Svájc ellen elbuktak a magyarok

2008.02.02. 11:57
Jó kezdés után a magyar női teniszválogatott nem tudta átlépni árnyékát a Federation Kupában, Szávay Ágnes összeomlott egyéni meccsének végére, a páros nagy csatát vívott, de Svájc jutott az elődöntőbe. A favoritnak számító szerbek is közel kerültek a kieséshez Jankovics meglepő veresége után, de végül a párosuk két szoros szettben lenyomta a románokat.

A budapesti Federation Kupa pénteki játéknapján a magyar női teniszválogatottra a legnehezebb feladat várt, a csoport legerősebb tagjával, Svájccal találkozott. Mindkét csapat kétszer nyert eddig, ebből adódóan a párharc győztese az elődöntőbe kerül, és szombaton esélyt kap a feljutás kivívására, míg a vesztesnek véget ér a torna.

Meglepetés a nevezésnél

A svájciak nehezen lendültek játékba, hiszen a britek ellen nyögvenyelős győzelmet arattak, a dánok ellen már magabiztosabb sikert értek el.

A magyarok elleni meccsre a svájci kapitány a rutinos, és kiöregedőben lévő Emanuelle Gagliardit nem nevezte, helyette a tizennyolc éves Voegelének szavazott bizalmat.

Arn Gréta ellen azonban nem sikerült neki a bravúr, a világranglista 193. helyén álló játékos két szoros, 7:5-ös jászmában kikapott a frissen honosított magyartól.

Arn megtette, amit kellett

A két szett között nagy különbség volt, mert az elsőben 5:5 után vette el először riválisa adogatását, míg a másodikban rögtön előnybe került. Amikor viszont a meccsért adogatott, feltehetően megijedt a lehetőségtől, mert egyetlen szervájából sem ért el pontot, vagyis négyet bukott zsinórban. A svájci egyenlített, de mivel a saját adogatását nem tudta hozni, amikor Arn ismét a meccsért szerválhatott, már összeszedte magát, és nem hibázott.

A hazai csapat tehát előnybe került, Szávay Ágnesre várt ezek után a feladat, hogy újra nyerjen, és a csapatot a csoport élére segítse. Ellenfele Patty Schnyder volt, aki tíz évvel idősebb nála, a ranglistán viszont csak négy hellyel előzte meg. A balkezes svájci a tizenhatodik a vonatkozó rangsorban, és Szávayról a nyáron nagyon elismerően nyilatkozott, azt állította: a feltörekvő új hullám egyik legtehetségesebb tagja, és biztos benne, hogy ő fogja legtöbbre vinni korosztályából.

Érthetetlen és klasszis megoldások

A meccsen már korántsem volt ennyire udvarias, az első játszmában nagyon pontosan ütött, a vártnál több hibát elkövető Szávay döcögősen játszott, érthetetlen megoldásokat választott, és gyakorta önmagát okolta.

A második sem indult jól, két könnyű labdát rontott, így már az első gémben is küzdenie kellett azért, hogy ne kerüljön azonnal hátrányba. Végül ezt a feladatot megoldotta, de a svájci sokkal könnyebben nyerte meg szerváit. Egészen a saját harmadik játékáig, amelyik legalább tíz percig tartott, Szávaynak többször is volt esélye, hogy előnybe kerüljön, de ezt csak két pompás fonák után használta ki.

Ez az előny megnyugtatta, elkerülték a kettős hibák, összeállt a játéka, és 6:4-gyel hozta a szettet, azaz egyenlített.

Elkenődés, összezuhanás

A második játszma jobban nem is kezdődhetett volna, hiszen sorrendben három pontot ütött, aztán megingott, de a harmadik bréklabdáját már értékesítette. A következő gém megint nagy harcot hozott, mert az elején három pontot a svájci ért el egymás után, Szávay ezt még egalizálta, elővette titkos fegyverét, másodikra ászt ütött, előnybe is került, de aztán kétszer egymás után leblokkolt, átadta az esélyt, és a megnyugtató vezetés helyett máris egyenlő lett.

Látszott rajta, megviselte a sikertelenség, kissé elkenődött, és ugyan elért két szép pontot, utána rendre a hálóba bombázta a labdákat - szervát, tenyerest egyaránt -, így saját szervagémjét is elbukta. Schnyder ellenben a sajátját pillanatok alatt hozta, így gyorsan 4:1 lett oda.

A pekingi tornagyőzelemkor ennél reménytelenebb helyzetből állt fel egy jobb játékos, Jankovics ellen, azóta viszont mintha veszített volna mentális erejéből a tizenkilenc éves magyar. A talpra állás nem is sikerült, két újabb gémet veszített, így a harmadik szett biztató kezdése után képtelen volt egyenrangú partnere lenni a svájcinak, nem tudta megszakítani sorozatát.

Megtört a lendület a második szett után

Jöhetett a páros, amelyikben a két játékos újra összecsapott. Szávay Arnnal egészült ki, Schnyder Gagliardival, akivel korában Mandula Petra is játszott, és aki rápihent erre a találkozóra.

A búcsú

Hiába volt a hazai pálya a magyarok mellett, lélektanilag semmiképpen sem voltak előnyben, és az első játszmában ez érződött is. 6:3-ra elveszítették a magyarok, utána viszont úgy látszott, összeállt a játékuk, 6:1-gyel egyenlítettek, a mindent eldöntő játszma megint nem sikerült, pedig az elején megvolt az esély, a brékelőny. A folytatás nem jött össze, negyven semmiről sem sikerült a következő gémet megnyerni. Így Svájc folytathatja a négy között a Világcsoportba jutásért, a magyarok maximum ötödikek lehetnek.

A négy közé bejutottak még a szerbek, akik drámai csatában verték meg a románokat. Ivanovics nagy csatában nyet, Jankovics veszített, a párosuk könnyen bukta el az első szettet, aztán két 7:6-os játszmával fordítottak. A szerbek a hollandokkal játszanak, a másik meccsen: Svájc-Hollandia. A győztesek a Világcsoportban folytathatják.