Nem a szépség a fontos, hanem a siker

2008.01.30. 22:03
A világranglista második helyén álló szerb Ana Ivanovics Szeles Mónika sikerei láttán kezdte a teniszt, és bízik benne, hogy hamarosan nagy tornát is nyerhet. Az elveszített melbourne-i döntő után csalódott és bosszús volt, de sok olyan tapasztalatot szerzett, amit később kamatoztatni képes. A modellkedés kérdésével nem foglalkozik, 3,7 millió dollárját nem ő kezeli, hanem a szülei, bár érthet a pénzhez, hiszen közgazdasági egyetemet végez.

A budapesti tenisz Federation Kupa selejtezőjének legfőbb favoritja a szerb válogatott, amelyben játszani fog a világranglista második helyezettje, Ana Ivanovics és a negyedik Jelena Jankovics is. Egy éve, a plovdivi eseményen a szerbek három vagy négy meccslabdát hibáztak a mindent eldöntő csatában Izrael ellen, veszítettek, ezért nem jutottak fel, emiatt lehetnek most a magyar fővárosban.

Ana Ivanovics az Ausztrál Openen

Nincs kellő tapasztalata a győzelemhez

"Nem is emlékszem, hogy meccslabdákat hibáztunk, de így, hogy emlékeztetnek erre, még kellemetlenebb az élmény. A tenisz ugyan egyéni sport, de én szeretek ebben a kupában játszani, mert ilyenkor a csapatért, az országért küzdök" - mondta Ivanovics, hozzátéve, szeretnének feljutni, a tizenöt indulóból a két legjobb csapat közé kerülni.

A száznyolcvanhárom centi magas játékos a múlt szombaton Ausztráliában döntőbe jutott, de nem bírt az orosz Marija Sarapovával. "Kicsit csalódott voltam, bosszús is, mert jó formában éreztem magam, mégsem tudtam nyerni. Pedig jobban játszottam, mint a Roland Garros fináléjában, nem voltam annyira ideges, mint Párizsban. Sokat tanultam viszont, ennek is köszönhető, hogy a második helyre léptem előre a rangsorban, ami örömmel tölt el. Ha még több tapasztalatom lesz, egyszer velem is kezdődhet a rangsor."

Úgy véli, hogy meg legyen az első sikere, ahhoz nagyobb rutin kell, mert a döntőben másként kell pályára lépni, mint addig. Még inkább törekednie kell az irányításra, szerinte ez a kulcsfontosságú az olyan ellenfelekkel szemben, mint Sarapova, Henin vagy a Williams nővérek.

Olyan, mint a többi lány

"Egy jó szerva sokat eldönthet, utána arra kell figyelni, hogy az enyém legyen az első olyan ütés, amivel irányíthatom a labdamenetet. Emellett egyenletesen, kiegyensúlyozottan kell játszani, mert a másik a hiba kihasználására vár. A Williams nővérek ellen különösen fontos az irányítás, ellenük soha nem lehet tudni, mire kell készülni. Ha mindent beütnek, akkor egyre kisebb esély" - állapította meg.

Ivanovics a Federation Kupa budapesti sajtótájékoztatóján

A szerb tenisz sikereinek titkáról is megosztotta a nézeteit, egyben utalt arra, reméli, sokan kezdik el a játékot miatta, vagy Jankovics teljesítménye láttán. Neki Szeles Mónika volt a példaképe, a magyar származású teniszező miatt választotta a sportágat.

És hogy trenddé válik-e a női teniszben, hogy nemcsak eredményesek, hanem szépek is a játékosok? "Jólesik, ha szépnek neveznek, de nem ez a fontos, hanem a pályán elért sikerek. Olvasok én is divatlapokat, nem különbözök a többiektől, mint minden lány, szeretek vásárolni, követem az irányzatokat. A modellkedéssel már próbálkoztam, de nem vagyok elég attraktív. Egyébként is, az nagyon kemény munka, sokan el sem tudják képzelni, mennyire. A fotózás jó volt, az előkészületek már nem annyira. Nekem pedig még a teniszpályán vannak céljaim."

Húzzák egymást

"Annyi biztos, motiváljuk, húzzuk egymást. Ugyan mindhárman, Jelena, Novak és én is, három különböző országban fejlődtünk erre a szintre, de többletet ad a munka folytatásához, ha látjuk, nyer a másik, mert utol akarjuk érni. Együtt kezdtük ugyan, de mindenki a saját útját járja."

Nem érzi hősnek magát

Szávay Ágit ismeri, jóban vannak, reméli, hogy hamarosan már a ranglistán is versenyezhetnek egymással. Kedveli Budapestet, különösen éjjel, legutóbb is - decemberben - lenyűgözte, amikor a várból vetett egy pillantást rá. Jóllehet Svájcban nevelkedett tizennégy éves korától - Kuhárszky Zoltán is irányította edzéseit -, és a második otthonának tekinti, Belgrádot szereti még mindig a legjobban.

"Érzem a hatalmas szeretetet, tudom, mennyien maradtak fent éjjel, hogy lássanak bennünket, de azt azért nem hinném, hogy hősök lettünk."

Ana már a pesti pályán készülődik
Fotó: Kiss Gábor

Egyetemet végez

Fontos a tanulás, közgazdasági egyetemet végez, a pénzügyeivel ellenben nem foglalkozik, azt a családjára, illetve menedzsmentjére hagyja, ők fektetik be az eddig keresett 3,7 millió dollárt.

A pekingi olimpián szeretne részt venni - még egyszer sem volt a városban -, mert az ötödik Grand Slam-tornának tartja, és szeretne együtt szurkolni a többi sportolónak. "Egy érmet is szeretnék hazavinni Szerbiának." Az ország Jugoszlávia felbomlása után mindössze egy ötkarikás aranyat nyert, azt a röplabdázók érték el, még Sydneyben. A győzelemre Ivanovicsnak minden esélye meg lehet.

Jankovics nem ép, de biztos a végső sikerben

"Ana Ivanovic jelenleg a második a világranglistán, én pedig a negyedik vagyok. Ezért nemcsak a budapesti csoportküzdelmeket szeretnénk megnyerni, de a Világcsoportban is a legjobbak akarunk lenni - mondta Jankovic, aki Ivanoviccsal együtt a Fed Kupa Euro-Afrikai Zóna I. csoportjának szerdától szombatig zajló küzdelmeire érkezett Budapestre. - Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, egyetlen ország sem rendelkezik jelenleg ilyen erős csapattal."

A huszonkét éves klasszis hozzátette, hogy a sérüléséből még nem épült fel teljesen, ezért nem érzi magát százszázalékos formában.

"Az Australian Open után elutaztam az Egyesült Államokba egy rövid kezelésre, remélem, hamarosan teljesen rendbe jövök. Még fiatal vagyok, hiszem, hogy előbb utóbb teljesül a vágyam és megnyerek egy Gran Slam-tornát. Eddig három alkalommal jutottam el GS-viadalon az elődöntőig, és mindig a későbbi győztestől kaptam ki". Legutóbb, Ausztráliában az orosz Marija Sarapova állította meg.

A szerb kiválóság Szávay Ágnest sokra tartja, mert tehetséges és még nagyon fiatal. A magyar teniszező tavaly a pekingi döntő fináléjában - pályafutása addigi legnagyobb sikerét aratva - óriási csatában legyőzte őt.