Cseh arannyal tesztelte a csodauszodát

2008.02.04. 11:22
Három magyar úszó is érmet szerzett a pekingi olimpiai uszoda avatásán. Cseh László 200 vegyesen nyert, ideje négy másodperccel maradt el attól, amit augusztusban kell majd úsznia. Gyurtának szintén ennyit kell javulnia, és akkor mindketten harcban lehetnek az amerikaiakkal és a japánokkal a dobogóért.

Szepesi Nikolett és Cseh László is győzött a pekingi olimpia uszodájának avató viadalán: előbbi 200 háton, utóbbi 200 vegyesen bizonyult a leggyorsabbnak a Vízkocka (Water Cube) tesztversenyének ottani idő szerint hétfő reggeli döntős programjában.

Nagy fölény

Szepesi 2:13.33 perc alatt teljesítette a távot és nyert biztosan a kínai Csen Jan-jan (Chen Yanyan, 2:13.85 p) és a német Antje Buschschulte (2:15.30) előtt. Szepesi az olimpián ebben a számban döntős lehet, ha javít rekordján, pontszerző is, kis szerencsével akár érmes. A legutóbbi vb-n a hatodik helyen csapott célba.

A pekingi Vízkocka

A szintén a Kőbánya SC-ben úszó Cseh az augusztusi pekingi olimpia úszómenetrendjéhez alkalmazkodó műsor rövidebbik vegyesszámának fináléjában könnyedén győzött, 2:00.13 perces idővel, több mint 2 másodpercet verve a másodikként beérkező japán Szano Hidemaszára (2:02.36 p).

Az amerikai tévétársaságok miatt az augusztusi olimpián reggel tízkor kerítenek sort a döntőkre, ezt is tesztelték az uszoda mellett. Illetve az átállást is. Cseh hiába volt már ötödik napja a kínai fővárosban, éjszakáit nem alvással töltötte, és előreláthatólag valószínű, hogy legalább hét nap kell az átállásra.

Jó állapot

"Az időszaknak megfelelő időket úsztak, jó állapotban vannak" - értékelte itthonról teljesítményüket Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya.

Mindketten szerepelnek még a zárónapon is: Szepesi 100 m háton, Cseh 400 m vegyesen teszteli magát és a vadonatúj létesítményt. Utóbbinak azt a számot is meg kell nyernie, Szepesitől nagy bravúr lenne egy újabb győzelem.

A két arany mellett Gyurta Dániel ezüstérmet szerzett fő számában, 200 mellen. Ideje 2:13.98 volt, ennél körülbelül négy másodperccel kell jobbat úszni augusztusban, akkor lesz esélye a dobogós helyezésre.