Tinédzserek, akik sztárokkal szórakoznak

2008.02.02. 15:38
Ha egy magyar tizenéves légiós bekerül egy komolyabb klub tartalékcsapatába, máris sztárolni kezdik Magyarországon. Összegyűjtöttünk tíz olyan külföldi futballistát, aki még nincs húsz, de rendszeresen játszik és bizonyít a felnőttcsapatban. A legjobbak között, a legjobbak ellen.

Lorenzo De Silvestri (1988. május 23.)

19 éves, 185 centi magas, 76 kiló, kifejezetten atletikus felépítésű, Lazio-nevelés. Legjobb posztja a jobbhátvéd, szeret felfutni és beadni, de legtöbbször középhátvédként szerepelt. Tizenegyszer lépett pályára ebben a szezonban a Serie A-ban, és ott volt a Lazio mind a hat Bajnokok Ligája-meccsén. Egy gólt szerzett az Olasz Kupában, december közepén a Napoli ellen 2-1-re megnyert meccsen.

Nemcsak ügyes, okos is lehet, beszél franciául, spanyolul, németül, angolul. A rómaiaknak viszont aggódniuk kell: az idény végén lejár a szerződése, ő három, a klub öt évre hosszabbítana, és egyelőre nem tudtak megállapodni.

Micah Richards (1988. június 24.)

2006. november közepén Hollandia ellen 18 évesen és 144 naposan mutatkozott be az angol válogatottban a Manchester City jobbhátvédje, aki a nemzeti csapat történetének legfiatalabb védője lett. Nem kiemelkedősen magas, de borzasztó erős, 180 centi, 80 kiló, és még nőhet. Középen is tökéletesen tud játszani, gyenge pontja szinte nincs.

Első klubja az Oldham Athletic volt, egy éven át szerepelt itt, 2001-ben igazolta le a City. Az oldhami vezetők sejtették, kit engednek el: 20 százalékkal részesülnek Richards árából, ha a futballista esetleg klubot váltana. Már tizenegyszeres válogatott, egy góllal, a Cityben 61 bajnokinál jár.

Tehetségek képsorozata - katt!

Breno (1989. október 13.)

A Sao Paulóval már bajnok, 187 centi magas, félelemetes felépítésű középhátvéd, akit decemberben 12 millió euróért vásárolt ki futó szerződéséből a Bayern München. Vitte volna a Real Madrid is, de a spanyolok vezetői fizikumát nézve nem hitték el a korát, és csontjai alapján speciális vizsgálatnak vetették volna alá, hogy megbizonyosodjanak, tényleg csak 18 éves. Breno ezt megtagadta, és aláírt a németekhez. A braziloknál 22 bajnokin két gólt lőtt. Sokat várnak tőle Münchenben.

Armand Traore (1989. október 8.)

A Monacóból vette meg Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere 2005-ben, és bár bajnokin még nem küldte pályára, az FA és Liga Kupa-meccseken rendszeresen játszik. Balhátvéd, bár vékony, de 185 centis, francia nemzetiségű. Aki látta 2007-ben a Chelsea elleni Liga Kupa-döntőn, nem felejti el, mennyire magabiztosan játszott és cselezett, azt meg végképp nem, amikor Mikael Essien lepattant róla.

Theo Walcott (1989. március 16.)

Egy újabb arsenalos, akit 2006 elején szerzett meg Wenger a Southamptontól. Átigazolásakor tízmillió fontot fizettek érte az ágyúsok, de ez tizenhatra is felkúszhat, attól függően, mennyit játszik és milyen sikereket ér el Londonban.

Talán ő a legismertebb angol tinédzser, ugyanis Sven Göran-Eriksson beválogatta és kivitte a 2006-os vb-re. A tornán egy percre sem cserélte be, így mindössze egy barátságos válogatott találkozója van. Az Arsenalban jóval több, 29, de tavaly ősszel kezdett el beérni. A Premier League-ben 29 meccsen gólja még nincs, de a BL-ben és a Liga Kupában már betalált, első találatát a 2007-es döntőben jegyezte.

Posztja jobbszélső, alacsony, nagyon gyors, jól cselező, koordinált játékos, ha az aktuálisban még nem is, a következő szezonban már beverekedheti magát a kezdőcsapatba.

Anderson (1988. április 13.)

Brazil védekező-labdaszerző középpályás, akit tavaly októberig irányítónak neveltek, ami érthetetlen. A Manchester United 2007 nyarán 11 millió fontot fizetett érte a Portónak, és az első időkben még Sir Alex Ferguson is támadtatta. Szerencsére feltűnt neki, hogy a srác futballagya maximum a korához illik, testi adottságai viszont egy 28 éveséhez hasonlíthatóak. Olyan gyors és robbanékony, hogy egyszerűen befutja az embereket, belép eléjük, és elviszi tőlük a labdát. Hihetelenül erős, brazilságához méltóan a labdakezelés a vérében van.

Sir Alex nem habozott visszavonni őt a felezővonal mögé, mióta megtette, Anderson fix kezdő, és jól is érzi magát új posztján. Okosodni biztosan fog, játékintelligenciája növekszik, ha így lesz, Patrick Vieiránál is kiválóbb futballista válhat belőle. Ha csak az átlagig jut agyban, akkor a világ legjobb labdaszerzője lesz. Az MU legjobb igazolása Cristiano Ronaldo óta, nagy vétel volt, már idén behozza az árát. Kétszeres brazil nagyválogatott, tavaly nyár óta Copa America-győztes.

Sergio Kun Agüero (1988. június 2.)

