Djokovics megsemmisítette a világelsőt

2008.01.25. 14:23
Az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság pénteki férfi elődöntőjében a világelső Roger Federer két és fél óra alatt úgy kapott ki a szerb Novak Djokovicstól - 7:5, 6:2, 7:6 arányban -, hogy szinte esélye sem volt a szoros meccsre. A sorrendben tizenkettedik Grand Slam-döntő nem jött össze a svájcinak, Djokovics az első meccslabdáját értékesítette.

A csütörtöki meglepetés után, amikor a második kiemelt spanyol Rafael Nadal elbúcsúzott az Ausztrál Opentől - a nem kiemelt Tsonga simán verte -, a pénteki elődöntőben következett az újabb nem várt eredmény: az első helyen rangsorolt svájci Roger Federer sem játszhat vasárnap.

Montrealban már megmutatta

Az ő veresége korántsem hatalmas meglepetés, mert a szerb Novak Djokovicsot harmadik helyen emelték ki, és a tavalyi montreali torna döntőjében bátor játékkal, tökéletesen koncentrálva már megverte Federert. Akkor azonban csak két nyert szettig játszottak, a mostani hárommal szemben. (A US Open döntőjében vágott vissza a vereségért Federer.)

Az augusztusi meccs előtt beszólt Djokovicsnak a svájci, mondván, viccet csinál az orvosi szünetekből, ha nincs semmi baja, akkor is kikéri. Előbbi nem reagált a felvetésre, de azért tüske maradt benne, és ez pluszmotivációt adhat neki a meccsei előtt.

Üdvözítő taktika

Federer most a harmadik körben ötjátszmás meccsre kényszerült a szerb Janko Tipszarevics ellen, aki jó taktikát eszelt ki, de nem tudta tökéletesen megvalósítani, mert nem olyan jó képességű, mint Djokovics. Így is döntő szett 10:8-ig jutott, miközben egyszer egyre veszített el egy szettet. A taktika lényege Djokovicsnál is az volt: nem kell mindenáron arra törekedni, hogy kritikus helyzetekben pontot szerezzen nyerő ütéssel. Türelmesen játszani Federer ellen, talán ez a legnehezebb, de valószínűleg a legcélravezetőbb.

A huszonegy éves szerb nem kezdett jól, Federer előnybe került, elnyerte a szerváját, meg is őrizte, 5:3-nál már az első szettért adogathatott. (Így volt a montreali meccsen is, de akkor sem tudta hozni a fontos gémet.) Djokovics feltámadt, egyenlített, Federer az átlagosnál kevéssel többet hibázott, 6:5-ös vezetésénél pedig kihasználta a lélektani előnyt, első bréklabdáját beütötte és megnyerte a szettet.

A rövidítésben fordított

A másodikban tartott a lendülete, elhúzott 5:1-re, akkor azonban Federer nem hagyta a gyors nyerést, azt ellenben nem kerülhette el, hogy 6:3-ra alulmaradjon mégis.

A döntő szettben rövidítésre került sor, Federer vezetett is két ponttal, de mentálisan ezúttal is roppant erős volt Djokovics, nem zökkent ki a ritmusából, felzárkózott, fordított, és az első meccslabdáját értékesítette, pedig riválisa szervált. Federer a döntő pontnál a hálóba vágta a labdát, ez jellemző volt rá az egész meccs alatt. Ki nem kényszerített hibákat ugyanannyit vétettek, nyerő ütésekben viszont ötvenig jutott a szerb, riválisa pedig harmincnyolcig.

Djokovics a meccs utáni interjúban azt mondta, a torna két legjobb játékosa került a fináléba, még akkor is, ha ezt nem várta senki. "Jó ez a sportágnak" - jelentette ki.

Hullámzóbb játékra számított

"Nem vártam, hogy három játszmában nyerhetek, kicsivel hullámzóbb játékra számítottam. Többet játszottam tenyeres oldalra, mert mindenki fonák oldalon akarja megverni Federert, és ez már sokszor nem jött be. Kulcsfontosságú volt, hogy jól szerváltam a nehéz pillanatokban, gyakoroltam is erre, sikerült hoznom magam" - összegzett.

Djokovics magyar idő szerint vasárnap fél tíztől játszik a francia Jo-Wilfred Tsongával, amennyiben nyer, ő lesz az első szerb férfi Grand Slam-győztes. A nőknél is van szerb a fináléban, hiszen Ana Ivanovics Marija Sarapovával meccsel.