Ki állítja meg a Gyereket?

2008.02.15. 15:09
Lékó Péter is résztvevője annak a sakkszupertornának, amelynek 455 ezer dollár az összdíjazása, és a legrosszabbul rangsorolt játékos a világranglista 13. helyezettje. A világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik hiányzik a névsorból, de így is van két világbajnok a mezőnyben, hiszen az indiai Anand és a bolgár Topalov elfogadta a meghívást.

A résztvevők:

Vishwanathan Anand (2.)
Veszelin Topalov (3.)
Alekszej Sirov (7.)
Lékó Péter (8.)
Vaszilij Ivancsuk (9.)
Levon Aronjan (10.)
Tejmur Radzsabov (12.)
Magnus Carlsen (13.)
Zárójelben világranglistás helyezésük

Minden idők egyik legerősebb sakkversenye kezdődik magyar idő szerint péntek este a mexikói Moreliában, és hét forduló, valamint öt nap pihenő - a repülés és az átállás ennyit vesz igénybe - után folytatódik a spanyolországi Linaresben.

A torna legrosszabb világranglistás helyezésű játékosa is tizenharmadik, ő éppen az a tizenhét éves Magnus Carlsen, aki januárban holtversenyben végzett a holland szuperverseny élén, Wijk aan Zee-ben, és kivívta a világ csodálatát. Kaszparov csak Gyereknek hívja Carlsent, és mint utódára tekint rá.

"Mintha nyolc Lékó Péter játszana, mert a versenyzők pontszámainak átlaga épp megegyezik Péterével, vagyis 2753. Ebből adódik, hogy bivalyerős, XXI-es a torna" - vezette fel az Indexnek Kállai Gábor nagymester.

A korábbi kapitány bízik abban: a pár évvel ezelőtti győztes Lékó színes játékot fog mutatni, győzelemre tör, nem elégszik meg annyival, hogy az ellenfél kezdeményezését leszerelje, és döntetlenek sorjázzanak a neve mellett.

"Ez a verseny sok kérdésre választ adhat. Vitathatatlan, hogy Carlsennek fognak a legtöbben szurkolni, hogy még egyszer ugyanazt az improvizatív játékot mutassa, amit láttunk tőle egy hónapja, és ami tényleg csak Mihail Taléval vagy Bobby Fischerével összehasonlítható. Fontos kérdés, hogy a bolgár Topalov ki tud-e lábalni a hullámvölgyből, mert Hollandiában csak árnyéka volt önmagának" - mondta Kállai.

A nagymester nehezen vállalkozott tippelésre, de aztán bevallotta, Tejmur Radzsabov kiugrását várja, és még azt sem tartja lehetetlennek, hogy az azeri az egész mezőnyt maga mögé utasítsa. "Szokatlanul nagy hibákat vétett Hollandiában, ezért szorult hátra, most azt hiszem, élvezetes és nyerő partikat fog játszani" - elemzett a nagymester.