Argentin támadó középpályás vagy csatár, termetre, mozgásra és stílusra az új Romario.

Az Atletico Madrid 2006 nyarán szerezte meg az Independientétől egy vagyonért: 23 millió eurót adtak érte. Első szezonjában azzal tűnt ki, hogy piszok módon szerzett egy kezezős gólt, bár ez Maradona óta az argentinok védjegye, Leo Messi is megcsinálta. Tavaly ősz óta viszont remekül játszik, csak azért nem beszél róla Európa, mert az Atletico nem túl népszerű a kontinens Madridon kívüli részén.

Hihetelen kezdősebesség, erő, vastag combok, Romario mozgásra is. Ha nem marad sokáig jelenlegi klubjában, a brazilhoz hasonló sikereket érhet el. Eddig U20-as világbajnok, a tavalyi torna legjobb játékosa.

Gareth Bale (1989. július 16.)

Walesi balhátvéd, de baloldali középpályásként is számíthatnak rá, főleg, mert olyan bal lába van, mint kevés futballistának Nagy-Britanniában.

A Southamptonban nevelkedett, tavaly nyáron szerződött, nevetségesnek mondható ötmillió fontért, ami tízig kúszhat föl, ha minden a legjobban megy, mind a játékosnak, mind a londoniaknak. (A Manchester United is szerette volna, de Patrice Evra miatt valójában nincs rá igazán szüksége Alex Fergusonnak.)

A Tottenhamben azonnal kezdő lett, hét meccsen két gólig jutott, ám aztán megsérült. Jelenleg nem játszik, hiányoznak is felfutásai, illetve remek csavart szabadrúgásai, aminek valóságos mestere. A ballábas Beckham.

Már tizenegyszeres walesi válogatott, két góllal áll hazája csapatában. Rengeteg ideje van még kifutni magát, két-három szezont biztosan Londonban marad, ám valószínű, tovább nem lesz képes megtartani a klub.

Alexandre Pato (1989. szeptember 2.)

Január eleje óta a 18 éves brazil kölyökről beszél fél Európa és egész Olaszország, ehhez elegendő volt, hogy egy meccsen játszon. Igaz ott rögtön gólt is rúgott. Aztán a Milan következő hazai meccsén már duplázott (idegenben még nem talált be).

A napokban az Indexen bemutattuk őt, láthatták remek találatát is, és egyértelmű, helye van a legjobb tíz tinédzser között. Néhány meccs nem bizonyít semmit, de Patónál a Milan garancia arra, hogy nem fog elkallódni, és a következő tizenöt év egyik legveszélyesebb csatárává fejlődhet.

Robbanékony, gyors, korához képest kifejezetten erős, koordinált és brazil. A Milanban fix kezdő lesz, vagyis hetente követhetjük fejlődését.

Galéria - kattintás!

Bojan Krkic (1990. augusztus 28.)

A szerb futballista apától és katalán anyától született Bojan Krkic napjaink futballjának legnagyobb tehetsége. Tizenhét évesen szinte fix kezdő a Barcelonában, többször állt már be a helyére Ronaldinho. A nagycsapatban három bajnoki gólja van, a klub korosztályos gárdáiban viszont - nem viccelünk - 961. Még egyszer: kilencszázhatvanegy. 1999 és 2006 között rugdosta-fejelte össze ezeket, és ha a különböző U-válogatottakat is idevesszük, majdnem 1000 gólnál jár.

Pedig nincsenek különleges adottságai, 170 centi magas - egyelőre -, átlagos testalkatú, mégis olyan erő van benne, mint egy 22 évesben. Gyors és fantasztikusan cselez, eltalálja a kaput harminc méterről is. Kész futballista, és nemcsak csatárként vethető be.

Frank Rijkaard használta már a bal és a jobb oldalon, mindenhol remekelt. Lelkes és szorgalmas, benne van a szerb vér is, megfelelően erőszakos és kissé hisztis. Ha a holland tréner többet számítana rá, a Barcelona sem lenne hét ponttal lemaradva a Real Madrid mögött a spanyol bajnokságban.

Eddig 13 bajnokin lépett pályára, rendszeres játékos a Bajnokok Ligájában is. Páratlan karrier áll előtte, ha elkerülik a nagyobb sérülések.

Kimaradtak, de különlegesnek tűnnek

A tízbe szerintünk nem fér be, de remek játékos lehet a Barcelona mexikói légiósából, Giovani dos Santosból is. Tizennyolc múlt tavaly, kinézetre, felépítésre Ronaldinho, az első keret fix tagja, kezdő is volt többször. Van gólpassza, de eddig tudása alatt teljesít, mintha az elvárásokkal gondja lenne. Ha kinövi, sztár lehet.
Németországban az 1990. januári születésű Toni Kroostól várnak sokat. A Bayern Münchenben már gólt is szerzett az UEFA Kupában. Irányító középpályás, klasszikus 10-es.
A Chelsea szélsője, Scott Sinclaire sincs még húsz, de kölcsönben már a Plymouthnál is bizonyított. José Mourinho az előző idény legvégén a Manchester United elleni tét nélküli meccsen berakta, de Wes Brown egy durva belépővel eltörte a lábfejét, így egy ideig nem játszhatott. Mióta a portugál edző távozott, Sinclaire eltűnt, reméljük, csak átmenetileg.
A Valencia néhány napja szerződtette a Boca Juniors védekező középpálását, Ever Banegát. Júniusban lesz 20, állítólag tehetséges, de még nem láttuk eleget játszani.