Már nem reménykedik a lábatlan futó

2008.01.29. 11:35
A műlábakkal versenyző Oscar Pistorius már nem bízik abban, hogy részt vehet a pekingi olimpián, ennek ellenére fellebbez a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) rá vonatkozó döntése ellen. Az IAAF január közepén határozott úgy, hogy nem engedi indulni a dél-afrikai 400-as futót az idei nyári játékokon, mert szakértők szerint karbonszálas művégtagjai előnyt jelentenek számára riválisaival szemben.

Pistorius és ügyvédei már a döntés előtt jelezték, továbbviszik az ügyet, ha a szövetség számukra kedvezőtlen ítéletet hoz, számításaik szerint azonban fellebbezésüket az olimpia előtt nem lesz idő elbírálni. A dél-afrikai négyszázas futó, aki a parasportolók között 100 (10,91 mp), 200 (21,58) és 400 m-en (46,34) világcsúcstartó, hetekkel ezelőtt jelezte, hogy a számára negatív döntés után is folytatni fogja harcát az igazáért, ameddig csak lehet, akár jogi úton is.

Az IAAF már tavaly megkezdte Pistorius kiszorítását a játékokról, amikor versenyszabályzatát úgy módosította, hogy kimondja: semmilyen előnyt nyújtó technikai eszközt nem vethetnek be az atléták. Novemberben a kölni testnevelési egyetem biomechanikai és ortopédiai intézetében Peter Brüggemann professzor vezetésével tesztelték Pistoriust, és a kontroll miatt ép sportolókat is vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, a művégtag jelentős előnyöket biztosít a dél-afrikainak.

"Benyújtottuk a fellebbezést, minden erőnkkel dolgozunk igazunk bizonyításán, de a szükséges szakvélemények és dokumentumok beszerzése rengeteg időt igényel, így sajnos nincs remény arra, hogy időben rajtengedélyt kapjak" - szomorkodott most Pistorius.

"A vizsgálati eredményeket természetesen már korábban megkaptuk, és többek között az Egyesült Államokban is megmutattuk szakértőknek, akik egybehangzóan állították, hogy lényegesen több elemzésre lett volna szükség a megalapozott megállapításokhoz. Éppen ezért úgy véljük, további teszteléseket kell kieszközölnünk" - nyilatkozta még korábban Peet van Zyl, Pistorius menedzsere.

Az IAAF döntése után a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) támogatásáról biztosította Pistoriust. "Mint minden fogyatékos sportolónak, Oscarnak is jogában áll megkérdőjelezni az ide vonatkozó szabályokat. Elismerjük a laboratóriumi eredményeket, ugyanakkor további vizsgálatokat tartunk szükségesnek az ügyben" - szögezte le állásfoglalásában az IPC.

Pistorius érdekében emelt szót a 100 és 200 méteren világbajnok amerikai sprinter, Tyson Gay is, aki szívesen csatázna a műlábat viselő versenyzővel. "Nem látok kivetnivalót abban, hogy Pistorius vagy más paralimpikon szeretne kiállni. Szerintem jót tett a sportnak, amikor együtt indult az épekkel" - mondta Gay. A dél-afrikai tavaly a Golden League római gáláján indult, ott a B-döntőben második lett.