében. Előbbit a tavalyi döntős orosz Sarapova, míg Serenát a szerb Jankovic búcsúztatta.
Marija Sarapova

Az orosz Marija Sarapova megdöbbentően egyoldalú mérkőzésen búcsúztatta a világelső belga Justine Henint az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének negyeddöntőjében. A legutóbb döntős, 20 éves orosz sztár 30 nyerőt ütött, és diadalával egyszersmind véget vetett Henin nagy menetelésének: a 2004-es melbourne-i bajnok 32 meccs óta őrizte veretlenségét.

Hat éve nem verték 6:0-ra Henint

Utoljára tavaly, a wimbledoni elődöntőben kapott ki a francia Marion Bartolitól. Ennél is fájóbb lehet számára, hogy a mostani döntő második szettje előtt 2002 óta nem veszített szettet 6:0-ra.

"Nagyon magas színvonalon játszott ma Sarapova. Jobban szervált és sokkal agresszívebb volt, mint én. Nincs mit szépíteni, egyszerűen jobban játszott" - mondta Henin a találkozó után.

Sarapova élete meccsét játszotta

"Nagyon nehéz folyamatosan a csúcson lenni, ráadásul az elmúlt napokban nem volt teljesen rendben a térdem. Ellenfelem ma mindent jobban csinált, mint én. Számítani lehetett rá, hogy egy ilyen vereség valamikor bekövetkezik. Most már előre kell tekinteni" - magyarázkodott a belga versenyző.

"Ez volt az egyik legjobb meccsem, amit valaha játszottam. Minden úgy alakult, hogy elterveztem. Az volt az alapállásom, hogy megpróbálom hibára késztetni mindenkori ellenfelemet, nem pedig csak várom, hogy történjen valami. Nem vagyok passzív játékos, ezzel együtt azért igyekeztem türelmes lenni" - összegzett Sarapova.

Serena csak páratlan évben jó

Szintén búcsúzott a további küzdelmektől a tavalyi győztes Serena Williams, aki két játszmában szenvedett vereséget Jelena Jankovicstól. A hetedikként kiemelt amerikai korábban háromszor - 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben - nyerte meg a tornát.

Justine Henin

"Tavaly a nyolcaddöntőben kikaptam Serenától, úgyhogy most édes a bosszú. Hihetetlen meccs volt, még mindig remegek, de most már csak megyek tovább előre, mint a sebesült vad" - örvendezett a csípőjét még mindig fájlaló, harmadikként rangsorolt szerb teniszező, aki először jutott a legjobb négyig az Ausztrál Openen.

Williams-búcsú párosban is

"Sok hibát követtem el, nem úgy játszottam, ahogy akartam. Rosszul helyezkedtem, rosszul szerváltam, nem jól választottam meg az ütéseimet, nem találtam a ritmust. Jelena viszont nagyon is a helyén volt, keményen teniszezett" - összegzett csalódottan Serena Williams.

Elkeseredését fokozta, hogy nem sokkal később a páros negyeddöntőjében is búcsúzott nővérével, Venusszal, miután a 2006-os bajnok kínai Jen Ce, Cseng Csie duó 3:6, 6:4, 6:2-re verte őket.

Nadal menetel

A férfiaknál részben a papírforma érvényesült: a spanyol Rafael Nadal simán nyert a finn Jarkko Nieminen ellen. "Nem játszottam kirobbanó formában, de ma ez is elég volt. Nagyszerű érzés először bejutni itt az elődöntőbe" - nyilatkozta a mallorcai klasszis.

A másik meccsen a kiemeletlen ászkirály, a francia Tsonga 7:5, 6:0, 7:6-tal hazaküldte az orosz Juzsnijt, így ő lesz a négy között Nadal ellenfele.

Eredmények
nők, negyeddöntő:
Sarapova (orosz, 5.)-Henin (belga, 1.) 6:4, 6:0
Jankovics (szerb, 3.)-S. Williams (amerikai, 7.) 6:3, 6:4
férfiak, negyeddöntő:
Nadal (spanyol, 2.)-Nieminen (finn, 24.) 7:5, 6:3, 6:1.
Tsonga (francia)-Juzsnij (orosz, 14.) 7:5, 6:0, 7:6