Drámai csatát nyert Szávay

2008.02.10. 11:54
Hatalmas meccset vívott Szávay Ágnes a világranglista tizenharmadik helyén álló orosz Jelena Gyementyjevával a párizsi tenisztorna elődöntőjében. A legjobban rangsorolt magyar teniszező a döntő szettben szinte végig hátrányban volt, viszont a hajrára feltámadt, fordított, és 131 perc alatt nyert, egyúttal 51 ezer dollárt keresett.

A világranglista huszadik helyén álló Szávay Ágnes a pénteki első játszma elejét leszámítva úgy játszott a vonatkozó rangsorban nyolcadik szlovák Daniela Hantuchova ellen, hogy nem forgott veszélyben a győzelme.

Sikere után a legjobb négy közé került, és papíron gyengébb ellenféllel játszott, hiszen az orosz Jelena Gyementyjeva a tizenharmadik helyet foglalja el. Az orosszal még egyszer sem játszott Szávay, de az előző meccseken nem mutatott kirobbanó formát - igaz pénteken már magabiztosan ütött a második szettben -, ez növelte a magyar játékos esélyeit.

Szávay az első szettben villámrajtot vett - az előző két meccsén rendre rosszul kezdett -, most ellenben négy játékot nyert zsinórban. Mivel ez dupla brékelőnyt jelentett, csak arra kellett a folytatásban figyelnie, hogy ebből egyet megtartson. Ez sikerült is, 5:3-nál adogatott a szettért, és ugyan szoros volt a játék, a második labdáját értékesítette.

A második játszmában saját adogatásánál tüstént hátrányba került Szávay, aztán gyorsan egyenlített, de továbbra sem szervált jól, és sorra veszítette el játékait. A folytatásra sem javult fel, így csupán ezt az egy játékot nyerte meg.

A harmadik játszma sem indult jól, Gyementyjeva brékelőnybe került, Szávay viszont összekapta magát, újra megmutatta, mennyire tud küzdeni nehéz helyzetben, háromnál utolérte az oroszt.

Amikor előnybe kerülhetett volna, akkor megint nem volt a helyzet ura, és a kettő közül egyik esélyét sem tudta kihasználni. Becsületére legyen mondva, fogadóként viszont helyre hozta az adogatásoknál elkövetett hibákat, és amikor az orosz a meccsért szerválhatott, akkor azonnal kihasználta fogadóesélyét, nagyszerűen ütött el riválisa mellett.

5:5 után Szávay közel került ahhoz, hogy megint hátrányban legyen - egy labdára volt ettől -, de sorrendben három pontot ért el, ezzel pedig végre hozta adogatását, egyszersmind a játszma alatt először előnybe került.

Ezek után Gyementyjeván volt a sor, ha játékban akart maradni, akkor hoznia kell szerváit. Az első három pontot azonban a magyar érte el, vagyis három meccslabdát harcolt ki, és most már nem bizonytalanodott el, mindjárt az első labdát értékesítette, semmire nyerte meg a gémet. Az oroszt láthatóan megviselte, hogy nem ő került 5:5 után előnybe, holott erre jó esélye volt, és mentálisan elkészült az erejével az utolsó gémre.

A hetedik kiemelt Szávay a döntőben az első kiemelt Csakvetadzével találkozik, akinek visszavághat a Rolnad Garroson elszenvedett vereségért. Csakvetadze 2:6, 6:2, 6:0 arányban verte a hazai pályán szereplő Marian Bartolit.

"Az első játszmában nagyon jól ment a játék, az adogatás, és sikerült elhúznom, majd előnyhöz jutottam" - mondta az MTI-nek Szávay Ágnes. "A folytatásban riválisom beleerősített, hallatlanul agresszívan teniszezett és ezzel kiegyenlített, sőt a döntő szettben 2:0-ás vezetéshez is jutott. Ezt követően nagyon kemény, izgalmas csata alakult ki, amelyet végül megnyertem. Örülök a győzelemnek és várom a finálét."

Gyementyjeva dicsérte Szávayt, és szerinte jó esélye van arra, hogy megnyerje a tornát, mert kitűnően variálja alapütéseit.