Szávay elintézte a briteket

2008.02.01. 09:18
A honosított Arn Gréta sokszor hibázott egyesben, nem élt esélyeivel, így 135 perc után gratulálhatott ellenfelének. Szávay Ágnes viszont hengerelt, alig volt rossz ütése, és párosban is nyerőket húzott. A legnehezebb ellenfél, Svájccal szemben már a csoportelsőség, egyben a szombati elődöntő a tét.

A budapesti Federation Kupa második játéknapján a magyar női teniszválogatottra nehezebb mérkőzés várt, mint szerdán, hiszen a britek bemutatkozásként nagy csatára késztették a svájciakat, és az első egyéni után mindjárt előnybe kerültek. Aztán viszont 2-1-re veszítettek, mert a párosban nem tudták tartani a lépést.

Hiba és hiba

Csütörtökön az első egyest Arn Gréta játszotta, és a frissen honosított magyar játékos az első szettben 5:3 után még fordítani tudott Keothavong ellen, a rövidítésben nem tudta megtartani lélektani előnyét.

Szávay könnyedén nyert

A második szettben is nála volt a lélektani előny, mert ugyan ellenfele, a meccsért adogatott 5:4-nél, egyetlen pontot sem sikerült elérnie szervái után. Arn azonban hiába egyenlített, adogatásainál megint rendre sokat hibázott, két kettős hibát vétett, és végül a hajrában magabiztosabban játszó, kiváló lábmunkával rendelkező angol lány legyőzte őt. (Legutóbbi meccsükön épp fordított eredmény született.)

A második egyest a két nemzet két legjobb játékosa játszotta, és Szávay Ágnesnek kötetező volt a győzelem, legalábbis, ha a ranglistás helyezéseket nézzük. Szávay ugyanis a huszadik, és több mint száz hellyel előzi meg vetélytársát.

Nyomás alatt tartotta ellenfelét

A győzelmi kényszer egyáltalán nem hátráltatta a magyar teniszezőt, az első perctől érződött rajta, hogy nyomás alá akarja helyezni Kathie O' Brient, ezért is küzdött nagy erőbedobással mindjárt az első gémnél fogadóként.

Ivanovics is hozta az eredményt

Az első játszmában mindössze pár percig nem játszott imponálóan, akkor hagyta el a száját az első méltatlankodó szó. Egy gémet veszített is, de utána többet már nem. Ha azt vesszük, hogy az angol a svájci Patty Schnydert az első szettben rövidítésre kényszerítette, és a másodikban is öt gémig jutott, Szávay teljesítménye elismerésre méltó.

A második játszmában sem állt változás a játékba, legfeljebb annyiban, hogy Szávay két gémet és ötvenöt percet engedett riválisának. Tudat alatt pedig már ekkor a párosra készült, hiszen a csoportelsőségért mindenképp szükség volt a britek legyőzőséhez.

A csoport első helye a tét pénteken

Párosban ezúttal is Baltacha és South állt ki a briteknél, akik egy napja, a svájciak ellen mindkét játszmában három gémig jutva veszítettek.

A magyarok ellen az első játszma elején jól tartották magukat, de esélyük maximum egy szoros meccsre volt. A magyarok sorra értek el látványos pontokat, Szávay jó hatással volt Arnra, ő is felbátorodott. A britek most is szimmetrikus eredményt produkáltak, de ezúttal csak két gémig merészkedtek.

Pénteken Svájc ellen már a csoportelsőség a tét, és a szombati elődöntő. Annak győztesei kerülnek a Világcsoportba.

Jegyzőkönyv:

B csoport: Magyarország - Nagy-Britannia 2-1
Szávay Ágnes-Katie O,Brien 6:1, 6:2
Arn Gréta-Anne Keothavong 6:7 (5-7), 5:7
Szávay, Arn-Baltacha, South 6:2, 6:2
Svájc-Dánia 2-0 - állás a második egyes után
Gagliardi-Jensen 7:5, 6:2
Schnyder-Wozniacki 6:1, 7:6 (7-5)
A csoport: Hollandia-Portugália 2-0 - állás a második egyes után
Reinhardt-Nogueira 6:0, 6:3
Rus-Silva 7:5, 6:4
D csoport: Szerbia-Lengyelország 2-1 - végeredmény
Ivanovic-U. Radwanska 6:3, 6:1
Jankovic-A. Radwanska 6:4, 6:7 (2-7), 7:5
Jovanovic, Mircic-Jans, Rosolska 3:6, 2:6
C csoport: Svédország-Grúzia 3-0 - végeredmény
Larsson-Gorgodze 4:6, 6:1, 6:1
Arvidsson-Kalasnyikova 6:4, 7:5
Arvidsson, Larsson-Kvacabaja, Mikadze 6:0, 6:4
Fehéroroszország-Szlovénia 3-0 - végeredmény
Kusztova-Peskiric 6:3, 6:3
Govorcova-Klepac 2:6, 6:1, 6:3
Bohus, Pucsek-Hercog, Peskiric 6:1, 6:3