Lékó Péter összekapta magát a végén

2008.01.27. 23:16
Második meccsét nyerte a Wijk aan Zee-i szupertorna záró fordulójában Lékó Péter. Ezzel holtversenyben 5. lett, a másik magyarnak, Polgár Juditnak be kellett érnie a 9. pozícióval. Az élen a szemtelenül fiatal norvég Carlsen és az örmény Aronjan zárt.

Tizenháromból tíz partit zárt döntetlennel Lékó Péter, kettőt megnyert, egyet elveszített. Színesíti a képet, hogy az egyik, akit legyőzött, mégpedig a 9. fordulóban, a végül első helyen zárt norvég Carlsen volt. Másodjára az utolsó, 13. körben tudott nyerni a magyar, az azeri Mamedzsarovval szemben. Lékó még a 6. körben kikapott a bolgár Topalovtól, így csak a verseny második felében nyújtott átlag feletti teljesítményt Wijk aan Zee-ben.

Polgár Judit szokásához híven végig agresszívebben játszott, ennek köszönhetően a két győzelem neki is összejött, kár, hogy három vereség is becsúszott. A versenyző nyert az izraeli Gelfand és a brit Adams ellen, de bukott Carlsennel, Ananddal - egymás után - és Eljanovval szemben.

A mindössze 17 éves Carlsen nemcsak a Lékó, hanem az Anand elleni partit is feladta, ami épp elég volt ahhoz, hogy osztoznia kelljen az örmény Aronjannal az első helyen.

Az idei Wijk aan Zee-i torna nemcsak az eredmények, hanem a B-versenyen kirobbant botrány miatt is emlékezetes marad. Mint arról beszámoltunk, a bolgár Cseparinov nem volt hajlandó kezet fogni a brit Shorttal, ezért leléptették. Miután azonban bocsánatot kért, másnap mégis lejátszották a mérkőzést.

Az utolsó forduló eredményei: Ivancsuk-Van Wely döntetlen, Polgár-Aronjan döntetlen, Topalov-Adams döntetlen, Gelfand-Eljanov 1-0, Lékó Péter-Mamedzsarov 1-0, Carlsen-Radzsabov döntetlen, Anand-Kramnyik döntetlen.

Ez lett a vége: Carlsen, Aronjan 8-8, Anand, Radzsabov 7,5-7,5, Lékó, Ivancsuk 7-7, Kramnyik, Adams 6,5-6,5, Polgár, Mamedzsarov, Topalov 6-6, Eljanov, Gelfand, van Vely 5-5.