A Fehér Oroszlánt nem lehet megállítani

2008.01.27. 13:55
Változatos és mozgalmas mérkőzésen verte Berlinben az orosz Alekszandr Povetkin az amerikai Eddie Chamberst. Az IBF nehézsúlyú eliminációs mérkőzését sikeresen abszolváló fiatalember lehetőséget kap arra, hogy kihívja a február 23-ai Vladimir Klicsko vs. Szultan Ibragimov összecsapás győztesét, amely három szervezet bajnoki övéért zajlik majd.

Szakírók a mostanában színvonaltalannak és unalmasnak mondott profi nehézsúly egyik nagy reménységének tartják Alekszandr Povetkint, aki mindössze tizenöt mérkőzéssel, két és fél év alatt jutott el oda, hogy vb-címért verekedhessen. Az orosznak persze komoly múltja van amatőrben, Európa- és világbajnokságot, valamint olimpiát is nyert, mielőtt hivatásosnak szegődött.

A német Sauerland, amelynek kötelékébe tartozik, az utóbbi esztendőben egyre erősebb ellenfelekkel bokszoltatta, így le kellett győznie például azt az amerikai Larry Donaldot, aki korábban szépen kidekorálta az óriás Nyikolaj Valujevet, igaz, ez csak a közönségnek tetszett, a bíróknak nem. Az előző Povetkin-diadal kárvallottja a korábbi világbajnok Chris Byrd volt.

A hozzá hasolóan veretlen amerikai Eddie Chambers elleni eliminációs csata tétje az volt, hogy ki hívhatja ki a február végi címegyesítő összecsapás győztesét: azon a meccsen a nehézsúly jelenleg legerősebbnek gondolt alakja, Vladimir Klicsko és a kiszámíthatatlan dagesztáni, Szultan Ibragimov nem kevesebb, mint három szervezet, a WBO, az IBF és az IBO övéért száll harcba. Ebből következik, hogy adott esetben Povetkin elsőre három címet is begyűjthet.

Nem lesz könnyű dolga, hiszen az előzetesen kevésbé esélyesnek vélt Chambersszel is akadtak gondjai. Hiába támadott már az első menetekben is sokkal többet az orosz, csak ellenfele kesztyűit ütögette, aki hajszálpontos megelőző ütésekkel dagasztotta és színesítette a monoklikat a szeme alatt. Amelyek már a második rundban feltűntek ott.

A mérkőzés feléig határozottan az amerikai volt a jobb, Povetkint azonban megállítani, elkedvetleníteni és kifárasztani sem lehetett. Ment előre, mint a gép, ami elég volt ahhoz, hogy lankadó ellenfele a hetedik-nyolcadik menettől kezdődően egyre több pofont nyeljen be. A kilencedikben még összekapta magát, néhányszor kristálytisztán bemosott az orosznak, de az utolsó kilenc perc már mindennél egyértelműbben Povetkin dominanciáját hozta. Csoda, hogy a legvégét lábon kihordta Chambers. Az orosz meg úgy nézett ki, mintha még tizenkét menetet elbírna a kondíciója. Sportszerű és látványos küzdelem volt, rengeteget ütöttek és szinte egyáltalán nem fogtak-dulakodtak a felek.

A pontozók szerint Povetkin nyert, 117-111, 116-112 (mi is így számoltunk a magunk laikus módján) és 119-109 (ez hogy jött ki, nem értjük) arányban. Az újabbban Fehér Oroszlánként emlegetett fiatalembernek most egy hónapig sok dolga nincs. Aztán február 23-án mehet New Yorkba meccset nézni: a Madison Square Gardenben áll ugyanis kötelek közé Klicsko és legutóbb a vén Holyfieldet az útból eltakarító Ibragimov.